Kamu Dünyasına Dair

Bekçilik Alım Aşamaları Nelerdir? Bekçi Olmak İçin Hangi Aşamalardan Geçilir?

Devletler, vatandaşlarının temel güvenlik ihtiyacını karşılamak amacıyla ücretsiz olarak hizmet sunmak zorundadırlar. Kolluk kuvvetleri tarafından vatandaşlara sunulan bu hizmetin dallarından biri de bekçilik mesleğidir. Bu açıdan İçişleri Bakanlığı, halkın güvenlik ihtiyacını daha verimli bir şekilde karşılamak amacıyla 2018 yılında 17 bin bekçi alımı yapılacağını duyurdu. Bunun üzerine son zamanlarda bekçilik mesleği hakkındaki araştırmalar da hızlı bir şekilde artmaya başladı. Özellikle de mesleğe giriş aşamaları bu araştırmaların başında geliyor.

Bekçilik Olmak İçin Gereken Şartlar

Bekçi olabilmek için geçilecek aşamalar; Ön Sağlık Kontrolü, Yazılı Sınav, Fiziki Yeterlilik Sınavı, Sözlü Sınav aşamalarıdır. Ancak bu aşamalara katılabilmek için ilk olarak bazı şartları taşımak gerekir.

Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Olmak
  • İlkokul bitirmiş olmak
  • Askerlik görevini tamamlamış olmak
  • Kamu haklarından herhangi bir sebeple mahrum olmamak
  • Kamu hizmetlerinden mahkum bulunmamak (Mahrumiyet cezası Şeklinde)
  • Silahlı görev yapmaya ya da silah taşımaya engel hukuki bir duruma sahip olmamak
  • Başvurunun yapıldığı tarihte 18 yaşını tamamlamış, 31 yaşından ise gün almamış olmak
  • Uyarıcı madde, alkol veya uyuşturucu kullanımı sebebiyle tedavi görüyor olmamak ya da daha önce tedavi görmemiş olmak
  • Sağlık yönetmeliğinde geçen hükümler dışında polis eğitim kurumlarının herhangi birisinden çıkarılmamış olmak
  • Ağır hapis ya da 6 aydan fazla hapis ya da affa uğranmış olunsa bile sahtecilik, dolandırıcılık, hırsızlık, rüşvet, irtikap, ihtilas, zimmet, dolanlı iflas, yüz kızartıcı suçlar, inancı kötüye kullanmak fiillerinden dolayı hapis cezası almamış ya da hükümlü bulunmamış olmak
  • Terör örgütleri ve bu örgütlerin illegal ya da legal uzantılarının toplantılarına, eylemlerine, miting ve yürüyüşlerine karışmamış, katılmamış ve desteklememiş olmak

Bekçilik Sınavı

Bekçilik mesleğine giriş sınavları Çarşı Ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliği’ne göre belirlenir.

Yönetmeliğe göre giriş sınavına başvurularda istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • T.C Kimlik numarasının da olduğu yazılı beyan
  • Sınav için başvuru dilekçesi
  • Geçici bitirme belgesi ya da diplomanın fotokopisi
  • Son sene içinde çekilmiş 4 adet biyometrik foto
  • Aday ve evliyse eşinin yönetmeliğin beşinci maddesinde bulunan engel durumlarının olmadığını belirten yazılı beyan
  • Sınav ücretinin ödendiğini gösterir banka dekontu
  • Askerlik terhis belgesinin fotokopisi

Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı Yönetmeliğini incelemek için TIKLAYINIZ!

Yazılı Sınav

Sağlık Komisyonu tarafından “Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı Olur” kararı alan aday yazılı sınava katılmaya hak kazanır. Yazılı sınav test olarak yapılır. Yazılı sınavda; Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik, Genel Kültür konuları sorulur. Yazılı sınavda yüz üzerinden elli puan alan aday başarılı olur. Yazılı sınavın sonucu Polis Akademisi Başkanlığı internet sitesinde duyurulur.

Bekçilik Fiziki Yeterlilik

Yazılı sınavda başarılı olan aday fiziki yeterlilik sınavına katılır. Fiziki yeterlilik sınavında adayın fiziki yapısı ve kabiliyeti uygulamalı şekilde ölçülür. Fiziki yeterlilik sınavında 100 üzerinden 60 alan aday başarılı sayılır.

Bekçilik Sözlü Mülakat

Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan aday sözlü sınava katılmaya hak kazanır. Aday genel kültür ile ilgili konuların olduğu bir kart çeker. Kartta yazılı olan konu hakkında ilk önce düşünmesi ve sonrasında konu hakkında konuşması istenir. Bu esnada komisyon adaya soru sorabilir. Bu sınavda adayın; kartta yazan konu hakkında sahip olduğu bilgi düzeyi, adaydan istenileni ne ölçüde kavrayabildiği, adayın özgüveni, adayın ifade yeteneği, beden dilini kullanmadaki becerisi ölçülür. Bu beş ölçüt her biri 20 puan olacak şekilde 100 puan olarak hesaplanır. Aday 100 puan üzerinden 70 puan alırsa sınavı kazanmış olur.

Sınav Sonuçları

Adayın başarı sıralaması; yazılı sınav sonucunun %25’i, sözlü sınav puanının %50’si ve fiziki yeterlilik sınav puanının %25’inin toplamıdır. Aynı puanı alan adaylar arasındaki sıralama yazılı sınav, sözlü sınav, fiziki sınav şeklinde yapılır. Buna göre de eşitlik durumunda ise yaşı küçük olan aday seçilir. Kazanan asıl aday sayısı kadar yedek aday listesi de hazırlanır. Sonuçlar Polis Akademisi internet sitesinden duyurulur.

Polis Akademisi İnternet Sitesi İçin TIKLAYIN!!!

Bekçilik Eğitimi

Bekçilik eğitimleri Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nde ya da Polis Meslek Yüksekokulları’nda verilir. Eğitimlerde silah ve mevzuat dersleri anlatılır. Eğitim yaklaşık olarak 1 ay sürer.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.