Kamu Dünyasına Dair

Bekçi Eğitim Nasıldır ? Süresi Ne Kadardır? Nerede Yapılır? Yatılı mı?

Polis Akademisi tarafından, 2018 yılı içerisinde 7000 çarşı ve mahalle bekçisi alınacağının duyurulmasının ardından iş aramakta olan pek çok vatandaş alım şartlarını ve eğitim sürecini araştırmaya koyuldu. Geçtiğimiz yıllarda da bekçi alımı olmuş ancak bu alımlar sınırlı düzeyde kalmıştı. Bu nedenle 7000 kişilik bekçi alımı devlet güvencesinde bir iş bulma hevesindeki sayısız kişiyi cezbetti. Ancak adaylar bekçilik olmak için adım atmalarında alım şartları ve eğitim süreleri gibi belirleyici faktörler mevcut. Adayların kafalarındaki eğitim süresi, eğitimin yatılı olup olmayacağı, nasıl bir eğitim sürecinin aşamaları, masraflar gibi birçok soruya da resmi bir açıklama olmamasından dolayı net bir yanıt verilemiyor.

Bekçilik Eğitimi Nasıl Olacak?

bekçiler

Yönetmelikte yapılan değişikliğin ardından 2018 yılı içerisinde alımı yapılacak bekçilerin nasıl ve nerede eğitileceğine dair resmi bir açıklama bulunmasa da eğitimlerin önceki alımlarla aynı standartta ve yerlerde yapılacağı öngörülüyor. Bu nedenle Polis Akademisinden resmi bir açıklama ya da bildiri gelene kadar, geçtiğimiz yıllarda yapılan alımlarda uygulanan eğitimler üzerinden ilerlemekte Resmi Gazete’de yayımlanmış Çarşı ve Mahalle Bekçisi Mevzuatı’na bakmakta fayda var.

Bekçilik Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Önceki yıllarda yapılan alımlarda bekçi olma şansına erişen adaylardan edinilen bilgiye göre eğitim 20 iş günü sürüyor. Ancak Çarşı ve Mahalle Bekçisi Mevzuatı’na göre bazı bekçilik eğitimleri üç ayı bulabiliyor ancak bu süreden daha fazlasına izin verilmiyor.

Hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerinde eğitim olmadığından kabaca bir hesapla bekçilik eğitim süresinin bir aylık bir zaman dilimine denk geldiğini söylemek mümkün. Herhangi bir mazereti bulunmadığı halde bu eğitimlerin 1/10’u kadar süre kursa devam etmeyen bekçi adayları hakkında disiplin soruşturması açılır. Mazeretli olarak kurs süresinin 3’te 1’ine katılamayan adaylar da eğitime katılmamış sayılır ve bu kişilerin açılacak olan bir sonraki aday kursuna iştirakleri sağlanır.

Bekçilik Eğitimi Nasıl Yapılır?

Bekçilik eğitimlerinde üç temel konu üzerinde durulur. Bu başlıklar;

  • Genel mesleki bilgiler,
  • Meslek mevzuatı,
  • Silah ve atış bilgisi şeklinde sıralanmaktadır.

Genel mesleki bilgilerin öğretimiyle geçen eğitimin ilk iki haftasından sonra mevzuat bilgileri ve silah eğitimleri başlar. İki haftanın sonunda, çarşı ve mahalle bekçiliği eğitimi alan adaylar iki gruba ayrılır. Bu gruplardan biri mevzuat eğitimi görürken diğer grup silah eğitimine tabi tutulur. Bekçi adaylarına üstlerine zimmetli Girsan MC 28 model silah ile tıpkı askeri eğitimde olduğu gibi çeşitli mesafelerden gece ve gündüz atış talimi yaptırılır. Silah eğitimlerinde kişi başı en fazla 20 adet mermi kullanımına izin verilir.

Mevzuat eğitiminde ise adaylara bekçilerin görev ve sorumlulukları, görev alanları, yetkileri, hangi durumlarda ne yapmaları gerektiğiyle ilgili temel bilgiler aktarılır. Bu sayede görev aldıkları beldedeki güveni ve esenliği sağlamaları beklenir.

Bekçi adaylarının yanıtını merak ettiği sorulardan biri de “Bekçilik eğitimi yatılı mı?” sorusudur. Bekçilik eğitimi yatılı değildir. Adaylar her sabah, mesaiye başlar gibi sabah saat 8’de eğitim yerine gider ve akşam 5’te evlerine geri dönerler.

Bekçilik Eğitimi Nerede Yapılır?

selam duran bekçiler

Başvurularının ardından bekçi olma şansına erişen adaylar eğitim için bulundukları ilde yer alan Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde eğitim görürler. Kısaca POMEM olarak bilinen bu eğitim merkezleri hemen her ilde mevcut. Eğitim merkezinin bulunmadığı bir ilde ikamet eden adaylar ise en yakın eğitim merkezine yönlendirilir.

Farklı Bir İlde Eğitim Görmek Gerekirse Masrafları Kim Karşılıyor?

Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Mevzuatı’na göre eğer bulunduğunuz ilde eğitim verilmiyorsa ve bir başka ilde toplu olarak bekçilik eğitimi veriliyorsa bu eğitimin masrafları, ikamet ettiğiniz ilin valiliği tarafından karşılanır. İlin gönderdiği katılımcı sayısına göre hesaplanan oran, eğitimin düzenlendiği il valiliği tarafından tespit edilir ve aday gönderimi yapmış olan illere bildirilir. Bu meblağ kursun başlamasından en geç bir hafta önce valiliğin belirlediği hesaba aktarılır ve valiliğin yetkilendirdiği bir kişi tarafından eğitime katılacak olan adaylar arasında pay edilir. Yol masrafları bu meblağa dahil değildir. Yol masrafları için, eğitim alacak kişilere katedecekleri yolun karşılanabilmesi için gereken ücret hesaplanarak bu oranda günlük yevmiye verilir.

Malzemeler Nereden Alınıyor?

Bekçilik eğitiminiz için ihtiyaç duyulan bekçi üniforması, silah, kılıf, palaska gibi tüm teçhizatlar POMEM tarafından verilir. Bu nedenle dışarıdan herhangi bir şey almanıza gerek yoktur. Eğitim için POMEM’e gittiğiniz ilk gün orada bulunan örnek üniformaları deneyerek bedeniniz belirlenir. Ardından, birkaç gün içerisinde bedeninize uygun, sıfır üniforma ve diğer eşyaları teslim alırsınız. Ancak teslim edilen üniformaları eğitim sırasında giymek zorunda değilsiniz. Pek çok eğitim merkezinde eğitim sırasında sivil kıyafet, hatta eşofman giyilmesi serbesttir. Eğitim öncesinde eğitim merkezini arayıp konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Kıyafet yönetmeliği tamamen okul yetkililerinin inisiyatifi doğrultusunda uygulanıyor.

Bekçilik Eğitiminde Sınav Var mı?

bekçilik yemin töreni

Önceki bekçi alımlarında uygulanan mevzuatta bekçilik eğitimini sırasında sınav yapılıyordu. Bu sınavlar eğitim süresi içerisinde ve sonunda yapılıyor, eğitim gören kişinin sınavlardan aldığı puanların ortalaması hesaplanıyordu. Sözlü ve yazılı olarak gerçekleştirilen bu sınavlarda, 10 tam puan üzerinden 5 puana ulaşabilen adaylar, sınavlardan ve eğitimden başarıyla geçmiş sayılıyordu. Eğitimin tamamlanmasıyla birlikte her adayın kurs derecesi, adayın çalışacağı beldenin bağlı olduğu valiliğe bildiriliyordu. Ancak yeni mevzuatta bekçilik eğitiminde sınav olup olmayacağına dair şu an için kesin bir bilgi bulunmuyor.

Bekçilik Eğitiminde Başarı Gösteremezsem Ne Olur?

Devamsızlık yapmamanız halinde, kurslarda verilen eğitimlerde başarısız olma ihtimaliniz çok düşük. Bir bekçinin mutlaka bilmesi gereken görev ve sorumluluklarına dair temel bilgilerle birlikte atış talimi yaptığınız eğitimlerde devletine ve milletine faydalı birer bekçi olmanız amaçlanır. Bu nedenle bu temel eğitimlerde başarı gösteremeyen kişilerin, kurs bitimini takip eden ay içerisinde akademiyle ilişikleri kesilir ve bir sonraki eğitime kabul edilmezler.

Bekçilik Eğitimi Sırasında Maaş İşliyor mu?

Adaylık sürecini atlattığınız ve eğitim sürecinde bir bekçi olduğunuz için maaşınız eğitim süresinde işlemeye başlar. 20 iş günü, bir aylık eğitim süresini tamamladığınızda ilk maaşınız da hesabınıza yatmış olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.