Kamu Dünyasına Dair

HGS Hesap ve Bakiye Aktarma İşlemi Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi, otoyol ve köprü gişelerinde kuyrukların ve dolayısıyla trafikte harcanan zamanın önlenmesi adına yürürlüğe konmuş olan bir sistemdir. Aracınıza yerleşen bir etiket sayesinde otoyol ve köprülerdeki gişelerde dur-kalk yapmadan yola devam edebilirsiniz. Bu sayede bir noktadan bir noktaya yolculuk yaparken daha hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Hızlı Geçiş Sistemi, yani HGS, henüz yeni sayılacak bir uygulama olduğu için hala bazı detaylar kullanıcılar tarafından tam olarak bilinememektedir. Aracın satılması ya da sürücünün yeni bir araç alması halinde HGS hesap aktarma işlemi mümkün müdür? HGS bakiye aktarma işlemi nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevapları ile Hızlı Geçiş Sistemi’ne ilişkin diğer detaylara bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

HGS Bakiye Aktarma Nedir?

Aktif aracınızın ön camında yer alan Hızlı Geçiş Sistemi etiketinin içerisindeki bakiye sayesinde otoyol ve köprülerde yer alan gişelerden rahat ve hızlı bir şekilde geçiş yapabiliyorsunuz. Aracınızı satmanız ya da başka bir araç ile yolculuk yapmak istemeniz halinde HGS bakiye aktarma işlemi yapmanız gerekir. Aktif Hızlı Geçiş Sistemi etiketinizde yer alan bakiyeleri kullanmaya devam edebilmek için ilgili kurumlara başvurarak HGS bakiye aktarma talebinde bulunabilirsiniz. HGS başka plakaya aktarma işlemi genelde bir hafta içerisinde gerçekleşir ve sürücüler yeni araçlarında, önceki araçlarından kalan bakiyeleri kullanmaya devam edebilirler. Aracınızı satmanız halinde o araçtaki HGS’yi iptal edip bakiyeleri yeni aracınıza aktarmazsanız ya da iadesini almazsanız aracı satın alan kişilerin yapmış olduğu geçiş ihlallerinin cezası sizin HGS hesabınıza yansıyacaktır ve o kişi gişelerden geçtikçe sizin bakiyeniz üzerinden harcama yapılacaktır.

HGS Hesap Aktarma İşlemi Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi’nde hesap ve bakiye aktarma işlemi yapabilmek için HGS etiketini satın aldığınız kuruma müracaat etmeniz gerekir. HGS etiketleri genelde PTT şubelerinden ya da bankalardan satın alınır. Kişi ürün satın almış olduğu yere göre HGS bakiye aktarma işlemini gerçekleştirmek durumundadır.

1. PTT HGS Bakiye Aktarma İşlemi

Eğer aracınızdaki HGS etiketini PTT’den aldıysanız HGS hesap aktarma işlemi için herhangi bir PTT şubesine uğramanız gerekir. Aracınızı sattığınızda ya da başka bir araç kullanmak istediğiniz zaman eski aracınızın HGS hesabında kalanları kullanmaya devam etmek isterseniz PTT şubesinde aktif etiketin iptalini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Aktif etiket iptal edildikten sonra HGS hesap aktarma işleminiz yaklaşık bir hafta içerisinde gerçekleşecektir ve eski hesabınızdaki tutar yeni hesabınıza taşınacaktır.

2. Bankadan HGS Hesap Aktarma İşlemi

HGS başka plakaya para aktarma işlemi, bankaların belirlediği koşullar baz alınarak kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Bankalar; şube, telefonda müşteri hizmetleri servisi, bilgisayarda internet bankacılığı, cep telefonunda ise mobil uygulamalar ile hizmet verir. Bankaların talep ettiği belgeler doğrultusunda müşteri hizmetleri, internet bankacılığı gibi ortamlarda HGS hesap aktarma işlemi gerçekleştirebileceğiniz gibi eğer ortada kişinin kuruma bizzat gelerek başvuru yapması gibi bir zorunluluk varsa bankaya gidilerek de gerçekleştirilebilir. Bankadan HGS bakiye aktarma işlemi için detaylı ve en doğru bilgiyi elde etmek için bankanızın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

HGS Bakiye Geri Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi uygulamasına yönelik bir ürün kullanıyorsanız HGS bakiye geri alma işlemi yalnızca iptal yoluyla mümkün olur. Örneğin aracınızı sattınız ve yeni bir araç satın almak istemiyorsunuz diyelim. Dolayısıyla HGS bakiye aktarma işlemine ihtiyacınız olmayacak ve satmış olduğunuz araca ait HGS etiketinde kalan bakiyelerin cebinize geri gelmesini isteyeceksiniz. Bu durumda ilk olarak Hızlı Geçiş Sistemi etiketini satın aldığınız bankaya ait bir şubeye ya da ürünü PTT’den aldıysanız bir PTT merkezine giderek kimlik belgelerinizi ibraz edip, söz konusu aracın plakasını vererek aktif durumdaki Hızlı Geçiş Sistemi aboneliğini iptal etmek istediğinizi söylüyorsunuz. Eğer iptal işlemini banka aracılığıyla gerçekleştiriyorsanız, banka mevcut bakiyenizi en fazla on gün içerisinde hesabınıza yatıracaktır. Siz de hesabınızdan parayı çekerek harcama imkanına sahip olacaksınız.

Diğer taraftan HGS bakiye geri alma işlemi için PTT merkezlerine başvurduysanız sistemde kalan bakiyeniz bir ay içerisinde iptal işlemini gerçekleştirdiğiniz PTT şubesine iletilir. Siz de bir aylık süre zarfı içerisinde söz konusu şubeye kimlik belgelerinizle uğrayarak Hızlı Geçiş Sistemi aboneliğinin iptali karşılında geriye kalan bakiyenizi yetkililerden temin edebilirsiniz.

HGS İletişim Kanalları

HGS hesap aktarma ya da Hızlı Geçiş Sistemi’ni ilgilendiren diğer durumlarda herhangi bir sorunla karşılaşmanız ya da detaylı bilgi edinmek istemeniz halinde HGS iletişim kanalları 7 gün 24 saat sizlere hizmet vermektedir. HGS’ye yönelik işlemler için bankalarınızın internet siteleri ve mobil uygulamalarını kullanabileceğiniz gibi HGSmusteri.ptt.gov.tr adresinden de faydalanabilirsiniz.

Bu bölgelerde yer alan bilgiler yeterli gelmediyse hgs@kgm.gov.tr adresine elektronik posta gönderip şikayetlerinizi, soru ve önerilerinizi dile getirebilirsiniz.

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait olan 0850-460-60-60 numaralı telefon hattı da kesintisiz olarak Hızlı Geçiş Sistemi hakkında sorusu ve şikayeti olanlara hizmet sunmaktadır.

HGS Ceza Sorgulama ve HGS Ceza Ödeme

HGS ceza sorgulama işlemini gerçekleştirmek için HGSmusteri.ptt.gov.tr adresine girmeniz gerekir.

Daha sonra karşınıza çıkan sayfada sağ üst kısımda yer alan “Geçiş İhlali Sorgula” butonuna basmanız gerekmektedir.

Geçiş ihlali sorgulama butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekrana araç plaka numaranızı girmeniz gerekir. Buradaki önemli detay plaka girilirken boşluk bırakılmaması gerektiğidir.

Örneğin; 34 KDC 78 doğru bir plaka numarası girişi değildir. Sistemde hata ile karşılaşmamak için plakanızı 34KDC78 şeklinde girmeniz gerekir.

Plakanızı girdikten sonra hemen altta yer alan güvenlik kodunu da gerekli boşluğa yazmanız halinde HGS ceza sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. Karayolları’na yönelik geçiş ihlallerinizi sorgulamak için “Karayolu Sorgula”, Avrasya Tüneli’ne yönelik geçiş ihlaller için ise “Avrasya Sorgula” butonuna tıklamanız gerekiyor.

Hızlı Geçiş Sistemi’ne yönelik ceza sorgulama işlemini gerçekleştirdikten sonra ceza ile karşı karşıya gelmeniz durumunda ise HGS ceza ödeme işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir. HGS cezanızı ödemek için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalardan ve PTT şubelerinden yararlanabilirsiniz. İnternet bankacılığı, ATM’ler, banka şubeleri, bankaların mobil uygulamaları HGS ceza ödeme işlemleri konusunda hizmet vermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ahmet Ergen dedi ki:

    Merhaba,
    HGS’yi A Bankası’ndan aldım. Aracım ve plakam aynen duruyor ancak A Bankası ile artık çalışmadığımdan, para transferi / ödeme vs. işlerden kurtulmak için yeni bankam olan B Bankası ile yola devam etmek ve HGS’yi bu bankadan aldığım bir kredi kartına bağlatmak istiyorum.
    Bu durumda HGS etiket değişimi için ne yapmak gerekir? Eski bankaya bakiye yatırmasam, yeni bankadan yeni etiket alıp camdaki etiketi değiştirsem oluyor mu? Yoksa ne yapmak gerekiyor, nasıl bir yol izlemek gerekiyor?
    Teşekkürler.