SGK Çıkışı Nasıl Yapılır? Çıkış İşlemleri Nasıl Yapılır?
Herhangi bir kurumda fiilen çalışan herkesin sosyal güvencesinin bulunması zorunludur. Çalışma süresi boyunca çalışanların elde ettikleri sigorta olanakları işten çıkıldığı tarih itibarıyla son bulur. İşten çıkış işlemlerinin zorunlu tutulmasının amacı, herhangi bir işte çalışmayan çalışanının sigorta olanaklarından faydalanmasının önüne geçmektir. Çalışanın SGK çıkışının yapılması tamamen işverenin sorumluluğu dahilindedir. Çalışanın işten çıkış tarihini takiben en geç 10 gün içerisinde sigorta çıkışının yapılmadığının tespit edilmesi halinde işverene cezai işlem uygulanır.
SGK İşten Çıkış Bildirgesi Nasıl Doldurulur?
SGK çıkışının yapılabilmesi için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumunun bu işlemler için geliştirdiği sisteme giriş yapılması gerekiyor.
- Yazının devamındaki linke tıklayıp, SGK’nın ilgili sistemine girdiğinizde karşınıza aşağıda örneğini gördüğünüz giriş ekranı gelecektir.
- Karşınıza gelecek olan giriş ekranındaki ilgili kutucuklara kullanıcı adınızı, sistem şifrenizi ve iş yeri şifrenizi yazın. Gerekli bilgileri girdikten sonra ”Güvenlik Anahtarı” olarak paylaşılan rakamları hemen yanındaki kutucuğa girerek ”Giriş” butonuna tıklayın.
- Giriş yapmanızın ardından karşınıza böyle bir ekran gelecektir. Bu ekranda yer alan ”Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi” butonuna tıklayın.
- Ardından karşınıza böyle bir menü gelecektir. Eskiden evrakları gerekli kurumlara göndererek yapılan çıkış işlemleri artık bu ekran üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor. Bu ekrandaki ilgili boşluklara ”İş yeri Sicil No”, ”İş yeri Unvanı”, ”İş yeri adresi”, ”Vergi numarası” bilgilerini girmenizin ardından, çalışanın T.C. kimlik numarasını ve işten çıkış tarihini ilgili alanlara girerek ”Bul” butonuna basın.
- ”Bul” butonuna bastıktan sonra, sigortalının kişisel bilgilerinin ve hizmet bilgilerinin girilmesi gereken bir menüye yönlendirileceksiniz.
- Bu alanda işten çıkmış olan sigortalı çalışanın aldığı maaşı, mesleğini, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen iş kolunu ve işten ayrılmasının nedeni ilgili boşluklara girin. Bu bilgileri girmenizin ardından ”İleri” butonuna tıklayın.
- ”İleri” butonuna tıklamanızın ardından çalışanın SGK çıkışını tamamlamış olursunuz.
Sigortalının sisteme girilen bilgilerinin doğru ve tutarlı olması gerekir. Sisteme girilen bilgiler çalışanın kişisel bilgileriyle ya da Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarındaki bilgilerle uyuşmuyor ise sistem otomatik olarak sigorta çıkışını reddeder.
SGK çıkışı yapmak için TIKLAYINIZ!
SGK İşten Çıkış Sorgulama
SGK çıkışını sorgulama da yine işten çıkış işlemlerinin gerçekleştirildiği sistem üzerinden yapılmaktadır.
Sigorta çıkışı nasıl anlaşılır sorusunun cevabı için de:
- Yukarıdaki linke tıklayın.
- Karşınıza gelen ekranda kullanıcı adınızı, sistem şifrenizi ve iş yeri şifrenizi yazın ve ardından ”Giriş” butonuna tıklayın.
- Karşınıza çıkış işlemlerini yaptığınız 2. menü çıkacaktır. Bu menüde ise ”Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi” butonunun altında yer alan ”İşten Ayrılış Görüntüleme” butonuna tıklayın.
- Karşınıza gelecek olan ekrandan SGK çıkış sorgulamanızı yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu ekranda işten ayrılış bildirgesini güncelleyebilir ya da iptal edebilirsiniz.
SGK İşe Giriş Yapma
İşten çıkış bildirgesi gibi çalışanın işe girişi için yapılacak bilgilendirmeler de son derece önemlidir. SGK işe giriş işlemleri mutlaka çalışacak kişi işe başlamadan 1 gün önce veya çalışmaya başladığı gün yapılmalıdır. Zamanında yapılmayan bildirgelerin tespiti halinde yine cezai işlem uygulanır. İşe giriş işlemleri için çalışanın T.C. Kimlik numarası yeterlidir. Tıpkı işten çıkış bildirgesi gibi bu işlem de SGK’nın sitesinden, elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.
Yapılması gerekenler ise şu şekildedir:
- SGK’nın sitesine giderek iş yeri bilgileriniz ile girişinizi yapın.
- Karşınıza çıkacak olan ekranda ”Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” butonuna tıklayın.
- Bu ekranda çalışacak olan kişinin T.C. Kimlik numarasını girerek çalışan ile ilgili sorgulama yapın.
- Bulunan sonuç ile çalışanın bilgileri birbirini doğruluyorsa ”İşe Giriş Bildirgesi” butonuna tıklayarak asıl giriş işlemlerinin yapılacağı ekrana gidin.
- Bu sayfada çalışan ile ilgili doldurulması gereken alanlar mevcuttur. Bu alanları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurun. Ardından ”İşe Giriş Bildirgesini Onaylamak İçin Buraya Basınız” butonuna tıklayın. Bu adımla birlikte işe giriş işleminizi tamamlamış olursunuz.
T.C. vatandaşı olmayan kişilere Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından 99 ile başlayan kimlik numaraları verilir. Bu kimlik numarası ile yine aynı sayfadan aynı işlemler ile yabancı uyruklu bir çalışanın da işe giriş bildirgesi yapılabilir.