Renk Körlüğü Bekçi Olmaya Engel mi? Renk Körü Kişiler Bekçi Olabilir mi?
Geçmiş yıllarda düdük ve fenerleriyle birlikte geceleri mahallerde dolaşarak asayiş ve huzuru tesis eden bekçilere rastlıyorduk. Daha sonra ise böyle bir mesleğe ihtiyaç olmadığı düşünüldü ve son verildi. 2017 yılına gelindiğinde ise ülkenin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak bekçilik mesleğe tekrardan hayata geçirildi. Bu tarih itibarıyla belirli mahallelerde görev yapan bekçiler, sorumlu oldukları bölgedeki asayiş ve huzuru sağlamalarının yanı sıra mahalle halkına cenaze, doğum gibi olaylarda da yardımcı oluyorlar.
Bekçilerin Görevleri
Bekçileri yarı polis olarak nitelendirmek mümkündür. Bulundukları bölgelerde olağan dışı bir olay meydana geldiğinde polis gelene kadar olaya müdahale ederler. Ayrıca bulundukları bölgede herhangi bir karışıklık olduğu takdirde polis gelene kadar halkı yatıştırmakla da görevli olan bekçiler kamu düzenini bozan, suç işleyen ya da suç işleme teşebbüsünde bulunan kişilere müdahale ederek güvenli bölge oluşturulmasından sorumludurlar.
Bekçilik hayatımıza yeni giren ve mevzuatı günümüzün koşullarına göre güncellenen bir meslek olduğundan dolayı gerek bekçi adaylarının gerekse de bekçi adayı yakınlarının aklında birçok soru işareti bulunuyor. Bu soru işaretleri genel olarak bir bekçinin sağlaması gereken sağlık koşullarıyla alakalı. “Renk körlüğü bekçi olmaya engel mi?” de bekçi adaylarının sağlık koşullarıyla alakalı cevabını merak ettiği sorulardan biri.
Bekçi Alımı Şartları Nelerdir?
Çarşı ve mahalle bekçisi olmak için belli şartlara sahip olmak gerekir. Bekçilik şartları aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az ilkokul düzeyinden bir okuldan mezun olmuş olmak
- Askerlik görevini tamamlamış olmak
- 18 yaşını doldurmuş ve 31 yaşından gün almamış olmak
- Kamu haklarından mahrum edilmemiş olmak
- Ağır hapis cezasına çarptırılmamış olmak
- Memuriyete engel bir durumu bulunmamak
- Tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak
- Silah taşımaya ve silahlı görev yapmaya engel bir durumu bulunmamak
- Alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak
- Herhangi bir siyasi parti üyesi olmamak
Görüldüğü gibi bekçi olabilmek için gerekli çok sayıda şarttan bir tanesi de bekçi adayının birtakım sağlık şartlarını sağlaması üzerinedir. Bu sağlık şartları ile ilgili gereklilikler Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Yönetmeliği 33. maddesinde detaylı olarak belirtilmiştir. İlgili maddeye göre bekçi adaylarının sağlık durumlarını göstermek amacıyla tam teşekküllü bir hastanede muayene olmaları ve sağlık raporu almaları gereklidir.
Bekçilik Sağlık Şartları
Emniyet Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan bekçilerin sağlamalar gereken sağlık şart polislik için istenen şartlarla benzerlik gösterir. Bu şartlar; Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği‘nde açıkça belirtilmiştir. Bekçi adaylarının tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları sağlık raporu, ilgili yönetmeliğe göre değerlendirilir ve adayın bekçi adayı olup olamayacağına karar verilir.
Renk körlüğü konusuna da yönetmelikte açıklık getirilmiştir. Yönetmelikte; “İshiara kitabı ile yapılan muayenede parsiyal veya total diskromatopsi (renk körlüğü) bulunmayacaktır.” ifadesi yer almak almaktadır. Dolayısıyla ilgili yönetmelikte; renk körü bekçi olabilir mi sorusunun cevabını açık bir şekilde olamaz olarak yanıtlanır.
Renk Körleri Bekçi Olabilir mi?
Bekçilerin görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için belli sağlık koşullarını sağlamaları zorunludur. Bunların başında da görme ile alakalı koşullar gelir. Eğer bir bekçi renk körlüğü rahatsızlığına sahipse, görevini yaparken bu probleminden ötürü bazı aksaklıklar söz konusu olabilir. Bekçi adayları polis okullarına evraklarıyla birlikte yapacakları bireysel başvuruda çeşitli testlere tabi tutulurlar. Bu testlerde kısmi de olsa renk körlüğü problemine rastlanan adaylar elenir.
Renk körlerinin %95’i aynı zemin üzerinde yer alan kırmızı ve yeşil renklerini ayırt etmekte sıkıntı yaşarlar. Trafik ışıklarında da kırmızı ve yeşil ışık bulunduğundan renk körlerinin trafikte sorun yaşamaları kuvvetle muhtemeldir. Renk körlüğü, %100 tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlıktır. Cerrahi müdahale ile görmede birtakım iyileşmeler yapılsa bile renk körlüğünün tamamen düzeltilemediği vakalarda renklerin daha iyi ayırt edilmesini sağlayan özel filtreli kontakt lensler ve gözlükler kullanılır.