2019 – Çiftçiler İçin Devlet Desteği Nasıl Olacak?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçilere belirli oranlarda devlet desteği sağlamaktadır. Verilen destekler ile çevreye duyarlı tarımsal üretimi daha yaygın hale getirmek, uygulanan tarımsal politikaların gelişimini sürdürmek ve tarımsal kayıtların güncel kalmasını sağlamak amaçlanıyor.
Çiftçilere Sunulacak Alan Bazlı Tarım Desteklemeleri Nelerdir?
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçilere, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında sunulacak mazot ve gübre yardımı aşağıdaki gibidir.
Toprak analiz desteği olarak 50 dekarlık tarım arazilerine analiz başına 40 TL’lik destekleme sunuluyor. Organik tarım için kategorilere göre 10-100 TL arasında destek sağlanıyor.
Kategoriye göre belirlenen destek miktarları aşağıdaki gibi:
- 1. kategori üretim 100 TL,
- 2. kategori üretim 70 TL,
- 2. kategori üretim 30 TL,
- 4. kategori üretim 10 TL.
Organik hayvancılık desteği ise sadece arı kovanı için olmak suretiyle kovan başına 10 TL‘dir.
İyi tarım uygulamaları desteklemesi ise süs bitkileri, meyve, sebze, tıbbi aromatik bitkiler, örtü altı ve çeltik bitkilerini kapsıyor. Dekar başına 10-150 TL arasında ödeme yapılması planlanmış. Çipura, alabalık ve levrek gibi su ürünleri ise kilogram başına 25 kuruşla desteklenecektir.
Fındık üreticilerine, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında dekar başına 170 TL ödeme yapılacaktır. Ayrıca su kısıtlılığının yaşandığı bölgelerde yapılan nohut ve mercimek üretimine fark ödemelerine ilaveten %50 oranında ek destek sunulacaktır.
Çiftçilere Sunulacak Hayvancılık Desteklemeleri Nelerdir?
Çiftçilere, ÇKS’ye kayıtlı arazileri üzerinde çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri üretimi yapmaları karşılığında dekar başına destekleme yapılacaktır. Çok yıllıklar için 90 TL, tek yıllıklar için 60 TL, silajlık mısır için de dekar başına 100 TL destek verilmesi planlanmaktadır.
Hayvancılık alanında 4 ay ve üzeri buzağı için 350 TL, soy kütüğüne kayıtlı buzağı için 500 TL, malak için ise 400 TL destek verilecektir. 200 ve üzeri küçükbaş anaç hayvan sahibi olan işletmelere ise 5000 TL destek verileceği bilinmektedir. Ayrıca sertifikalı patates tohumu kullananlara 80 TL, geleneksel zeytin bahçesi sahiplerine dekar başı 100 TL, arı yetiştiricilerine kovan başı 10 TL‘lik destekte bulunulacaktır.
Tarım Makineleri için Devlet Desteği Projesi
Devlet, tarım ürünlerini artırmak ve çiftçilerin dar boğazdan çıkarak üretim yapmalarını desteklemek amacıyla üretimde kullanacakları traktörlerin alımlarında belirli oranda destek sağlıyor. Yine belirli illerde sunulan bu destekle, traktörün %50’sinin ödeneceği yetkililer tarafından ifade edildi.
Çiftçiye Traktör Hibe Desteği Şartları
Çiftçiye traktör hibe desteği şartları aşağıdaki gibidir:
- Traktör hibe desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin öncelikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumlarının desteklediği illerde kayıtlı çiftçi olması gerekiyor. (ÇKS belgesine bakılarak teyit edilir.)
- Çiftçinin ekonomik durumu ve
- Hangi boyutta yatırım yaptığı şartları dikkate alınıyor.
Ayrıca hibe destekleri verilirken;
- En az 10, en fazla 100 süt ineği olan,
- 50 kovan arısı olan,
- Aromatik ve tıbbi bitki yetiştiren
- 20 dönüm açık arazide, 10 dönüm serada süs bitkisi yetiştiren,
- En az 100, en fazla 300 besilik küçükbaş hayvanı olan,
- En az 50, en fazla 500 keçi ve koyunu bulunan,
- Tavuk çiftlikleri kurmak için en az 5000, en fazla 50.000 adet et tavuğu olan,
- En az 30, en fazla 250 besi büyükbaş hayvanı bulunan kişilerin hibe kapsamına dahil edildiği bilinmelidir.
Devletin traktör desteği ile amacı, boşalan köyleri yeniden canlandırmak ve tarımı harekete geçirmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için özellikle nüfusu belirli bir sınırın altında olan yerleşim yerlerinde çiftçilere verilen devlet destekli tarım aletlerinin yanı sıra çeşitli teşvik politikaları uygulanıyor.
Tarım Hibe Destekleri Sorgulama
Çiftçiler için sunulan hibe teşvikleri, sunulan desteğin türüne göre farklı kurum çatısı altında sorgulanır. Ziraat Bankası aracılığı ile yapılan destekleme ödemeleri çiftçilerin kendilerine ait olan Başak Kart sayesinde gerçekleştirilir. Ödemeler, TC kimliğinin son hanesindeki rakama göre farklı günlerde yapılır. Diğer sorgulama yöntemi ise e-Devlet’tir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ni kullananlar, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili e-Devlet sayfası üzerinden sorgulama yapabilirler.