Kamu Dünyasına Dair

Devlet Desteği Alabilen Türk Traktör Markaları

Ülkemizde ilk yerli traktör 1963 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde, Prof. Dr. Hamit Demirtaş, Doç. Dr. Süleyman Kadayıfçılar ve Asistan Dr. Gazanfer Hazardın tarafından tasarlanmış ve tamamen milli kaynaklar kullanılarak üretilmiştir. Adını yaratıcılarının isimlerinin baş harflerinden alan (HSG) ve ne yazık ki seri imalata geçilmeden sadece 2 adet üretilerek ancak müzede sergilenen bu ilk traktörün ardından, 1964 yılında, bugün Türk traktör markaları arasında “ilk Türk traktörü” sıfatını alan traktörümüz, Türk Traktör tarafından imal edildi.

Bugün ülkemizde traktör ve diğer tarımsal mekanizasyon ürünleri imalatı yapan onlarca firma ve onların ürettiği traktör markaları bulunuyor.

Yerli Traktör Markaları

1. Türk Traktör

1954 yılında kurulan Türk Traktör, bugün Türk mühendisler tarafından tasarlanan traktörleri başta Amerika olmak üzere 130 ülkeye satışını yapan, sektörün öncü kuruluşlarından biri. Ülkemizin en büyük üreticisi konumunda bulunan Türk Traktör, New Holland, Case IH ve Steyr markalarının üretimini yapıyor.

2. Tümosan

Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi olan Tümosan, 1976 yılında kamu iktisadi teşekkülü (KİT) olarak kuruldu, 2004 yılında özelleştirildi. 2014 yılındaki ihaleyi kazanarak Altay tankının motor ve transmisyon sistemi üreticisi olması fakat 2017’de sözleşmenin karşılıklı olarak fesih edilmesiyle de gündeme gelen Tümosan bugün traktör dışında, tarım makineleri motoru, yat-marin, jeneratör ve forklift motorları üretimi de yapmaktadır.

3. Erkunt Traktör Sanayi

2003 yılında tamamen yerli sermayeyle kurulan Erkunt Traktör Sanayi, düşük yakıt tüketimi, güçlü çekiş, yedek parça bulma kolaylığı, buçuklu vites seçeneği ve 3 yıl garanti uygulamasıyla müşterilerine cazip teklifler sunuyor. Ankara’da faaliyet gösteren firma, Kısmet, Bereket, Nimet, Servet, Kıymet, Kudret ve Haşmet isimleriyle ürettiği traktörleriyle, Türkiye’deki traktör markaları arasında ilk yerli tasarım traktörü üreten firma.

4. Hattat Traktör

Hattat Grubu’na ait bir kuruluş olarak 1998’de Tekirdağ’da faaliyete geçmiştir. %100 yerli traktör imal etme hedefine 2007 yılında ulaşan firma, aynı yıl Hattat marka traktörün seri üretimine başlamıştır.

5. Başak Traktör

1914 yılında Adapazarı’nda Demir Araba-Tahta Araba fabrikası olarak kurulan firma, 1944’te tarım aletleri üretimine başlamıştır. 1976 yılında Avusturyalı Steyr firmasıyla anlaşma yaparak STEYR markası ile traktör üretimine de başlayan Başak Traktör, 1996 yılından itibaren ise Başak markası ile traktör üretimine devam etmiştir. Başak Traktör, az yakıt tüketen ve az bakım gerektiren tarla ve bahçe traktörlerinin yanı sıra ilaçlama makinesi, toprak frezesi, pulluk, teleskopik yükleyici, karma makinesi gibi ekipmanlarıyla da çiftçilerin ve tarımın hizmetinde.

6. Taral Traktör

Bağ ve bahçe tarımı için özel amaçlı kompakt traktör imalatında, düşük yakıt tüketimi, yüksek motor performansı, döküm gövde ve derinlik kontrol özellikleri taşıyan traktörleriyle sektörün iddialı firmalarından biri. Bağ ve bahçe tarımı ile uğraşan çiftçiler için özel olarak tasarlanan 4×4 özellikli, sınıfının ilk yerli 18 hp traktörünü imal eden Taral Traktör aynı zamanda toprak işleme makineleri, tarımsal mücadele makineleri, hasat makineleri ve bahçe ekipmanları imalatı ve satışını da yapıyor.

7. AHS Anadolu Hidrolik

AHS Karınca markasıyla Türkiye’nin ilk yerli belden kırma bağ bahçe traktörü üretimini TÜBİTAK’ın desteğiyle gerçekleştiren firma aynı zamanda traktör ve kamyon yedek parçalarıyla hidrolik ekipmanların imalatını da yapıyor. Tarım sektöründeki müşterilerine verdiği satış sonrası destek hizmetini çok önemsiyor ve yaygın servis ağı sayesinde ihtiyacı olan müşterilerine en geç 24 saat içinde taleplerini karşılayacağını vaat ediyor.

Faydalanılabilecek Destek Programları

Dünya nüfusundaki artış, dengesiz tüketim, doğal kaynakların yanlış kullanım sonucu giderek azalması ve kirlenmesi kaçınılmaz olarak temiz ve güvenilir gıda yetersizliğini de beraberinde getiriyor. Dünya genelinde pek çok ülke gibi Türkiye de uzun yıllar ihmal ettiği tarımsal faaliyetlerle yeniden, yoğun şekilde ilgilenmeye başladı. Kırsal alanda yaşayanların ekonomik ve sosyal refahını sağlayarak yaşam kalitelerini artırmak, böylece gençleri kırsal alanda yaşamaya teşvik ederek tarımsal faaliyetlerin eğitimli ve bilinçli kişiler tarafından yapılmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlamak hedefi, bir devlet politikası olarak karşımıza çıkıyor. Gerek Avrupa Birliğine uyum süreci gerekse devletimizin tarım politikaları gereği, gıda, tarım, hayvancılık alanında faaliyet gösterenlere pek çok proje ve destek programı sunuluyor. İçinde bulunduğumuz 2018 yılı itibarıyla devlet destekli traktör almak isteyen çiftçi, yatırımcı ya da işletmelerin ise maddi destek için başvurabilecekleri 2 yol var;

1. IPARD programı

Avrupa Birliği Konseyi, Hırvatistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine üye olabilmeleri için, aralarında tarımın da bulunduğu pek çok sektörde gerekli düzenlemeleri yapabilmelerine mali destek sağlamak üzere hazırladığı 2. “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)” tüzüğünü, 11 Mart 2014’te kabul etti. Bu kapsamda ülkemize sağlanacak mali yardımın uygulamasına yönelik çerçeve anlaşma 22 Haziran 2015’te imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Çerçeve anlaşmada detaylandırılamayan tarım ve kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına ilişkin bazı kurallar ise 15 Ekim 2015 tarihinde imzalanan sektörel anlaşma ile belirlenmiştir.

Birliğin 2007-2013 yılları için hazırladığı ilk IPARD Programı, Afyon, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Ordu, Tokat, Amasya, Erzurum, Kars, Samsun, Trabzon, Balıkesir, Hatay, Konya, Sivas, Van, Çorum, Isparta, Malatya, Şanlıurfa, Yozgat illerini kapsıyordu. 2014-2020 yılları arasını kapsayan ikinci uygulama döneminde ise yardımlardan faydalanacak iller Ağrı, Aydın, Çankırı, Giresun, Manisa, Nevşehir, Aksaray, Burdur, Denizli, Karaman, Mardin, Uşak, Ankara, Bursa, Elazığ, Kastamonu, Mersin, Ardahan, Çanakkale, Erzincan, Kütahya, Muş olarak belirlendi.

IPARD Programının “Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” çerçevesindeki desteklerinden faydalanmak isteyen işletmelerin ve yatırımcıların, başvuru formuyla birlikte projelerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüklerine iletmeleri gerekiyor. IPARD kapsamındaki destekler hakkında detaylı bilgiye Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

2. Ziraat Bankası kredileri

Kuruluş amacı ülkemizde kırsal kesimde yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardım etmek olan Ziraat Bankası, bugün çok daha geniş bir ürün yelpazesiyle çiftçilerimize maddi destek sağlamaya devam ediyor. Bankanın, Tarımsal Mekanizasyon, Küçük Ekipman ve Genç Çiftçi kredileri, yeni traktör almak isteyen işletme, yatırımcı ve çiftçilere uygun faiz oranları ve 5 yıla varan geri ödeme süreleriyle kredi alma imkanı sunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.