Kamu Dünyasına Dair

Bekçilik Başvuru Dilekçesi Örneği [EN GÜNCEL]

Artık neredeyse unutulmaya yüz tutmuş olan bekçilik mesleği uzun bir aradan sonra ilk kez 2017 yılının Kasım ayında yeniden gündeme geldi. Bu tarihte İstanbul Valiliği, İstanbul il ve ilçelerinde görevlendirilmek üzere 2000 bekçi alımı yapılacağını duyurdu. Gerek duyurulan sayının yüksekliği gerekse alımlarda KPSS şartı aranmaması, iş arayan gençler arasında heyecan yarattı. Öte yandan bunun ilk uygulama olması sebebiyle olsa gerek, başvuru sürecinde kimi gecikmeler ve aksaklıklar da yaşandı. Sınavla seçilecek olan adaylar başvuru şartları, adresleri ve süresiyle ilgili belirsizlikler yaşadılar. Sonuç olarak, bundan sonra İzmir, Hatay, Bursa, Ankara başta olmak üzere pek çok valilik, il sınırları içinde görevlendirilmek üzere bekçi alım sınavları yapılacağını duyurdu.

2018 yılına gelindiğinde ise, beklenen duyuru Mayıs ayının sonunda bu kez Polis Akademisinden geldi ve yurt genelinde 7000 Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımı yapılacağı ilan edildi. Buna göre, personel alımları 772 sayılı “Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kanunu” dahilinde ve “Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliği”nde belirtilen esaslar doğrultusunda gerçekleşecek. İl bazında düzenlenecek sınavlarda hangi illerde, ne zaman ve kaç kişi alınacağı ise ilerleyen günlerde duyurulacak.

Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bekçi olmak için başvuruda bulunan adaylarda aranan şartlar (Sağlık şartları vs.), İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çarşı Ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliği“nde belirtilmiştir. Bekçi olmak isteyen ve bu şartları taşıyanların, hangi illere kaç bekçi alınacağı, nereye başvurulacağı, başvuru ve sınavların hangi tarihlerde yapılacağı ile ilgili duyuruları takip etmeleri gerekir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak olan bu duyurular, Devlet Personel Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ya da Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sayfasından veya basın yoluyla yapılacak.

  • Adayların başvuruları, İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulacak olan başvuru kabul komisyonları tarafından alınacak. Adayların bu komisyonlara bizzat müracaat etmeleri gerekiyor. Posta ile yapılan müracaatların yanı sıra eksik ya da açıklanan süre dışında yapılan müracaatlar da kabul edilmeyecek.
  • Sınav başvurusu ücretlidir. Adaylardan başvuru sırasında alınacak olan ücretin tutarı Polis Akademisi Başkanlığı tarafından belirlenir. Şehit ailelerinden ve görevi başındayken iş göremez duruma gelenlerin eşleriyle çocuklarından sınav ücreti alınmayacak.
  • Sınav başvuru komisyonları adayların bekçilik başvuru dilekçesi ve diğer belgelerini inceleyerek başvurularını kabul ya da reddeder. Komisyon tarafından yanlış beyanda bulunduğu anlaşılanların başvuruları iptal edilir.
  • Başvuru komisyonu tarafından başvurusu kabul edilen adaylar, ön sağlık kontrolünden geçirilir. Yine İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan ön sağlık kontrol komisyonu tarafından yapılan kontroller sonunda adaylar sınava girmeye hak kazanırlar.

Bekçilik Başvuru Evrakları

Bekçilik başvurusu için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Bekçilik sınav başvuru dilekçesi
  • T.C. kimlik numarasının yazılı olarak beyanı
  • Diploma ya da adayın sınav tarihine kadar mezun olacağını gösteren bitirme belgesinin fotokopisi
  • Son bir yıl içinde çekilmiş dört biyometrik fotoğraf
  • Çarşı Ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliğinin 5. maddesinde sıralanan hallerin bulunmadığını anlatan yazılı beyan
  • Olması halinde şehitlik veya vazife malullüğü belgesinin ilgili kurum tarafından onaylanmış bir örneği
  • Sınav ücretini ödediğini gösteren banka dekontu
  • Askerlik görevini tamamladığına dair belgenin fotokopisi
  • Aday yaş düzeltmesi yaptırdıysa buna ait belge

Bekçilik Başvuru Dilekçesi Örneği İndirmek İçin TIKLAYINIZ!

Bekçilik Yazılı ve Sözlü Sınav Aşamaları

Bekçilik Yazılı ve Sözlü Sınav aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Sınavlar yazılı, fiziksel yeterlilik ve sözlü olmak üzere 3 aşamada yapılır.
  • Test usulüyle yapılan yazılı sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel kültür alanında, çoktan seçmeli toplam 100 soru sorulur. Adayların bu sınavda başarılı sayılabilmeleri için, 100 tam puan üzerinden en az 50 puan almaları gerekir.
  • Yazılı sınav sonuçları Polis Akademisi Başkanlığı internet sitesinden açıklanır. Adaylar sınav sonuçlarına şahsen olmak kaydıyla, 2 gün içinde itiraz edebilirler.
  • Yazılı sınavda başarılı olan adaylar, fiziksel yeterlilik sınavına çağrılırlar. Bedensel kondisyonları ve fiziksel yapıları değerlendirilen adaylardan 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alanlar başarılı kabul edilir.
  • Fiziksel yeterlik sınavını geçen adaylar sözlü sınava davet edilirler. Bu sınavda adaylardan genel kültür konularında hazırlanan soru kartlarından birini seçmeleri ve çıkan konu hakkında bir sunum yapmaları istenir. Kavrama ve ifade yeteneği, bilgi düzeyi, beden dilini kullanma becerisi bakımından değerlendirilen adayların başarılı sayılabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan almaları gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.