Kamu Dünyasına Dair

Yurtdışından Türkiyeye Para Transferi Nasıl Yapılır?

Eskiden yurt dışından Türkiye’ye para transferi yapma konusunda birçok kişi zorluk çekiyordu. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde yurt dışı para transfer işlemlerine de her gün bir yenilik eklenmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda zorlu ve uzun süreli işlemlerden geçerek gerçekleştirilen para transferleri, internet bankacılığının yaygınlaşmasıyla ve üretilen alternatif kanallar sayesinde daha pratik bir hal aldı. Ancak yapılan bu transferlerin gerçekleşmesi de belli bir maliyet oluşturuyor ve para transferinin gerçekleştiği ülkeye göre bu maliyetler değişkenlik gösteriyor. Ayrıca sadece transferin gerçekleştiği ülkeye bağlı değil, seçilen transfer yöntemine ve kullanılan aracı kurumun aldığı komisyonlara göre de değişebiliyor.

Yurt dışından yapılan para transferlerinde dolandırıcılık, kara para aklama gibi durumların önüne geçmek için inceleme işlemleri yapılabiliyor. Ayrıca ülkeler arasında yapılan vergi anlaşmasına göre gerçekleştirilen bu para transferlerinde hem alıcıdan hem de göndericiden vergi tahsil edilebiliyor.

Yurt Dışından Türkiye’ye Para Transferi Yöntemleri

  • IBAN havale yöntemiyle para transferi
  • MoneyGram ile para transferi
  • Western Union ile para transferi

IBAN Havale Yöntemiyle Yurt Dışından Para Transferi

Belli başlı yöntemlerden en bilineni IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) havale yöntemidir. Avrupa Birliğine bağlı ülkeler tarafından kullanılan IBAN uygulaması 01.09.2005 tarihi itibariyle Türkiye’de başlamıştır. 2005 yılından itibaren Türkiye’ye IBAN yöntemiyle yurt dışından para transferi yapılabilmektedir. IBAN havale yöntemiyle para transferinin gerçekleşebilmesi için göndericinin bulunduğu ülkenin IBAN uygulamasını kullanıyor olması zorunludur. Bu yöntemde en önemli konu, gönderici banka ile Türkiye’deki alıcı bankanın para transferi anlaşması olmasıdır. Aksi halde IBAN uygulaması hem alıcı hem de gönderici ülkesinde uygulansa dahi transfer işlemi gerçekleşmez.

IBAN havale yönteminde doğacak transfer maliyeti gönderici bankanın belirlediği havale komisyon oranıyla doğrudan alakalıdır. Gönderici ile banka arasındaki anlaşma, havale komisyon masrafları transfer maliyetini etkiler. Bu yöntemde alıcıya ait bankanın alacağı herhangi bir transfer maliyeti yoktur. Ancak alıcının hesabı Türk Lirası, yapılan para transferi döviz cinsinden olduğu durumlarda; dövizin Türk Lirasına çevrilmesi için alıcıdan banka döviz çevrim komisyonu alınır. Bu komisyon tutarı bankalara göre değişkenlik gösterebilir. Alıcının hesabı döviz ve yapılan para transferi de döviz cinsinden ise alıcı, parayı döviz cinsinden çekmesi durumunda bankaya herhangi bir komisyon ödemez. IBAN havale yöntemiyle yurt dışından para transfer limiti göndericinin bankayla olan anlaşmasıyla alakalıdır. Müşteri transfer limitini bankaya bildirimde bulunarak kendisi belirler. IBAN yönteminde yurt dışından gönderilen para transferinin alıcıya ulaşma süresi de yine gönderici ve alıcı bankalar tarafından belirlenir. Bankalara göre bu süre 3 iş günü ile 21 iş günü arasında değişkenlik göstermektedir.

MoneyGram ile Para Transferi

MoneyGram ile yapılan transfer işlem süresi sadece 10 dakikadır. Gönderici MoneyGram acentesine giderek göndermesi gereken tutarı nakit olarak teslim eder ve kendisine verilen formu doldurur. Form içeriğinde alıcı ve gönderici bilgileri doğru bir şekilde girilerek teslim edilir. Ek olarak forma 10 kelimelik not yazılması da mümkündür. Alıcı MoneyGram acentesine giderek herhangi bir komisyon ve bedel ödemeden parasını alabilir. Ancak göndericiden transfer edilen tutara göre komisyon peşin olarak alınır. Ayrıca MoneyGram ile para transferinde para cinsi Euro olmalıdır.

Western Union ile Para Transferi

Birçok ulusal kanalda yaptığı reklamlarla adını sıkça duyuran Western Union ile para transferi birkaç dakika içerisinde gerçekleşebilmektedir. Diğer gönderme yöntemlerinde olduğu gibi bu yöntemde de gönderici transfer komisyon ücreti öder ve herhangi bir banka hesabı açma zorunluluğu yoktur. Western Union yöntemi ile hem dolar hem de euro cinsinden para transferi yapılabilir. Gönderici Western Union acentesine giderek göndermek istediği tutarı ve komisyonu peşin öder. Verilen formu doldurduktan sonra acente tarafından kendisine bir de kod verilir. Gönderici, kodu alıcıya ulaştırdığında alıcı, istediği herhangi bir Western Union acentesinden bu kod yardımıyla parasını çekebilir.

Çeşitli Ülkelere Göre Para Transferi

Yurt dışından para transferi yapılırken sadece transfer komisyon oranına dikkat edilmemelidir. Alıcının parayı çektiği zaman da kur farkından doğacak zarar da göz önünde bulundurulmalıdır. Para transfer maliyetini SWIFT olarak gerçekleşen işlemlerin adetinin artması belirler. Kısaca paranın kaç ülke değişerek alıcıya ulaşması ödenecek komisyon oranını belirler.

İngiltere’den Türkiye’ye Para Transferi

IBAN havale yöntemiyle para gönderilebildiği gibi alternatif birçok para transferi yöntemiyle de gönderim mevcuttur. İngiltere’den Türkiye’ye en uygun para transferi TrasferWise yöntemidir. Bu yöntemin cazip yanı, kur farkı uygulamasının düşük olmasıdır. TransferWise yönteminde transfer komisyonu alınmaz. Ancak gönderilmek istenen paranın gönderildiği ülke para birimine dönüşümünde kur farkı alır. Kısaca İngiltere’den euro gönderilmek istendiğinde Türk lirasına çevirimi yapıldıktan sonra gönderimi gerçekleşir. 1.000 euroda 9,90 euro kur farkı uygulanır.

Almanya’dan Türkiye’ye Para Transferi

Almanya’dan Türkiye’ye en uygun para transfer yöntemi IBAN havale yöntemidir. Üstelik bu işlem için yabancı bankalar aracı kılınmadan Almanya’da faaliyet gösteren Ziraat Bankası, Denizbank ve İşbankası aracılığıyla ucuz komisyon oranlarıyla döviz ya da Türk Lirası cinsinden para transferi işlemleri gerçekleştirilebilir.

Azerbeycan’dan Türkiye’ye Para Transferi

Azerbaycan’da bulunan Ziraat Bankası aracılığıyla IBAN havale yöntemi kullanılarak para transferi yapılabilir. Bu sayede düşük transfer komisyon ücretleri ödenerek döviz ya da Türk Lirası cinsinden para transferi işlemleri gerçekleştirilebilir.

Katar’dan Türkiye’ye Para Transferi

Türkiye’nin Katar ile geliştirdiği iyi ilişkiler finans sektöründeki devlerin de dikkatini çekti ve iki ülke arasındaki para transferlerinde çözüm ortağı olmalarını sağladı. Bu konuda finans sektöründeki lider firmalardan biri olan Akbank, Katar’dan Türkiye’ye para transferini kolaylaştırdı. Akbank Katar’daki iş ortağı DohaBank aracılığıyla IBAN havale yöntemiyle döviz ve Türk Lirası cinsinden para transferi işlemlerini gerçekleştirmektedir. IBAN yönteminin tercih edilmesi, kur farkı oluşmamasından ötürü oldukça avantajlı bir yöntemdir.

İran’dan Türkiye’ye para transferi

Amerika’nın uyguladığı ambargo nedeniyle para transferi gerçekleşmeyen İran’da Türkiye bir dönem Halkbank aracılığıyla para transferi yolu açılmıştı. Ancak Reza Zarrab ile ilgili yaşananlardan sonra olaylar tekrar başa döndü ve şu an direkt olarak İran’dan Türkiye’ye bir para transferi söz konusu değil. Ancak, alternatif yöntemler kullanılarak, örneğin İran’dan Katar’a, Katar’dan Türkiye’ye para transferi yapılabilir. Burada önemli olan durum İran’ın para transferi konusunda anlaşmalı olduğu ülke ve o ülkenin Türkiye ile anlaşmasının olmasıdır.

Yurt Dışından Yüklü Miktarda Para Transferi

IBAN havale yöntemiyle ya da diğer alternatif transfer yöntemleriyle yurt dışından yüklü miktarda para transferi yapılması durumunda hem göndericinin vergi ödeme zorunluluğu hem de Türkiye’deki alıcının vergi ödeme zorunluluğu doğabilir. Her ülkede vergilendirme sistemi farklı olmakla beraber Türkiye ile ülkeler arasında yapılan vergi anlaşmaları doğrultusunda tek taraflı vergi, çift taraflı vergi ya da vergi muafiyeti gibi durumlar söz konusudur. Transferi gerçekleşen paranın ticari bir iş için mi yoksa hususi bir iş için mi kullanılacak olması da vergilendirme açısından önem arz eder. Ek olarak yasalar gereği dolandırıcılığı ve kara parayı önlemek adına 10 bin euroyu geçen transferler incelemeye girer ve paranın kaynağı sorgulanır. “Borç aldım, altınları bozdurdum” gibi gerekçelerin belgeleri olmadığı takdirde hiçbir geçerliliği yoktur. 10 bin euroyu geçen para transferlerinin tek bir seferde ya da parçalar halinde olması fark etmeksizin sistem tarafından otomatik olarak algılanır ve gerekli işlemler başlatılır. Vergilendirme konusunda detaylı bilgi almak için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan ya da konsolosluklardan bilgi edinilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.