Kamu Dünyasına Dair

Tüm Yönleri ile Yurtdışı Borçlanması

Ülkemizdeki bütün emeklilik faaliyetleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülür. Bütün bu faaliyetler emeklilik ile ilgili olup birçok düzenlemeyi de kapsar. Bu düzenlemeler arasında yurt dışı çalışmaları da yer alır. Normal emeklilik prosedürlerinin aksine yurtdışında gerçekleştirilen çalışmalarda farklı prosedürler takip edilir. Çoğu vatandaş yurtdışında gerçekleştirilen hizmetlerde uygulanacak olan emeklilik şartları hakkında pek bir fikir sahibi değildir. Bu sebeple bizde sizlere bu yazımızda yurtdışında gerçekleştirilen çalışmalarda uygulanacak olan emeklilik durumunu ve bunun neticesinde oluşacak olan yurt dışı borçlanmasını anlatacağız.

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Yurtdışı borçlanması, Sosyal Güvenlik Antlaşması’nı imzalamış olan ülkelerde veya bu antlaşmayı imzalamamış olan ülkelerde çalışıyor olan Türk vatandaşları ve doğumla birlikte Türk vatandaşı olup da çıkış izni almak amacıyla Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin, ülke dışında geçirdikleri hizmet ve ev kadınlığı sürelerini Sosyal Güvenlik Kanunları’na göre ülkemiz içerisinde geçmiş gibi değerlendirilmesi durumudur. Bu tür bir değerlendirme ancak malullük, ölüm ve yaşlılık durumlarında sayılabilir.

Yurtdışı Borçlanmasını Kimler Yapabilir?

Borçlandırma başvurusunu yapabilmek için belirli bir grup yoktur. Yurtdışında görev almış kimselerin sunulan şartları sağlaması yeterli olacaktır. Bu şartların sağlanmasından sonra başvurunun gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Başvuru işleme alınarak incelenmeye başlanacaktır. Uygun bulunması durumunda borçlandırma yansıtılacaktır.

Yurtdışı Borçlanması Şartları Nelerdir?

  • Borçlanma kapsamındaki süre ülke dışarısında geçirilen sigortalılık süresi, bu süreler arasında ya da bu sürelerin sonunda her birisi için bir yıla yakın olan işsizlik süresi, ev kadını olarak belirlenen süredir.
  • Bu borçlandırmadan yararlanabilmek için borçlanmanın yapılmak istediği sürelerde ve özellikle borçlandırma için belirlenen başvuru süresinde Türk vatandaşı olmak zorunludur. Ayrıca ev kadınlığı için geçen süreleri ya da sunulan hizmetleri de belgelendirmek ve yazılı bir istekte bulunmanız gerekir.
  • Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkede vatandaşlığı bulunan kişiler için söz konusu yasa ile getirilmiş olan düzenlemeler işlemektedir.

Yurtdışı Borçlanması için Başvuru Nasıl Yapılır?

Yurtdışı başvurusunu yapabilmek için öncelikli olarak Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesini doldurmanız gerekir. Bu belgeyi doldurmak yerine yurtdışı hizmet borçlanması isteği için yapacağınız yazılı dilekçe başvuruları da kabul edilir. Ancak yazacağınız dilekçe üzerinde yer alan bilgiler borçlanma işlemini sonuçlandırmak için yeterli gelmiyor ise tarafınızdan Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesini doldurmanız istenecektir. Bu dilekçeyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’nden veya Sosyal Güvenlik Merkezleri’nden temin edebilirsiniz. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasından da bu dilekçeyi elde edebilirsiniz.

Dilekçeyi doldurduktan sonra başvurunuz sırasında sizden bazı belgeler istenir. Bu belgelerden birisi de yurtdışında geçen sürenizin belgelendirilmiş halidir. Yazacağınız dilekçenin ekinde yurt dışında yaptığınız çalışmalarınızı gösterir durumuna uygun hizmet belgelerinden birisi alınır. Başvuru sırasında istenecek olan diğer belgeler şunlardır:

  • Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmış olan ülkelerde sunulan sigortalı hizmet süresini taşıyan belgeler
  • Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmamış olan ülkelerde sunulan sigortalı hizmet süresini taşıyan belgeler
  • Ev kadını şeklinde geçirilen süreler, ev kadınlarının ülke dışarısında oturduklarını gösteren ikamet belgeleri

Bu belgelerden sizin için gerekli olanı topladıktan sonra dilekçeniz ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek başvuruyu yapınız. Daha sonrasında başvurunuz işleme alınacak ve sonucu en kısa zamanda tarafınıza iletilecektir.

Ne Kadar Ödenir?

Başvurunuz kabul edildikten sonra ödemeniz gerek bir tutar bulunur. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 82. maddesine göre prime asıl asgari ve azami günlük kazanç arasında belirlenecek olan günlük gelirin %32’si borçlandırma olarak yansıtılacaktır. Bu sebeple 1 Ocak 2017 tarihi ile 31 Aralık 2017 tarihi arasında tarafınızdan alınacak olan minimum borç gün başına 18.96 TL’dir ve en fazla ödenebilecek olan borç ise  günlük 142.2 TL’dir. Günlük prime bağlı olarak bu aralıkta bir borç ödemesi tarafınıza yansıtılacaktır. Daha sonrasında ilerleyen süreçte belirlenen tarihlerde bu borçlandırmayı ödemeniz gerekir. Bu borçları ödemeniz durumunda belirlenen gün sayısı emekliliğinize prim olarak yansıtılacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.