Kamu Dünyasına Dair

Yeni Ehliyet Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

1 Ocak 2016 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan ehliyet açıklamasından beri Türkiye’de farklı bir ehliyet sistemi var. Yenilenen ehliyetlerle amaçlanan en önemli husus, sürücünün Avrupa Birliği standartlarına uygun ehliyet kullanmasını sağlamaktır. Yeni ehliyet alma işlemi için öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafınca ortaya konan randevu sisteminden randevu alınmalıdır. Siz de henüz ehliyet yenileme işlemlerinizi yapmadıysanız, 31 Aralık 2020 tarihine kadar mutlaka randevunuzu alabilir ve işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyet Yenileneme Randevusu Nasıl Gerçekleştirilir?

Yukarıda da bahsedildiği üzere yeni ehliyet almak isteyen kişilerin öncelikle randevu almaları gerekir. Randevu alım aşamaları için de aşağıdaki maddeler incelenebilir;

  • Öncelikle aşağıda bulunan bağlantıya tıklayın. Ardından açılan pencereden “randevu al” butonuna tıklayın,
  • Karşınıza çıkan sayfada “eski sürücü belgesini yenileme”, “ilk defa sürücü belgesi müracatı” ve “yabancı belge dönüştürme” olmak üzere üç farklı buton çıkacaktır. Ehliyet durumunuza göre ilgili butona giriş yapın,
  • Ehliyet durumunuzu seçtikten sonra ilgili sayfadaki sürücü bilgileri, kişisel bilgiler ve randevu bilgileri kısımlarını doldurun,
  • Mail bilgilerinizi girin,
  • E-postanıza gelen bağlantıya tıklayarak onayınızı gerçekleştirin.

Maddelerde yer alan aşamaları sırasıyla yaptıktan sonra istenilen tarihe ve saate randevunuzu almış olacaksınız. Bu aşamadan sonra randevu tarihinizde yeni ehliyet alma işlemi için gerekli olan belgelerinizle birlikte trafik tescil birimlerine başvurabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Randevusu Almak İçin TIKLAYINIZ!

Yeni Ehliyet Çıkarmak için Gereken Belgeler Nelerdir?

Ehliyet yenileme işlemi esnasında vatandaşlardan birtakım evraklar ve belgeler istenir, yeni ehliyet alma işlemi esnasında istenen belge ve evraklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat olduğunu gösteren kimlik,
  • Sürücü sağlık raporu,
  • Eski sürücü belgesi,
  • Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi vakıf payı bedeli ödemesinin yapıldığını kanıtlayan makbuz,
  • Kan grubunu ifade eden belge veya yazılı bir beyan,
  • 2 adet fotoğraf (yeni ehliyet için fotoğraf özellikleri; 5×6 ebatlarında, arka fonu beyaz ve biometrik türde olmalıdır.)

Yeni Ehliyet Kaç Yıl Geçerli Olur?

Sürücüleri yapacağı yeni ehliyet alma işlemi sonucu, sınıf türüne göre ehliyetlerin geçerlilik süresi değişiklik gösterebilir. A1, A2, B, B1, BE, F, G ve M sınıfına ait sürücü belgeleri 10 yıl boyunca; C, C1, C1E, D, DE ve D1E sınıfına ait sürücü belgeleri ise 5 yıl boyunca geçerlidir.

Ehliyet Kaybolursa Yeni Ehliyet Nasıl Çıkartılır?

Henüz eski ehliyetini kullanan kişiler, kayıp durumu yaşadıkları zaman çipli türde olan yeni ehliyet başvurusu yapmaları gerekir. Başvurusu esnasında harç ücreti indirimli olarak alınır. Çünkü yeni ehliyet alma işlemi, devlet tarafından getirilen zorunlu bir uygulamadır. Eski ehliyetini kaybedenlerin nüfus cüzdanı kaybında olduğu gibi ilan vermeleri gerekiyordu. Ancak şimdiki çipli ehliyetlerin kaybında ehliyet vermenize gerek yoktur. Ancak ilan vermek yine sizin kendi isteğinize kalmış bir durumdur. Yani dilerseniz ilan vererek de bu durumun varlığını açıklayabilirsiniz. Emniyet birimleri, ilan verme gibi bir talepte bulunmaz. Ancak ehliyetin kaybolduğunun veya çalındığının mutlaka trafik tescil şubelerine bildirilmesi gerekir. Kayıp esnasında şube müdürlüklerinden birtakım evraklar istenecektir. İstenecek belgeler aşağıdaki gibi listelenebilir;

  • Pasaport, nüfus cüzdanı veya avukatlık kimliği,
  • Kartın ücret ödemeleri,
  • Kan grubunu belirten evrak veya kart,
  • Parmak izi veya dilekçe,
  • Sağlık raporu,
  • Biyometrik fotoğraf.

Yeni Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Çıkarılan yeni yasa ile birlikte ehliyet alırken ihtiyaç duyulan sağlık raporlarının alımında herhangi bir değişiklik yoktur. Ehliyet yenileme esnasında da aynı ehliyet çıkartılırken alındığı gibi sağlık raporuna ihtiyaç duyulur. Bakanlığın belirlediği kurumların hepsinde rapor alımı yapılabilir. Özel hastaneler, özel muayeneler, özel poliklinikler özel tıp merkezleri ve sağlık ocakları rapor alabileceğiniz kurumlara örnektir.

Yeni ehliyet alma işlemi yapılırken araç sürücülerinin sağlık raporlarında birtakım grup kavramlarına rastlanılır. 1. grupta yer alan sağlık raporları; A, A1, A2,M, B, B1, BE ve F sınıfı ehliyet alacak sürücüler içindir. Hafif araç sürücülerini kapsayan bu gruptaki kişilerin sağlık raporlarını 10 yılda bir yenilemeleri gerekir. 2. grupta ise C, C1, C1E, D, DE, D1 ve D1E sınıfı ehliyet alanlar vardır. Bu grupta daha çok ağır ve ticari araç kullanan kişiler yer alır. 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemelidirler.

Başvurduğunuz sağlık kurumunda hekimiz “sürücü olabilir” kısmını işaretlemişse, hem birinci hem de ikinci grup için sağlık raporu alabilirsiniz. Ancak doktor, sağlık kusurunuzdan dolayı uzman tabiplere göndermişse, “sürücü olamaz” kısmı dikkate alınır. Sağlık kusurunuz sadece ağır araç kullanımına engelse “1. grup sürücü olabilir” kısmı işaretlenir. Eğer ciddi sağlık problemi söz konusu değilse sağlık ocağındaki aile hekiminden de yine sağlık raporu alınabilir. Uzman tabip muayenesi gerektiğinde ise ilgili birimlere başvurarak muayene olunmalıdır.

Yeni Ehliyet Verilmeyecek Haller Nelerdir?

Sürücülerin yeni ehliyet alma işlemi nasıl yapılır? Sorusunun ardından en merak ettiği konulardan birisi de hangi durumlarda ehliyetin verilmeyeceğidir. Ehliyetin verilme şartları arasında en önemli kriter sağlık raporudur. Özellikle yeni çipli ehliyetlerde bu sağlık koşulları daha sık şekilde araştırılır. Birtakım hastalık durumları olan kişilere yeni ehliyetler verilmeyecektir.

Yapılacak olan genel muayenede hastanın; denge problemi, baş dönmesine sebebiyet verecek bir baş ağrısı, organ yetmezliği, uyku bozukluğu, eklem hareketliliğinde bozukluk, malign tümör, tendon, bağ ve kas lezyonları, kalp damar hastalığı alkol-sigara bağımlılığı, sinir sistemine bağlı sağlık problemleri, psikotrop olan madde bağımlılığı, görme-işitme bozukluğu ve davranış bozuklukları araştırılır. Zeka geriliği, kişilik bozukluğu, demans ve ağır davranış bozukluğu başlıca ruhsal sağlık problemleri arasındadır.

1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe göre sürücü belgesi alamayacak olan kişiler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Alkollü araç kullanımını bırakamayan veya alkol bağımlısı olanlar,
  • Bunama rahatsızlığını ileri seviyede yaşayanlar,
  • Uyuşturucu veya kokain gibi bağımlılık yapan maddeleri sıklıkla alanlar,
  • Heyecanı, düşünceyi ve dikkat bilincini bozan hastalığı olanlar,
  • Zeka geriliği problemini yaşayanlar ( IQ düzeyi genellikle 79 altı düzeyde olan kişiler),
  • Santral sinir sisteminde meydana gelen hastalıklar,
  • Doğuştan geçirilmiş bir tür uzuv rahatsızlıkları,
  • Motor, denge ve koordinasyon açısından sağlık problemleri bulunanlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.