Kamu Dünyasına Dair

Tüm Yönleri ile Prefabrik Tavuk Çiftliği Kurulumu

Prefabrik tavuk çiftliği kurulumu, inek ve koyun yetiştiriciliğine göre oldukça farklı bir alanda yer alan kanatlı yetiştiricilik kapsamındadır. Üzerine gerçekten de emek verilmesi halinde küçükbaş ya da büyükbaş sektörüne kıyasla yatırımcısını maddi açıdan çok daha hızlı sonuca ulaştıracak bir girişimdir. Prefabrik tavuk çiftiliği kurulumu özverili bir iş olup kararsızlık ve ihmal söz konusu olduğunda sonuç vermez. Beyaz et ya da yumurta satarak para kazanmak isteyen kişilerin her şeyden önce karşılaşabilecekleri konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Tavuk çiftliğini prefabrik olarak kurmak isteyen ve parası olmayan kişiler bankalar ya da çeşitli kamu kuruluşlarından destek alabilir.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Ne tür bir tavuk çiftliği kuracağınız tamamen size ve yatırımınıza kalmış bulunuyor. İlk olarak kısa ve uzun vadede ne tür hedefleriniz olduğunu belirlemek doğru olacaktır. On binlere varan sayıda tavuk yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin hiç sermayesi olmaması halinde kredi alması oldukça zor olur. Günümüzde prefabrik tavuk çiftliği kurulumunun yanında ev tipi ve çadır tipi tavuk çiftlikleri de bulunur. Bina için sermaye bulamayacak olan kişiler bu seçeneği tercih edebilir.

Prefabrik tavuk çiftliği kurulumunda dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunur:

  • Prefabriğin büyüklüğü ve ne kalitede malzeme kullanılacağı,
  • Prefabriğin hem iç hem de dış yalıtımı,
  • Kullanılacak olan pencere sayısı ve camı kalitesi,
  • İç dizaynda yem sistemi, suluk, yumurtalıklar ve holluklar,
  • Mevsime göre ısıtma sistemi.

Prefabrik tavuk çiftliği kurulumu sırasında hayvan kredisi çekmeden önce arazi temin etmeniz gerekir. Bunun için adınıza kayıt olması yetmeyecek İl Özel İdaresine başvurmanız gerekecektir. Yani arazinizin prefabrik tavuk çiftliği kurulumu için uygun olup olmadığı konusunda izin almanız gerekir. Yapılacak olan denetlemenin ardından yasal koşullara aykırı bir durum olmaması halinde prefabrik tavuk çiftliği kurulumunu gerçekleştirmeniz de mümkün olur. Diğer yandan en yakın yerleşim merkezine uzaklık, meskun mahal olup olmadığı, kira sözleşmesi ya da adınıza kayıtlı olup olmaması, çiftliğin su ve elektrik şebekesine sahip olup olmaması, kaç adet tavuk kapasiteli bir kurulumu yapacağınız gibi unsurlara da dikkat etmeniz gerekir.

Başvurunun ardından Devlet Su İşleri, Orman Müdürlüğü, TEDAŞ ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğü gibi kuruluşlar ile görüşülmesi gerekebilir. Diğer yandan proje ile ilgili olarak belediye başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurmanız önem taşır. Ayrıca teşvik ve hibe gibi konularda da bilgi sahibi olarak kendinize sermaye bulabilirsiniz. Eğer bu tür işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız doğrudan bir tavuk çiftliği satın alma şansınız da bulunur. Bu noktada bir profesyonel sizin yerinize bu durumla ilgilenir.

Tavuk Çiftliği Maliyeti

Tavuk çiftliği oldukça hassas dengeler üzerine kurulu olup birçok farklı faktör tarafından etkilenebilir. Bu sebeple de çiftlikteki tüm detaylar en ince ayrıntısına dek düşünülmelidir. Zira bu konu ile ilgili bilgisi olmayan kişiler kısa süre içinde zarara uğruyor. İlk olarak ne tür bir tavuk yetiştirileceğine karar vermek gerekir. Diğer yandan ne tür ekipmanlara ihtiyaç olduğu konusunda da bilgi sahibi olmalısınız. Atık tasfiye ekipmanları, tavuk işleme makineleri, sulama ve besleme ekipmanları ve kuluçka ekipmanları gibi malzemeleri almalısınız.

Her kümes arazi ve kümesin büyüklüğüne göre farklı bir maliyete mal olur. Yumurta tavukçuluğunun en önemli masrafı ise yem maliyetidir. Bu sebeple de bu işe başlayacak olan kişilerin ısıtmalı beton kümeslerinin noksansız olması gerekir. Bu tür önlemler tavukların soğukta yumurta vermemesi ve sıcakta para etmemesi gibi sebeplerden dolayı önem taşır.

Tavuk çiftliği kurmak isteyen kişilerin arazisini kırsal alanda seçmesi ve arazinin verimliliğinin yüksek olması önemlidir. Böylelikle tavuklar yeşillik yer ve verim artar. Diğer yandan tel örgü, su, elektrik, bio güvenlik ve diğer hayvanlara karşı korumaların da olması önem taşır. Tavuk çiftliklerinin çok iyi bir şekilde tasarlanmasının yanı sıra arz da önem taşıyor. Bu nedenle üretilecek olan yumurtaların tüketiciye sunulması da önemli noktalardan bir başkasıdır.

Tavuk çiftliği kurulumu maliyet hesaplama işlemleri üretim kapasitesine göre değişiklik gösterir:

  • 5.000 tavuk kapasiteli bir kümes 266.680 TL
  • 3.000 tavuk kapasiteli bir kümes 160.000 TL
  • 2.000 tavuk kapasiteli bir kümes 107.498 TL
  • 1.000 tavuk kapasiteli bir kümes 52.982 TL
  • 500 tavuk kapasiteli bir kümes ise 28.000 TL

Prefabrik Tavuk Çiftliği Kurulumu Maliyet Hesaplama

  • 500 tavuk kapasiteli bir çiftlik için 34.000 TL
  • 1.000 tavuk kapasiteli bir çiftlik için 68.000 TL
  • 2.000 tavuk kapasiteli bir çiftlik için 140.000 TL
  • 3.000 tavuk kapasiteli bir çiftlik için 208.000 TL şeklinde bir kurulum maliyetine sahip olur.

Çadırdan imal edilen tavuk çiftlikleri prefabrik tavuk çiftliklerine göre daha uygun fiyatlara sahiptir. Tavuk çiftliklerinin maliyeti üzerine yapılacak olan arazinin maliyetine, kurulacak olan binanın metrekaresine, tavukların sayısına, türüne ve istediğiniz özelliklere göre değişiklik gösterir. Bu nedenle yukarıda yer alan fiyatlar sadece ortalama birer örnek teşkil eder ve asıl sonuca vereceğiniz kararlar doğrultusunda ulaşmanız mümkün olur.

Her şeyden önce tavuğa sahip olmalısınız. Bunun için de tavuk fiyatlarına hakim olmalısınız. Yumurtlamaya göre değişmekte olan tavuk fiyatlarına bakacak olursak 4 aylık olup henüz yumurtlamaya başlamış olan yarkalar 15 TL ve 20 TL aralığında olur. Bu işe girmek istiyorsanız uygun fiyatları araştırmalısınız. Bununla birlikte tavukların sağlığına da önem vermeniz gerekir. Endüstriyel üretim genellikle beyaz tavuk kullansa da son zamanlarda kahverengi yumurtanın da aldığı rağbet artmış gözüküyor.

Eğer 500 adet tavuk ile çiftlik kuracaksanız 50×18 = 9.000 TL tutarında ücret ödemelisiniz. Bu tavukların yıllık yem ortalaması da 5.500 TL olur. Kümes ve folluk fiyatları 34.884 TL olurken, yıllık su ve elektrik ücretleri 4.000 TL tutar. Böylelikle bu tutarların toplamı 53.384 TL olur.

Bir başka örnekte 1.000 adet tavuk ile çiftlik kurmanız halinde ne kadar paraya ihtiyaç duyacağınıza bakabiliriz. Bunun için yine tavuk başına 18 TL’den, 18.000 TL’ye ulaşırız. Yıllık yem ortalaması ise 10.000 TL olur. Kümes ve folluk için 52.982 TL gerekir. Ayrıca su ve elektriğin yıllık gideri de yaklaşık 5.000 TL olur. Bu da toplamda 85.982 TL gibi bir sonuca ulaştırır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.