Kamu Dünyasına Dair

Tramer İtiraz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi olan SBM, merkezi bir sigorta şirketinin öncelikli dalları arasında yer alır. Bu kurum tarafından sorgulama hizmeti de verilir. Tüm motorlu taşıt sigorta bilgilerinin bir arada olması sayesinde de bilgi karışıklığı önlenmiş bulunuyor. Tramer ise Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltılmış adı olup, bu merkezin bünyesinde araç sigortalarına dair detaylı tüm bilgiler yer alır. Motorlu taşıtlar ile ilgili olarak yapılacak olan tüm muayene ve kontrol işlemlerinin ardından tramer sigortası sahibi olmuş olursunuz. Yapılacak olan sigorta ile birlikte motorlu taşıtınıza ait hasar durumunu ve kaza olması halinde kaza durumunu tramer sorgulama işlemleri sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte birbirinden farklı birçok tramer sorgulama işlemi bulunur. Bugün ise sizlere tramer itiraz sorgulama işleminden bahsedeceğiz.

Ülkemizde özellikle de son yıllarda araç sahibi olmaya olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İş yerine gidip dönerken kullanılan toplu taşıma araçlarının sıkış tıkış olması sebebiyle araçlara olan ilginin artması, vakit kaybını da önleyerek oldukça cezbedici bir hale gelmiş olduğu için özellikle ulaşmak istediğiniz önemli bir yer olması halinde toplu taşıma kullanmak oldukça vakit kaybetmenize neden olacağı ve bu araçların yolcu alma sınırı gibi ayrıca geciktirici unsurları bulunduğu için bu tür zaman kayıplarına uğramamak adına araç satın almak isteyebilirsiniz. Fakat araç sahibi olduktan sonra yapacağınız kazalar ile ilgili işlemler hakkında bilgi almak istediğiniz zaman tramer sorgulama işlemlerine başvurmanız gerekir. Tramer sistemi kazanın ardından hasar görmüş motorlu araçların sigortasına dair işlemleri hızlı bir şekilde ve olabildiğince yakından inceleme altına alarak bu konu ile ilgili yapılması gereken işlemleri kolaylaştırır.

Kaza Tespit Tutanağı

Kazanın ardından tutulacak olan Kaza Tespit Tutanağı, trafikte hareket halinde olan en az iki motorlu aracın maddi hasara sahip olması halinde, iki tarafın da anlaşmasının ardından polis memurlarına ya da sigorta şirketlerine ihtiyaç dahi duyulmadan kendi kararları ile birlikte alacakları bir tutanaktır. Kaza tespit tutanağı ya da sigorta kurumları tarafından bir araya getirilmiş olan detaylar, aracın aldığı hasar miktarı, hasarın nerede olduğu, hasar tutarının maddi açıdan değeri ve bu tür bilgiler tramer sorgulama işlemleri sayesinde öğrenilebilir. Üstelik bu sayede araç satın alacak olan kişilerin yapacaklar tramer sorgulama işlemleri almak istenilen araç hakkında da sizlere bilgi verir. Bir istisna olarak ise sigortanın kendi sistemi ya da alınan tutanaklarında eksiklik olması sebebiyle ortaya çeşitli aksilikler çıkabilir. Bu tür sorunların giderilebilmesi için de düzeltme talebi yapılabilir.

Kaza tespit tutanağına internet üzerinden bakabilir ve trafik kazası kusur oranı sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için aşağıda yer alan linke tıklamalı ve ücretsiz tramer sorgulama işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. Bunun için üç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlar;

1. Plaka ve sigortalı T. C. kimlik numarası ile sorgulama

Bu şekilde işlem yapacaksanız aşağıdaki görselde olduğu gibi plaka ve T. C. kimlik numarasını girip güvenlik kodunu girmelisiniz.

2. Plaka ve sigortalı vergi kimlik numarası ile sorgulama

Bu şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, vergi kimlik numarası ile birlikte plakayı kullanarak da sorgulama yapabilirsiniz.

3. Plaka ve sürü T. C. kimlik numarası ile sorgulama

Bu şekilde işlem yapmak için, sürücüye ait T. C. kimlik numarası ile birlikte plaka bilgilerini girmeniz gerekiyor. Her üç işlem sırasında da gerekli bilgileri girdikten sonra “Ara” butonuna basmanız gerekir.

Trafik Kazası Kusur Oranı Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

Bu bölüm üzerinden öğrenmiş olduğunuz bilgilere itiraz etmek istiyorsanız beş gün içinde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. Bu noktada ek belgeler ile birlikte beş gün içinde sigorta şirketine başvurmanız gerekiyor. Bu süre zarfı içinde itiraz hakkınızı kullanmaz ya da kullanmanıza rağmen talebiniz karşılanmazsa özel hukuk yollarını tercih edebilirsiniz. Diğer yandan itirazınızın kabul edilmesi halinde tramer itiraz sorgulama işlemleri ile birlikte itirazınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tramer İtiraz Sorgulama İşlemi

Kazanın ardından taraflar tarafından doldurulan tutanaklar sigorta kurumlarına gönderilir. İlgili sigorta kurumları aynı ya da bir sonraki gün kaza tespit tutanaklarını internet aracılığı SBM’ye iletir. Tutanakların SBM’nin sistemine girilmesinin ardından üç gün içinde sigorta şirketleri hata oranı değerlendirmesi yapar. İlgili kaza içerisinde yer alan araçlar için hata miktarları %0, 50, 70 ve 100 şeklinde olur. Sigorta kurumlarının kendi aralarında anlaşması ve tüm kurumların aynı şekilde hata yüzdesi vermesi halinde dosya erken sonuçlanır. Üç gün içinde anlaşmaya varılamaması halinde bu dosya Tutanak Değerlendirme Komisyonuna gönderilecek ve üç gün içinde bu dosya sonuçlanacaktır.

İlgili kaza dosyasının sonuçlanmasının ardından sigortalının tramer itiraz sorgulama işlemlerini gerçekleştirmesine gerek olmadan elektronik posta ya da telefon yoluyla bildirim alır. Tutanakta ilgili bilgilerin yer alması halinde her iki iletişim adresine de bu bilgi iletilir. Beş gün içinde sigorta şirketlerine başvurarak verilen kusur yüzdelerini görebilirsiniz.

Tramer itiraz sorgulama işlemi için ise Plaka yazdıktan sonra 5664 numarasına kısa mesaj göndermeniz gerekiyor. Tramer itiraz sorgulama işlemi ile birlikte cep telefonunuza gelecek olan mesajda kaza ile ilgili de bilgi almış olursunuz. Tramer itiraz sorgulama işlemleri, biraz önce anlatmış olduğumuz şekilde de yapılabilir. Tramer itiraz sorgulama işleminden kast edilen şey yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından kaza tespit tutanağındaki kusur oranında gerçekleşen değişmedir.

Eksper Raporu Sorgulama

Eksper raporu sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin aşağıda yer alan linke tıklaması gerekiyor. Ardından karşınıza aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi bir sayfa gelir.

Bu noktada yapmanız gereken şey ise plaka, kimlik türü, kimlik numarası ve hasar tarihi bilgilerini girdikten sonra “Ben robot değilim” kutucuğunu işaretlemek olur. Daha sonra ise sorgulama sayfasının sol alt bölümünde yer alan “Ara” butonuna basabilirsiniz. Kimlik türü olarak, T. C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, pasaport numarası ve yabancı kimlik numarası gibi tercihler yapmanız da mümkün.

Eksper Raporu Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.