Kamu Dünyasına Dair

2018 Torba Yasa – Trafik Cezaları Siliniyor mu?

Ekonomik sıkıntılarla uğraşırken, vatandaşlar bazı borçlarının ödemelerini ertelemek zorunda kalabiliyorlar. Bu borçların arasında ise devlete olan borçlar yoğun olarak yer alır. Vergiden SGK ödemlerine, trafik cezalarına kadar birçok kalemin tahsil edilmesi sırasında birikmiş borçların kolaylıkla ödenmesini sağlamak için yapılan çalışmalar, hem vatandaşların borç ödemesini kolaylaştırır hem de devletin gelirini artırır. Devlete olan borçların da ödenmemesi halinde üzerinde faiz işler. Bu faizler borç ödenmediği sürece işlemeye devam eder. 2018 yılında borçların yapılandırılması için hazırlanan yasada trafik cezaları da kapsam dahilinde tutulmuştur. Bu yasaya göre trafik cezası borcu yapılandırma rahatlıkla yapılabilmektedir. Trafik cezası denildiğinde akla gelen onlarca cezalı durum var. Kırmızı ışıkta geçmek, ehliyetsiz araba kullanmak, alkollü araba kullanmak, engelli yerine park etmek, park cezası olan yere park etmek, sürüş güvenliğini aksatmak, geçiş önceliklerine uymamak gibi trafiğin akışını ve güvenliğini etkileyen durumlar karşısında ceza kesilir.

Başvurular Ne Zamana Kadar Yapılabilecek?

  • Trafik cezalarının yapılandırılmasıyla ilgili başvuru işlemleri için son tarih 31 Temmuz. Bu tarihe kadar olan başvurular kabul edilecek. Bu tarihten sonra ise başvuru yapma şansı yok.
  • Trafik para cezalarının tamamı bu kapsamda değerlendirilecek.
  • 31 Mart tarihine kadar ortaya çıkan borçlar yapılandırılabilecek.
  • Vadesinde ödenmeyen bütün para cezaları için her ay belirli bir miktar gecikme faizi uygulanır. Bu gecikme faizi içinse bir üst limit belirlenmiştir. Zamanında ödenmeyen trafik cezaları borçlu kişinin hanesinde durur. Borç ödemesi yapılana kadar da bu borcun silinmesi söz konusu olmaz.
  • Borç yapılandırması sırasında belirli bir faiz indiriminin uygulanması söz konusu. Ana paraya herhangi bir af gelmiyor. Yalnızca gecikme faizi, cezası silinmiş olacak.
  • Borçlu eğer isterse borcunu tek kalemde kapatarak daha fazla indirim hakkına sahip olabilir.
  • Taksitle ödeme yapmak isteyen vatandaşların taksit tutarı hesaplanırken, taksit sayısına göre katsayı uygulanacak. Uygulanacak katsayılar:
    • 6 taksit için: 1,045
    • 9 taksit için: 1,083
    • 12 taksit için: 1,105
    • 18 taksit için: 1,150

Yasa Kapsamında Gelenler

  • Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun 18/05/2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanun kapsamında peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim imkanı var.
  • Borçlar 18 taksitte 36 ay sürede ödeme yapılarak kapatılabilecek. Bu da demek oluyor ki ödemeler 2’şer aylık olarak hazırlanacak.
  • Bunun dışında vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi şeklinde de bir karar var.
  • Borç ödemeleri ilgili dairelere yapılabileceği gibi anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenebilecek.

Torba Yasa ile Gelenler

Torba yasa ile gelen kolaylıklar trafik cezaları ile sınırlı kalmıyor. Bu yasa kapsamında en büyük sorun olan vergi borçları ve SGK borçları da rahatlıkla yapılandırılıp ödenebilecek. Aynı zamanda usulsüzlük nedeniyle ortaya çıkan cezalarında bu kapsamda indirime tabi tutulması da söz konusu. Kapsamı oldukça geniş olan yasa ile birçok borçlu rahat bir şekilde borcunu ödeyebilecek. Ancak bu kişilerin başvurularını  31 Temmuz tarihine kadar tamamlamış olmaları gerekmekte. Bir nevi devlet kurumları ve vatandaş arasında alacak barışı olarak adlandırılabilecek bu ya da çerçevesinde borcunu ödeyen vatandaş devletin imkanlarından eksiksiz bir şekilde yararlanmaya devam edebilecek.

TRAFİK CEZASI YAPILANDIRMASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.