Kamu Dünyasına Dair

Sicil Affını Uygulayan 10 Banka

İnsanlar her davranışının sonucunun sorumluluğunu almak zorundadır. Bizlerin insanlara karşı, çevreye, doğaya, canlılara karşı tavır ve tutumumuz ileride elde edeceğimiz fırsat veya karşılaşacağımız zorlukları yaratır. Bu tutumun olumlu olumsuz sonuçları da olur. Örnek vermek gerekir ise; iş dünyasında bankalar ile sıkça diyalog içerisindeyiz. Bankadan aldığımız ürün ve  hizmetler karşılığında, ödemelerdeki performansımız banka ile ilişkimizi doğrudan etkiler. Bankalardan sıkça alınan kredi, kredi kartı hizmetlerinde taksit veya borçları düzenli ödemek, bankanın kampanya ve promosyonlarından faydalanmayı sağlarken, bununla birlikte kredi notumuzu da arttırır. Kredi notu kişinin bir nevi bankacılık sektöründeki imajdır. Düzenli olarak kredi taksitlerini ödeyen ve kredi kartı borçlarını kapatan kişilerin kredi notu yükselir. Kredi notu yüksek kişiler hemen hemen tüm bankalardan istediği ürün ve hizmeti alır. Çünkü bankaların gözünde iyi bir profile sahiptir. Fakat aldığı kredilerin taksitlerini düzenli ödemeyen, kredi kartlarının borçlarını geciktiren veya hiç ödemeyen, bankaların ihtarnamelerine kulak asmayan ve mahkemelik olan kişiler iyi bir profil sahibi olan kişiler değildir. Bu kişiler, kredi notu oldukça düşük ve bankaların ürün ve hizmetlerini vermek istemediği bir müşteri profilidir. Uzun vadede borçlarını ödemeyen kişiler bankaların kara listesine girer. Kara listede bulunan kişilerin sicili kirlenir. Bu kişiler kredi kullanmak istemeleri halinde bankalardan bu yönde hizmet alamazlar. Fakat günümüzde bazı bankalar kredi sicil affı kapsamında bu profildeki müşterilere hizmet verebiliyor.

Sicil Affını Uygulayan Bankalar

Bankalardan aldığı krediler sonucu düzenli ödeme yapmayarak kara listede olan ve sicili kirlenmiş kişilerin yeniden kredi alabilmesini sağlayan genel bir af yapıldı. Sicil affı, 2017 Ocak ayından itibaren bazı bankalarda uygulanıyor. Bu uygulama ile beraber bankaların kara listesinde olsanız bile, kredi alabiliyor veya nakit avans kullanabiliyorsunuz. Normalde özel bankalara yapılan kredi başvurularında ilk bakılan durum kredi notudur. Kara listede bulunan kişilerin kredi notu çok düşük olduğundan kredi başvurusu reddedilir. Bazı bankalar ise başvuruda istenen miktar değil de kişiye uygun görülen bir miktar üzerinde kredi verir. Sicil affı kapsamında bankalardan kredi almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bunlardan ilki yasanın yürürlüğe girmesinin ardından en geç 6 ay içinde tüm borçların tamamının ödenmesi ve borç yapılandırma yapılmasıdır. Borcunu bu süre zarfında kapatamayan kişiler banka sicil affı kapsamındaki uygulamadan yararlanamaz.

Sicil affı uygulayan özel bankalar ve kamu bankaları aşağıdaki gibidir.

  • Halk Bank,
  • Vakıfbank,
  • Ziraat Bankası,
  • Akbank,
  • İş Bankası,
  • TEB,
  • Denizbank,
  • Garanti Bankası,
  • Yapı Kredi,
  • QNB Finansbank.

Bu bankalardan yapılan başvurularda, sicili bozuk olan kişinin bankanın önerdiği kredi ve ödeme planına itiraz etmemesi gerekir. Daha önce borçlarını ödeme konusunda sıkıntı yaşayan bu kişilere verilen krediler şüphesiz ki çok yüksek meblağlarda olmayacaktır. Bu yüzden müşterinin konu  ile ilgili ısrarcı olması, alması ihtimali olan krediyi de kaybettirebilir. Alınan kredinin düzenli ödenmesi ile beraber zaten kişinin kredi notu yükselir ve sicili düzelir. 5 yıl içinde kara listeden de çıkar. Bu süreçten sonra istediği bankadan kredi alabilmenin yolu da açılır.

Sicil Affını Uygulamayan Bankalar

2017 Ocak ayından itibaren yasa kapsamında uygulanmaya başlayacak olan sicil affını bazı bankalar uygulamamaya devam ediyor. Normalde her vatandaş için bu durum yasal bir haktır. Fakat bazı bankalar sicil affı uygulamamak için ısrar ediyor. Af yasasının yürürlüğe girmesinden sonra sicili bozuk kişiler özel ve kamu bankalarına akın etti. Türkiye Bankalar Birliği’nin yasayı kabul ettiklerine dair net bir açıklama yapmamış olması dolayısı ile bankalar sicil affı kapsamındaki kredi taleplerine karşı çekimser kaldı. Bunun üzerine vatandaşlar şikayet üzerine şikayet yağdırıyor. Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamada, yasa yürürlüğe girdikten sonra 6 ay içinde borçlarını kapatan veya yapılandıran kişilerin sicil affı talebinin yasal hak olduğu ve yasa kapsamında bunu uygulamayan bankalar hakkında soruşturma açılacağı belirtildi. Sizler de sicil affı talep ettiğiniz bankanın talebinizi yerine getirmediğini iddia ediyorsanız; BİMER veya CİMER ‘i arayarak şikayetlerinizi dile getirebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.