Kamu Dünyasına Dair

SGK Vizite Giriş Sistemi Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerinden gerçekleştirilmesine olanak sağladığı işlemlerden biri de SGK Vizite Giriş Sistemi’dir. Sadece SGK üzerinden sosyal güvenceye sahip olan bireylerin faydalandığı bir sistemdir. Vizite sistemi ile çalışan bireyler hastalıktan veya raporlu olduğu zamanlarda işe gidemediğinde bu durumu bildirmeleri gerekmektedir. Çalışan bireyler ellerindeki raporun bitiş tarihinden itibaren önlerindeki 5 iş günü içerisinde SGK vizite sistemine giriş yaparak bildirmemeleri durumunda işveren tarafından her rapor için asgari ücretin yarısı olarak belirlenen miktarı para cezası olarak ödemek durumunda kalırlar.

Vizite Nedir?

Vizite, sigortalı olarak çalışan bireylerin hastalandığı durumlarda hizmet alabilmeye devam etmesi için işveren tarafından düzenlenerek verilen bir belgedir. Bu belge olmadan çalışan bireyler SGK tarafından hizmet alamadığı unutulmamalıdır. Birey işe giriş yaptığı günden itibaren SGK sistemine kayıt olur ve sunulan tüm uygulamalardan yararlanabilir.

SGK Vizite Giriş Sisteminde Nasıl İşlem Yapılır?

Tüm işlemlerin online olarak gerçekleştirdiği SGK vizite giriş sistemi üzerinden işlem yapabilmek için ilk olarak sistemin ait olduğu resmi internet sayfasına girmek gerekmektedir. Bunun için ilk olarak aşağıda verdiğimiz linke tıklamalısınız. Linke tıkladıktan sonra karşımıza çıkan sayfada giriş için bazı bilgilerin istendiği ekran gelir. Bu ekranda kullanıcı kodu, işyeri şifresi ve görselde görünen güvenlik kodu bilgisinin girilmesi ile giriş gerçekleştirilir.

SGK Vizite Giriş Sistemi’ne giriş için TIKLAYINIZ!

SGK vizite giriş sistemine giriş yapıldıktan sonra yapabileceğiniz 3 işlem türü vardır. Bunlar;

  • Çalışanın çalışamadığı döneme ait bildirim işlemleri,
  • Çalışan bireyin rapor işlemleri ve
  • Çalışanın iş kazaları ve/veya meslek hastalıkları ile ilgili bildirim işlemleridir.

SGK’ya bağlı bir çalışan olarak vizite giriş işleminizi mutlaka yapmalısınız. Çünkü bu sisteme giriş işleminizi gerçekleştirdikten sonra özellikle devlet hastanelerinden indirimli olarak yararlanabilmeniz sağlanır. İşte yaşadığınız herhangi bir kaza veya meslek hastalığınız için hastane işlemlerinizde birçok avantajları da sizlere sunacaktır.

Sigortalı olarak çalışan bireyin herhangi bir iş kazası geçirmesi sonucunda olayın yaşandığı tarihten sonraki en fazla 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirmesi gerekmektedir. SGK iş kazası bildirimi yapmak için sağlık ödemeleri sisteminden, İşveren İş Kazası Meslek Hastalığı E-Bildirim alanından yapılabilmektedir. Yine bu sisteme kullanıcı kodu, işyeri şifresi ve güvenlik kodunu girerek giriş yapılır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen bildirimlerin yeterli olduğunu unutmamalısınız. Tekrar SGK’ya yazılı bir şekilde bildirim yapılmasına gerek duyulmamaktadır.

SGK İş Kazası Bildirimi için TIKLAYINIZ!

SGK tarafından sigortalı olan ve yaşadığı kaza veya rahatsızlıktan dolayı çalışamayan bireylere geçici olarak iş göremez adı altında bir ödeme yapılır. Bu ödemenin amacı, bireyin sağlık problemlerinden dolayı çalışamadığından herhangi bir maddi sıkıntı yaşamaması adına yapılmaktadır. Bu ödemenin yapılması için hem söz konusu bireyin hem de işyerinin bazı işlemleri gerçekleştirmesi gerekir. Bu nedenle sigortalı olarak çalışan birey, iş göremez raporu almak için ilk olarak SGK’ya başvurması gerekmektedir. Sadece çalışanın başvurusu yeterli olmadığından sigortasının yapıldığı işyeri de SGK vizite giriş sistemi üzerinden bu çalışanı için iş göremez raporu hakkında giriş yapması gereklidir. SGK vizite giriş sistemi, SGK sağlık ödemeleri sistemine bağlı oluşturulmuştur. Bu sistem sayesinde herhangi bir birim ya da şubeye gitmeden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

SGK, iş ile ilgili yaşanılan sağlık problemleri sonucu verdiği geçici iş göremezlik ödemesinden bireylerin faydalanması için kendisinin kurum giderek başvuru yapması gerekir. Bu başvuruyu gerçekleştirdikten sonra başvurunun durumu hakkında bilgi sahibi olabilmek için rapor sorgulama adımına geçmelidir. Bu adımda geçici iş göremezlik ödemesi bir başka deyişle rapor parası için yaptığınız başvurunun durumunu öğrenmeniz mümkündür. SGK rapor sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra e-hizmetler bölümünden SGK’ya ulaşabilirsiniz. Bu bölümde yer alan 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi görme seçeneğine tıkladığınız taktirde  rapor sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız. Eğer bir E-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile beraber başvurarak şifrenizi edinebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden SGK Rapor Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

SGK vizite sistemi ile ortak çalışan sağlık ödemeleri sistemi üzerinden yapılan ödemelerde yaşanacak herhangi bir suistimaller için bazı yaptırımlar olduğunu söylemekte fayda var. Eğer ki haksız rapor aldığı tespit edilen çalışanın kendisine ödenen paranın 3 katı kadar para cezası uygulanır. Ek olarak bir çalışan yılda en fazla 40 gün rapor alma hakkına sahiptir. Bu süreden fazla gün sayısına sahip raporlar için sağlık kurulu onayı gerekir. Bunlardan başka yaptırımlar hakkında bilgi almak için Sosyal Sigorta Yönetmeliği’ni inceleyebilirsiniz.

Bunların dışında bir de bazı durumlarda bireylerden SGK borcu yoktur belgesi istenebilmektedir. Bu belgeyi bireyler herhangi bir SGK kurumuna giderek edinebilecekleri gibi internet üzerinden SGK e borcu yoktur öğrenme hizmetini kullanarak şubeye gitmesine gerek kalmadan da temin edebilirler. İnternet üzerinden e borcu yoktur belgesi almak için SGK’nun resmi web sitesinde yer alan bağlantıyı kullanmaları gerekir. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra açılan sayfada kullanıcı kodu, sistem şifresi, işyeri şifresi alanlarını doldurup giriş tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.