Kamu Dünyasına Dair

SGK Provizyon Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde hakkında prim ödemesi gerçekleştirilen ve bu prim ödemelerinin karşılığı olarak bir kuruma ya da kişiye hizmet veren veya kurumu işleten kişi hak sahibi olarak kabul edilir. SGK bünyesinde hak sahibi olan kişiler ise sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Sağlık hizmetlerinden faydalanıp faydalanamadığınız öğrenmek için internet üzerinden SGK provizyon sorgulama işlemini son derece kolay ve ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Sağlık provizyon aktivasyon sistemi ya da kısaca SPAS olarak bilinen hizmet aracılığıyla müstehaklık sorgulamaları e-Devlet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.

Kimler “Müstehak” Statüde Olur?

Bir kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık hizmetleri ayrıcalıklarından faydalanabilmesi için birinci dereceden aile üyelerinden birinin çalışıyor durumda olması ve bu çalışmasının SGK tarafından tescilli olması gerekir. Yani kişi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemesi gerçekleştiriliyorsa hem o kişi hem de o kişinin aile fertleri sağlık haklarından faydalanabilir. Örneğin; iki çocuk ve ebeveynlerden oluşan dört kişilik bir ailede yalnızca anne bir işte çalışıyor diyelim. Bu anne için çalıştığı kurum tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigorta prim ödemesi gerçekleştiği sürece hem çalışan pozisyonundaki anne, hem eşi, hem de iki çocuk sağlık hizmetleri için “müstehak” statüdedir.

5510 numaralı kanunun devreye girmesi ile birlikte ikametgahı Türkiye sınırları içerisinde kayıtlı olan bütün vatandaşlar GSS, yani genel sağlık sigortası bünyesinde devlet güvencesine alınmıştır. Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu adı verilen bu yönetmeliğe göre SPAS uygulamasında, yani Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi’nde genel sağlık sigortası sahibi olan kişiler ve bu kişilerin bakmak ile mükellef oldukları diğer insanların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri adına ihtiyaç duyulan aktivasyon süreçleri son derece kısa zaman dilimleri içerisinde ve tümüyle otomasyona dayalı bir şekilde gerçekleşir.

Genel sağlık sigortası sahibi olanlar ve bu sigorta sahiplerinin bakmak ile mükellef olduğu insanların SGK tarafından sunulan sağlık servislerinden ve öteki haklardan faydalanabilmeleri için;

  • Sağlık hizmeti için yapılan herhangi bir başvurunun tarihinden önceki bir sene içerisinde toplamda en az 30 günlük bir genel sağlık sigortası priminin ödenmiş gün sayısı olarak sistemde görünmesi gerekir.
  • 4B yani Bağ-Kur kapsamında genel sağlık sigortası bulunan kişilerin ise sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için başvuruda bulundukları tarihte 60 günden çok prim ya da prime esas borçlarının sistemde görünmemesi gerekir.
  • 60/(d) bünyesinde Genel Sağlık Sigortasına sahip olan ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayıp yabancı uyruklu olan kişiler ise sağlık hizmeti için başvuru gerçekleştirdiği tarihte isteğe bağlı sigortalarına ilişkin hiçbir prim ya da prime esas borçlarının görünmüyor olması gereklidir.

18 yaşını henüz doldurmamış vatandaşlar, tıbbi olarak kendi bakımlarını gerçekleştiremeyen ve başkasının bakımına muhtaç durumda olan kişiler, trafik kazası geçiren vatandaşlar, acil durumlarla karşılaşan kişiler, meslek hastalığına yakalananlar ya da iş kazası geçirenler, bildirilmesi zorunlu olarak kabul edilen bulaşıcı hastalık yaşayanlar yukarıda sıralanan şartlar ile sınırlanmaz. Bu durumdaki kişilerin sağlık hizmetleri koşulsuz bir şekilde verilir.

Diğer taraftan öğrenciliği esnasında anne ve babasının bakmak ile yükümlü olduğu durumda olan ya da hak sahibi olup yetim aylığı alabilen çocuklar; lise mezunu olduklarında 20 yaşını, yüksek öğrenim mezunu olduklarında ise 25 yaşlarını geçmemeleri koşuluyla mezuniyet tarihlerinden itibaren iki sene daha eş kapsamlı olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

SGK Provizyon Sorgulaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

  • SGK provizyon sorgulama işlemini e-Devlet resmi internet sayfası üzerinden yapabilirsiniz.
  • SPAS müstehaklık sorgulama işlemi için öncelikle yazımızın sonunda sizle paylaştığımız linke tıklayarak sorgulama sayfasını açın.

  • Eğer sisteme giriş yapmadıysanız bağlantıya tıkladığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşırsınız. Bu ekran üzerinde yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın.


  • Kimlik doğrulaması adına tarafınızdan talep edilen T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresinden oluşan bilgileri gerekli alanlara girin.
  • Bilgileri girdikten sonra alt kısımda mavi buton içerisinde yer alan “sisteme giriş yap” yazılı butona tıklayın.


  • SGK provizyon sorgulaması için sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak ilgili sayfaya yönlendirilirsiniz.
  • SGK provizyon sorgulama neticesinde müstehaklık durumunuzu öğrenmek için üstteki görselde de kırmızı şekilde işaretli olan en alttaki “durum” bölümüne bakın. Sorgulamanın olumlu sonuçlanması için “müstehaktır, provizyon alabilir” yazısı yer almalıdır.

SGK Provizyon Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.