Kamu Dünyasına Dair

Rapor Parası Sorgulama ve Hesaplama Nasıl Yapılır? Ne Zaman Yatar?

Sigortalı bireylerin meslek hastalığına yakalanması ya da iş kazası geçirmesi, hasta olması ya da anne olması durumunda kurum tarafından yetki verilmiş olan hekim ya da sağlık kurulu tarafından verilecek olan sağlık kurulu raporu kapsamında belirtilmiş olan istirahat süresi boyunca geçici bir şekilde çalışamayacak olan kişilere rapor parası verilir. Rapor parası aynı zamanda geçici iş göremezlik belgesi olarak da kabul edilir. Geçici olarak iş göremeyecek olan kişilere verilecek olan ücret işveren tarafından değil, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışan kişiye ödenir. Bunun için internet üzerinden yapılması gereken başvuru incelendikten sonra kabul görmesi halinde ödeme yapılır. Rapor parası nasıl alınır diye merak eden kişiler varsa Ziraat Bankası ya da PTT şubelerine giderek bu parayı alabileceklerini söylemiş olalım.

Bu süreç içerisinde ilk olarak rapor parası ile ilgili belgeler Sosyal Güvenlik Kurumunun eline geçer. Daha sonra bu belgeler kurum tarafından yapılacak olan incelemelerin ardından sonuçlanır ve bireyler geçici iş göremezlik ödeneği olarak da bilinen rapor parasını alma hakkın kazanır. Bu süreç içerisinde ise kişiler rapor parası sorgulama, sigorta parası sorgulama ve hesaplama gibi işlemleri sık sık yapar.

Rapor Parası Sorgulama

  • Rapor parası sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek istiyorsanız ilk olarak bir adet e-Devlet şifresine ihtiyacınız olur.
  • Yalnızca İnternet üzerinden yapılabilecek istirahat parası sorgulama işlemleri için ilk olarak aşağıda yer alan linke tıklamanız gerekir.
  • Ardından karşınıza ilk olarak siteye giriş yapmanızı söyleyen bir sayfa gelir.
  • Bu noktada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basmalısınız. Ardından karşınıza şöyle bir sayfa gelir.

Bu noktada tek yapmanız gereken şey T. C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi bilgilerini girmek olur. E-Devlet şifresine sahip olmayan kişilerin kendilerine en yakın PTT merkez şubelerine gitmesi ve 2 TL karşılığında bu şifreyi elde etmesi gerekir. Alınacak olan ilk şifre geçici bir şifre olacağı için bu şifreyi kullanarak siteye giriş yapmanız halinde ilk olarak bu şifreyi kolay bir şekilde tahin edilemeyecek şekilde değiştirmeniz gerekir. Daha sonra ise rapor parası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Rapor Parası Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor parası genellikle her ayın 8’i ve 14’ü arasında anlaşmalı olan PTT ya da Ziraat Bankası şubelerine yatar. Her iki kurumun da Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olduğu için rapor parası ödemeleri bu kurumlar aracılığı ile yatırılır. İş göremezlik ücreti, bu ücreti almanıza sebep olan durumun geçmesinin ardından işe dönüş yapmanızın beraberinde 20 ile 45 gün aralığında yapılır.

Rapor Parası Şartları

  • Hastalık nedeniyle rapor parası ödeneği alacak olan sigortalı bireylerin raporu aldıkları tarihten önceki bir yıllık dönem dahilinde en az 90 günlük sigorta priminin bulunması gerekir.
  • Hamile kadınların da annelik sebebiyle rapor parası almaları için yine aynı şekilde doğumdan önceki bir yıllık dönem kapsamında en az 90 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekir.
  • İş kazası sebebiyle rapor parası ödeneği alacak olan kişiler için ise son bir yıla ait 90 günlük sigorta prim şartı bulunmaz. Bunun için sigorta tecilinin olması yeterli olur. Öyle ki bir günlük bir girişin olması dahi rapor parası almanız için yeterli olur.

Rapor Parası Hesaplama

Rapor parası hesaplama işlemleri üç farklı şekilde yapılır. Bu nedenle de rapor parası ne kadar diye merak eden yeni doğum yapmış anneler, iş kazasına uğramış çalışanlar ve hasta olmuş kişilerin bu işlemi gerçekleştirebilmeleri için kullanabileceği iki farklı yöntem bulunuyor. Bunun için dilerseniz şimdi anlatacağımız yöntemi kullanabilir dilerseniz ise internet üzerinde yer alan rapor parası hesaplama programlarını kullanabilirsiniz.

Annelik, hastalık ya da iş kazası sebebiyle rapor almış olan kişilerin rapor parası hesaplama işlemlerini yerine getirebilmeleri için yapmaları gereken şey rapor almadan önceki dönem içerisindeki son üç aylık brüt kazanç değerlerinin toplamının son üç aydaki toplam gün sayısına bölünmesi gerekir. Bu noktada ayakta tedavi olan kişiler ulaşılan sonucun 2/3’ünü ve yatarak tedavi olan kişiler ulaşılan sonucun 1/2’sini günlük rapor parası olarak alma hakkına sahip olur.

Son üç aylık döneme ait aylık kazancı olmayan kişilerin ise çalışmış olduğu gün sayısına bölünerek ortalama bir ücrete ulaşılması gerekir.

Rapor parası hesaplama işlemleri için şöyle bir örnek sunmamız mümkün. Örneğin 2017 yılında asgari ücret ile çalışmakta olan sigortalı bir kişi hastalık sebebiyle on günlük rapor alması halinde yaklaşık olarak 320 TL tutarında ücret alır. Diğer yandan yaklaşık 112 günlük bir rapora sahip olan bir annenin alacağı ücret yaklaşık olarak 4.400 TL olur. Bununla birlikte iş kazası sebebiyle rapor alan kişiye genellikle 400 TL tutarında bir ücret ödenir.

İstirahat Rapor Girişi

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları, SGK çatısı altında yer alan uygulamalardan biri olan EİS’ten sahip oldukları kullanıcı adı ve şifre ile yararlanabilir ve bu şekilde sigortalılar adına istirahat rapor girişi düzenlemelerinde bulunabilir. Böylelikle ilgili kişilerde ait istirahat raporu girişi internet üzerinden yapılabilir hale gelmiştir.

  • SGK resmi internet sitesi üzerinden ulaşılan EİS’e ulaşmak istiyorsanız aşağıda yer alan linke tıklayabilirsiniz. Bu noktada karşınıza şöyle bir sayfa gelir.

  • Bu aşamada yapılması gereken şey ise kullanıcı adı, şifre, doktor tipi ve güvenlik kodu bilgilerini girmek ve “Giriş” butonuna basmak olur.
  • Gerek birinci, gerek ise ikinci ve üçüncü sağlık hekimlerinin işlem yapması mümkün olur. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından onay verilmiş olan kişiler bu sistem üzerinden istirahat raporuna ilişkin bilgileri düzenleyebilir. Birden fazla sağlık tesisinde görev almakta olan hekimler de her bir tesis adına rapor düzenleyebilmeleri için birden fazla kullanıcı adı ve şifreye sahip olabilir.

Sisteme giren bir doktorun “”Manuel Çalışılmadığına Dair Bildirim işlemleri” üzerinden “giriş, görüntüleme ve güncelleme” bölümlerini kullanarak iş göremezlik raporu işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Bu bölümde sigortalıya ait olan sicil numarası, işe başlama tarihi, sigortalılığın devam edip etmediği ve rapor başlangıç tarihi gibi bilgiler bulunur. Bu girişin yapılması halinde rapor parası alabilirsiniz.

İstirahat Rapor Giriş İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.