Kamu Dünyasına Dair

Plakasız Araç Cezası Nedir?

Her aracın trafiğe çıkabilmesi için belirli kurallar vardır. Bu kurallardan birisi ise araçların kimliği görevini üstlenen plakaların bütün araçların ön ve arka yüzeylerinde görünür biçimde bulundurulması gerekliliğidir. Trafiğe çıkarken çeşitli sebeplerden dolayı aracın üzerinde plaka bulundurmayan araç sahibine ise trafik kurallarını ihlal ettiği gerekçe gösterilerek ciddi ceza yaptırımları uygulanabilir.

Plakasız Araç Cezası

Araçların trafiğe plakasız çıkması durumunda uygulanacak cezai yaptırım Trafik Kanununda bulunan 23. maddede açıkca belirtilmiştir. Bu maddenin içeriğine göre aracın tescil belgesi veya tescilli plakanın araç üzerinde kurallara uygun bir şekilde bulunması şarttır. Tescil belgesi ya da plakanın, bulunmaması durumunda veya kurallara uygun bir şekilde monte edilmemesi ve farklı bir yerde taşınması durumunda ise idari para cezası yaptırımı uygulanır. Bu yaptırımın karşılığı 92 TL idari para cezası olarak belirlenmiştir.

Ayrıca plakasız motor kullanma cezası da tıpkı trafikte plakasız araç kullanma cezası gibidir. Plakasız motor kullanan bireylere idari para cezası kesildikten sonra motorlarına plaka taktırana kadar motosikletleri trafikten men edilir.

Plakasız araç ile trafiğe çıkan araç sahiplerinin belirtilen günler içerisinde verilen cezayı peşin bir şekilde ödemeleri durumunda %25 ceza indirimi uygulanır. Bu indirim sonucunda trafik kuralını ihlal etmiş olan bireyin ödeyeceği ceza tutarı 92 TL yerine 69 TL olacaktır. Ceza indirimleri, vatandaşları cezalarını ödemeye teşvik eder.

  • Plakalarını monte edilmesi gereken yerde bulundurmayan araç sürücülerine idari para cezası dışında ehliyetlerine 10 ceza puanı yazılır. Unutulmamalıdır ki sürücülerin ceza puanı kotası yalnızca 100 puandır ve 10 ceza puanı oldukça yüksek bir puandır.
  • Plakası şartlara uygun olmayan araç trafikten men edilerek trafiğe çıkması yasaklanır. Bu aracın yeniden trafiğe çıkabilmesi için eksik olan şartların tamamını tamamlaması gereklidir. Trafikten men edilen sürücü değil araçtır. Sürücünün başka bir araç ile trafiğe çıkabilmesi mümkündür.
  • Araç plakasını yönetmelikte belirtilenden farklı ölçüler ile takan veya araca takılması gereken plaka sayısından daha az sayıda plaka takanlara, ayrıca plakaların okunmasını engelleyici veya farklı bir şekilde okunmasını sağlayan hamleler yapan bireylere de 412 TL tutarında idari para cezası verilir. Böyle bir durumda aracın sürücüsüne plakayı kurallara uygun bir duruma eksiksiz olarak getirebilmesi için 7 gün süre tanınır. Eğer sürücü, aracı 7 gün içerisinde kurallara uygun hale getirmez ise verilecek para cezası 844 TL olacaktır. Ayrıca plakası uygun bulunmayan bu araç, plakası belirtilen kurallara uygun hale getirilinceye kadar trafikten men edilecektir.
  • Birçok bireyin keyfi olarak araçlarına ön plaka takmadıkları bilinir. Trafikte araçla ön plakasız gezmek de cezai işleme maruz bırakılır. Bu durumda sürücülere 200 TL idari para cezası uygulanır.
  • Tescilli aracın plakasız kullanılması durumunda 1.698 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca araca tescil plakası takılana kadar araç trafikten men edilerek trafikte kullanımı mümkün olmayacaktır.
  • Başka bir araç için tescil edilmiş plakayı kullanmak, sahte plaka kullanmak gibi durumlarda ise 5.000 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca bu araç trafikten men cezası alır. Belgede sahtecilik konusu ayrı bir boyut kazandığından Türk Ceza Kanunu bu konunun üzerinde ayrıca durur. Resmi bir belgeyi sahte bir şekilde düzenleyerek gerçekmiş gibi kullanmak ve kişileri bu belge ile aldatacak şekilde kullanmanın cezası 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası ile değişmektedir.
  • Görevi gereğince resmi belge düzenleme yetkisi bulunan bireyin belgeyi yanıltıcı bilgiler ile doldurması durumunda ise gerçeğe aykırı belge düzenleyen bu kişiye 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası verilebilir.
  • Hazırlanmış olan resmi belgenin sahteliği ortaya çıkana kadar geçerli bir belge gibi kullanılmasının tespiti durumunda yukarıda yazılı olan cezalar %50 oranında arttırılarak uygulanacaktır.
  • Tescil plakalarının devlet tarafından yetkilendirilenler tarafından basılması ve dağıtımının yapılması yasaktır. Bu yasağa rağmen yetkisiz bir şekilde plaka basan ve bu tescil plakalarının dağıtımını yapanlara 10.000 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu idari para cezasının dışında bu kişiler Türk Ceza Kanununun 204. maddesinde yazanlara göre cezalandırılmaktadır.

Plakasız Araç Kullanma Süresi

Plakasız araç kullanmak her şartta kanunlara aykırı bir durum olduğundan yasaktır. Ancak aracınızı yeni aldınız ve henüz bir plakaya sahip değilseniz, plaka işlemleriniz devam ediyor ise bu gibi durumlarda bayilerden geçici olarak G plaka temin edilebilir. Bu plakalardan birinin araca monte edilmesi, geçici bir süreliğine de olsa ceza yaptırımına maruz kalmanızı önleyecektir. Bu plakaların trafikte 3 gün kullanılma süresi bulunur. 3 gün sonrasında bu plakalar geçersiz olacaktır. Bu süreç içerisinde plakanızı çıkarttırmalısınız. Aksi halde plakasız araç kullanmaktan ceza alarak aracınızın trafikten men edilmesi durumuyla karşılaşabilirsiniz.

Plakasız motorlarda ise plaka çıkarma işlemleri devam ediyorsa bu motosiklet 3 ay boyunca trafikte plakasız dolaşabilir. Sürücüye plakanın işlem aşamasında olduğunu gösteren bir belge verilir.

Çekme Belgeli Araç Kullanma Cezası

Uzun bir süre araçlarını trafikte kullanmayacak bireylerin; sigorta, muayene, MTV gibi ücretleri ödememek için almış oldukları belge çekme belgesidir. Bu belgeye sahip araç hiçbir şekilde trafikte kullanılmamalıdır. Bu aracın trafikte kullanılması durumunda ise cezai yaptırımı bulunur. Çekme belgeli aracın trafikte kullanılması sonucunda araç sahibi Trafik Kanununa göre 876 TL idari para cezası ödemek zorunda bırakılır. Bu ceza 15 gün içerisinde ödenir ise %25’lik ceza indirimi uygulanır ve böylece ödenmesi gereken ceza tutarı 657 TL olur. Trafikte çekme belgeli aracın yakalanması halinde araç çekici ile alınır, araç sahibinin istediği yere kadar götürülür ve araç sahibinden bu aracı kara yolunda kullanmayacağına dair taahhütname alınır. Araç sahibinin aracının yanında olmaması durumunda ise araç otoparka alınarak trafikten men edilir.

Tescilsiz Araç Kullanma Cezası

Satışı yapılan araçların satışının gerçekleştiği gün dahil olmak üzere sürücülerin, araçları için adlarına 1 ay içerisinde tescil belgesi alma yükümlülüğü bulunur. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen bireyler için para cezası ile birlikte tescilsiz araca trafikten men cezası uygulanır. Tescilsiz araç kullanma cezası 199 TL idari para cezası olarak belirlenmiştir.

Araçların kimliği görevini taşıyan plakaların kullanılması oldukça önemlidir. Özellikle vatandaşların güvenliği ve vergi kaçırmanın önüne geçilebilmesi için plaka kullanımı zorunludur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.