Kamu Dünyasına Dair

Plaka Çıkarma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Plaka çıkarma işlemleri genelde yeni bir araç satın alınırken karşımıza çıkan durumlardır. Genelde sıfır bir araç satın alan kişi plaka çıkarma işlemleri için gerekli süreçleri takip ederken kimi zaman da ikinci el araç alırken plaka değiştirme işlemi yapmak isteyen kişi yeni bir plaka almak için başvuru yapabilmektedir. Genelde ismiyle, tuttuğu takımla, memleketiyle ya da kendine özgü bazı değerlere uygun şekilde plaka çıkartmak isteyen kişiler yeni plaka çıkarma işlemleri için sıklıkla başvuru yapmaktadırlar. Plakadaki harfler ve sayılarla manevi bir anlam yaratmaya çalışmak istiyorsanız siz de plaka değiştirme işlemi ile kendinize uygun bir plaka alabilirsiniz. Elbette bunun için bazı prosedürlerin yerine gelmesi ve başvuru işlemlerinin kusursuz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.

Türkiye sınırları içerisinde iki çeşit plaka dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Bunlardan birisi özel plaka, diğeri ise standart plaka şeklindedir. Eğer ki plakanın üzerinde herhangi bir kişinin ismi ve soyismi ya da bir kuruma ya da şirkete ait isim bilgisi, logo gibi şeyler bulunuyorsa bu plakalar özel plaka olarak sınıflandırılır. Bu çeşit plakalara sahip olabilmek için trafik tescil şubesine giderek plaka çıkarma işlemi için başvuru yapılması ve gerekli işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Özel plaka çıkarma işlemi zor bir prosedüre sahip olmasa da diğer plakalardan farklı olarak özel plaka için her sene belli bir oranda vergi ödemek gerekmektedir.

Standart plaka ise adından da anlaşıldığı üzere günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız plaka çeşididir. İlk iki hanesi 81 şehrimizin plaka kodlarından birisine tekabül eden ortada en fazla üç harfin yer aldığı ve sonda da en fazla dört haneli bir sayının yer aldığı plaka türüne standart plaka adını veriyoruz.

Plaka Nasıl Çıkarılır?

Bütün plaka çıkarma işlemleri için ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altındaki trafik şubelerinden birine müracaat etmelisiniz. Daha kolay ve daha hızlı bir şekilde plakanızı çıkarmak, başvuru sürecinde en az zahmet ile karşılaşmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü’ün resmi internet sitesi üzerinden online olarak randevu alıp işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu sayede şubede sıra beklemenize gerek kalmadan hızlı bir şekilde işinizi halledebilirsiniz.

Plaka çıkarma işlemlerinize başlayabilmek ve randevu alabilmek adına yazının devamında sizlerle paylaştığımız linke tıklamanız gerekiyor.

İlgili bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza yukarıdaki görseldekine benzer bir sayfa çıkacaktır. Bu sayfa üzerinden İstanbul Emniyet Müdürlüğü e-randevu sistemleri kapsamındaki tüm hizmetlerden faydalanabileceğiniz gibi plakanızı almak için gerekli başvuruyu da gerçekleştirebileceksiniz.

Üç adımlı randevu sisteminde ilk olarak “İşlem Türünü Seçiniz” yazan kısma basarak “Trafik Tescil İşlemleri” seçeneğini işaretleyin. Daha sonra “Yapacağınız İşlemi Seçin” yazan ikinci kısma tıkladıktan sonra “Yeni Kayıt İşlemleri” yazısının üzerine tıklayın. Üçüncü ve son adım olarak da “İşlem Yapacağınız Birimi Seçin” kısmına gelerek plakanızı almak için hangi ilçenin trafik şubesine başvuru yapmak istediğiniz seçmelisiniz.

Bunun ardından sistem sizden TC kimlik numaranızı ve ekranda görmüş olduğunuz doğrulama kodunu isteyecektir. Daha sonra “randevu al” butonuna tıklayarak randevu alma işleminizi tamamlayabilirsiniz. Randevu alma işleminizi tamamladıktan sonra plaka çıkarma işleminiz esnasında bir sorunla karşılaşmamak için randevu öncesinde gerekli belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Nüfus cüzdanı aslı ve bir kopyası, trafik tescil belgesi, zorunlu trafik sigortasının bir kopyası ve tescil dosyası belgelerini toplayarak gerekli evrakları hazırlamış olursunuz. Bu evrakları randevu günü ve saati geldiğinde ilgili trafik şube müdürlüğüne götürdüğünüz zaman görevli personel gerekli yönlendirmeyi yapacak ve işlemleriniz için gerekli adımlar atılacaktır.

Eğer ki önceden bir plaka belirlediyseniz şubede ilk olarak plaka tahsis bankosuna gidip seçtiğiniz plaka için gerekli beyanda bulunmanız gerekiyor. Diğer taraftan herhangi bir şekilde plaka seçimi yapmadıysanız şubede tarafınıza gösterilen plaka opsiyonlarından birini seçerek işlemlerinizin devamı için adımı atmış olursunuz.

Daha sonrasında ise plaka çıkarma işlemleri için şubede kimliğinize bakmanız istenecek ve ardından almak istediğiniz plakaya ait bilgilerin yer aldığı bir makbuz size teslim edilecek. Sıra makinesine giderek yeni kayıt için bir sıra almanız gerekecek ve buradaki işlemlerin tamamlanmasıyla beraber şoförler odası veznesine giderek 15 TL dilekçe doldurma masrafı adına, 1.5 TL de dosya kağıt masrafı adına ödeme yapılması gerekecektir. Finalde ise size verilen dilekçe ile beraber plaka basım atölyesine giderek plakanızı teslim alabilirsiniz.

Plakanızı çıkarmak adına randevu almak için tıklayın.

Plaka Çıkarma Ücreti Nedir?

Plakanızı almak için plaka basım atölyesine gittiğiniz zaman iki farklı fiyat seçeneği ile karşılaşırsınız. Çift plaka için 43 TL, tek plaka için 21.5 TL istenmektedir. Arzunuza göre bu iki seçenekten birini kabul edip ödemeyi gerçekleştirebilir ve makbuzunuzu alabilirsiniz. Genelde bu konuda çift plaka seçimi yapılır ve 43 Türk Lirası değerinde makbuz alınır. Çift taraflı plaka aldığınızı kabul edersek yukarıda bahsettiğimiz 16.5 Türk Lirası (15+1.5 TL) değerindeki tutarlar ile birlikte yaklaşık olarak 60 TL’ye plaka çıkarma işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Plaka Çıkarma Ne Kadar Sürer?

Randevunuzu alarak trafik şubeye gittiğinizi kabul edersek plakanızı çıkarmak için normal şartlar altında bir gün ayırmak yeterli olacaktır. Bazı işlerin uzadığını ya da mesai saati bitimine kaldığınızı düşündüğümüz zaman ise iki ya da üç iş günü içerisinde plakanızı alabileceğinizi söylemek mümkün olacaktır.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Plaka değiştirme işlemi için de randevu almanız gerekmektedir. İlk olarak yukarıda verdiğimiz linke tıklayarak ilgili sayfayı açmalısınız. Daha sonra buradaki ilk seçenekte “Trafik Tescil İşlemleri” yazısına tıklamanız ikinci seçenekte ise “Plaka Değişikliği İşlemi” yazısına tıklamanız gerekiyor. Üçüncü seçenekte istediğiniz bir trafik şubesini seçerek oradan randevu alabilirsiniz.

Son adımda da TC kimlik numaranızı yazmanız ve ekranda gördüğünüz doğrulama kodunu eksiksiz bir şekilde girerek “randevu al” yazısına tıklamalısınız.

Kayıp Plaka Çıkarma İşlemi

Plakanızı kaybettiğiniz ya da çalındığının farkına vardığınız an hızlı bir şekilde herhangi bir trafik şube müdürlüğüne gitmeniz ve arabanıza ait plakanın kaybolduğunu bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirinin ardından söz konusu plaka ile ilişkinizi kesmek istediğinizi ve yeni bir plaka çıkarmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Kayıp plaka çıkarma işleminin sorunsuz olması için yanınızda nüfus cüzdanınızın aslını ve bir fotokopisini, trafik tescil belgesini, zorunlu trafik sigortasının fotokopisini ve tescil dosyasını getirmeniz faydalı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.