Kamu Dünyasına Dair

Özel Sektörde Verilen Babalık İzni Kaç Gündür? Erkeklere Doğum İzni

Babalık izni; iş yaşamının koşuşturmacası ve stresi altında yeni doğan bebeklerinin sevincini ve güzelliğini yaşayamayan babalar için yasalaştırılan muhteşem bir uygulamadır. Düzenleme, doğum sonrası karşılaşılan sorunların çözümü için gösterilen çabanın, yapılması gereken işlerin ebeveynlerin arasında paylaşımını da kolaylaştırıyor. 2015 yılının Nisan ayından bu yana yürürlükte olan bu uygulamadan ya çalışanların birçoğu haberdar değil ya da işverenler tarafından aktif şekilde uygulanmıyor. Düzenleme doğum sonrasında babaların 2-5-10 gün ücretli şekilde mazeret izni kullanabilmelerini kapsıyor. İzinler Devlet Memurları Kanunu kapsamında 10, 4/B sözleşmeli personel için 2, İş Kanunu kapsamında işçi sayılan babalara ise 5 gün şeklinde kullandırılıyor.

Babalık İznine Dair Tüm Detaylar

Babalık izni 4857 sayılı İş Kanunu’nun 35. maddesine getirilen ek bir düzenlemeyle uygulanıyor. Yasal mevzuatta babalık izni şeklinde yer almıyor ancak işçiye “eşinin doğum yapması halinde beş gün ücretli izin” verileceği ifade ediliyor.

Evlat Edinenler Bu İzinden Yararlanabilir mi?

Elbette ki evlat edinen babaların da babalık doğum izninden yararlanması gerektiğine dair düzenleme mevcuttur ancak ücretli izin günü 5 gün değil. İlgili kanunun aynı maddesi içinde, işçiye evlat edinmesi halinde 3 gün ücretli izin verileceği ifade ediliyor.

Devlet Memurları İçin Babalık İzni Kaç Gün?

Özel sektör çalışanlarıyla devlet memurları arasındaki sosyal haklar her konuda olduğu gibi burada da farklılık gösteriyor. Özel sektörde babalık izni kaç gün? Devlet memurları için kaç gün? Bu soruların cevapları ortaya konduğu zaman fark görülecektir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin B fıkrası uyarınca eşi doğum yapan devlet memuru 10 gün babalık izni kullanır. Bu düzenleme, 657 sayılı kanuna göre devlette istihdam edilen herkes için geçerlidir.

4/B Kapsamında Çalışan Sözleşmeli Personellerin Babalık İzni

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen 4/B kapsamındaki sözleşmeli personeller, kadrolu (657’ye tabii olan) personele göre farklı şekilde babalık izni kullanır. 4/B kapsamında çalışan bir baba eşi doğum yapması halinde sadece 2 gün ücretli olarak babalık izni kullanabilir.

Babalık Mazeret İstendiği Zaman Kullanılabilir mi?

Babalık mazeret izninin ne zaman kullanılacağı İş Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu’nda açık şekilde ifade edilmemiştir. Her iki kanunda da eşin doğum yapması halinde babaya izin verileceği ifade edilmektedir. İlgili kanunlarda belirtilen durum göz önünde bulundurulduğunda kişinin bu izni doğumun gerçekleştiği gün ve bunu takip eden günden itibaren kullanması gerektiği anlaşılmaktadır. Çalıştığınız kuruma sunacağınız babalık izni dilekçesinde de eşinizin doğum belgesini ek olarak vermek zorunda olduğunuzu unutmamalısınız.

Babalık İzni İçin Nasıl Bir Prosedür İşliyor?

Babalık izni için özel sektörde karmaşık bir prosedür olduğu söylenemez. Yapmanız gereken tek şey, kurumsal bir şirkette çalışıyorsanız, doğum sonrası mazeret izin dilekçesi doldurmaktan ibaret. İnsan kaynakları yetkilinizle irtibata geçerek bu işlemi yapabilirsiniz.

Az kişinin istihdam edildiği küçük ölçekli bir özel işletmede çalışıyorsanız, işvereniniz İş Kanunu kapsamında babaya doğum izni kaç gün veriliyor ve nasıl kullandırılıyor gibi konularda bilgi sahibi olmayabilir. Bu durumda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 35. maddesi gereğince 5 günlük ücretli izniniz bulunduğunu ifade edebilirsiniz.

Devlet memuruysanız bunun için kurum amirinize önceden haber vermeniz ve üzerinde “Doğum Nedeniyle Babalık Mazeret İzni Dilekçesi” yazılı formu doldurmanız gerekiyor. Ayrıca formun ekinde doğum belgesinin bir örneğini de eklemeniz istenebilir. Özelde de kamuda da eşinizin doğum yaptığı günü dilekçede mutlaka belirtmelisiniz.

Doğum Nedeniyle Babalık Mazeret İzin Dilekçesi (Özel Sektör)

Özel sektörde çalışıyorsanız, çalıştığınız işletmeye ait hazır bir format dilekçe bulunması muhtemeldir. İnsan kaynakları yetkililerinden bunu talep edebilirsiniz. Eğer büyük bir işletmede çalışıyorsanız kapalı devre internet ağınız (İNTRANET) üzerinden ilgili dilekçeyi indirebilirsiniz. Eğer yoksa;

“… /… /… tarihinde eşimin doğum yapması sebebiyle, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 35. maddesi gereğince 5 günlük mazeret iznimi … /… /… tarihinden … /… /… tarihine kadar kullanmak istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz/rica ederim. “ şeklindeki ana metin üzerinden bir dilekçe hazırlayabilirsiniz.

Doğum Nedeniyle Babalık Mazeret İzin Dilekçesi (Kamu Çalışanı)

Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışıyorsanız bağlı bulunduğunuz kurumun hazır formatta “babalık mazeret izin dilekçesi” yüksek ihtimalle bulunuyordur.  Bu belgeyi kurumunuzun özlük işleri biriminden talep edebilirsiniz. Ya da kurumunuzun internet sayfasında yer alan matbu formlardan indirerek doldurabilirsiniz. Eğer yoksa;

“…/…/….. tarihinde eşimin doğum yapması nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin (B) fıkrası uyarınca 10(on) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim.” Şeklinde izin dilekçenizin ana metnini oluşturabilirsiniz. İlgili metnin ek kısmında mutlaka eşinizin doğum yaptığı hastaneden alacağınız doğum raporunun bir örnek nüshasını eklemeniz gerekir.

Babalık mazeret izini dilekçesi örneğini incelemek için TIKLAYINIZ!

Çocukların Ağır Hastalığı ya da Engelliliği Durumunda Babalık Mazeret İzni

Babanın doğum izninin yanı sıra yasal olarak kullanabileceği bir diğer izin hakkı da çocuklarının ciddi sağlık problemleri yaşaması durumunda devreye girer. İş Kanunu’nun 35. maddesi Ek 2’ye göre işçilerin en az yüzde 70 engelli veya süreğen hastalığı bulunan çocuğunun tedavisi için, çalışan ebeveynlerin sadece birisi tarafından kullanılmak üzere 1 yıl içinde 10 güne kadar ücretli mazeret izni kullanabilir. Kanunda açıkça belirtildiği gibi bu izni ebeveynlerden herhangi biri kullanabilir ancak; hastalığın raporla sabit olması gerekir. 10 günlük mazeret izni tek bir seferle sınırlı değildir, her yıl için bu izin kullanılabilir.

Babalık Mazeret İzninin Hafta Sonu ya da Resmi Tatil Gününe Denk Gelmesi

Eğer babalık izni kullandığınız ya da kullanacağınız dönem hafta sonu, yılbaşı, milli ve dini bayramlardan birine denk gelirse ne olacak? Erkeklere doğum izni veren Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu’nda iş günü ibaresi yer almadığı için izin hakkınızı takvim günü olarak kullanmak zorunda kalacaksınız. Devlet memurları için bu konuda bir esnetme söz konusu değildir ancak özel sektörde çalışanlar için işvereninizle görüşerek inisiyatif kullanmasını sağlayabilirsiniz.

İşgünü Nedir? Resmi ve özel işletmelerde mesailerin devam ettiği günleri ifade eder. Takvim günü nedir? Takvim günü ise hafta sonu ve diğer tüm resmi tatillerle birlikte yılın tüm günlerini ifade eder.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.