Kamu Dünyasına Dair

OGS Ceza Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Otoyol ve köprüler üzerinden kolay ve rahat geçişin önünün açılması için yürürlüğe giren Otomatik Geçiş Sistemi, ya da kısa adıyla OGS, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen bütün otoyol ve köprülerde kullanılabilen bir sistemdir. Daha önceleri gişelerde geçiş ücretlerinin nakit para ile ödenmesi, sürücü ile gişe görevlisinin girdiği diyalog ve para alışverişi sonucunda gişe önlerinde uzun kuyrukların oluşması sebebiyle hem yolculuk süreleri uzamış hem de konu hakkında çok sayıda şikayet oluşmuştu. İlk olarak bu sorunun önüne geçmek için Kartlı Geçiş Sistemi, yani KGS, yürürlüğe girmişti ama bu da araçların dur kalk yapmasına sebep olduğu için gişe önlerinde oluşan kuyruk pek de kısalmamıştı. Otomatik Geçiş Sistemi araçların dur kalk yapmasını önleyip seyahatlerin daha rahat hale gelmesi için tasarlandı.

Otomatik Geçiş Sistemi’nin kurulu olduğu gişelerden geçiş ihlali yaparak geçmek ise cezai işleme tabidir. Otoyol ve köprülerde yüzde 20’ye kadar geçiş indirimi sunan ve zaman kaybının önlenmesini sağlayan Otomatik Geçiş Sistemi’nden geçiş ihlalleri yapılması halinde kabarık cezalar ile karşılaşabilirsiniz. Bu cezaların kabarık olmasının sebebi genelde kişilerin bilinçsiz bir şekilde ceza yemesidir. OGS gişesinden ihlalli geçiş yaptığını bilmeyen kullanıcılar borç ile karşılaştıklarında şaşırmaktadırlar. Bu durumun önüne geçebilmek için belirli periyotlar içerisinde OGS ceza sorgulama işleminizi yapmanız gerekmektedir. Eğer ki OGS ceza sorgulama ve OGS ceza ödeme işlerinin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız yazımızda tüm detayları sizlerle paylaştık.

OGS Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Otoyollar ve köprüler üzerinde yer alan Otomatik Geçiş Sistemi gişelerinden geçiş ihlali yaparak yolculuğunuza devam etmeniz halinde araç plakanız sistem tarafından otomatik olarak alınmakta ve plakaya, yani dolasıyla araç sahibine, bir ceza yazılmaktadır. Bu cezayı öğrenebilmek için OGS ceza sorgulama işlemini internet üzerinden çeşitli yollarla yapabilirsiniz.

1. Plakadan OGS Ceza Sorgulama

Otomatik Geçiş Sistemi’ne yönelik plakadan ceza sorgulama işlemi yapabilmek için ilk olarak bu bölümün hemen altında bulunan bağlantıya tıklayarak ihlal sorgulama ekranını açmanız gerekmektedir.

Plakadan OGS sorgulama işlemini gerçekleştirmek için bağlantıya tıkladıktan sonra yukarıdaki görselde de gördüğünüz üzere karşınıza OGS – KGS Geçiş İhlali Sorgulama sayfası çıkıyor. Bu sayfaya araç plakanızı yazmanız halinde gerek Kartlı Geçiş Sistemi gerek ise Otomatik Geçiş Sistemi’ne ait bütün geçiş ihlallerini görüntüleyebilir ve ne kadar borcunuzun olduğuna dair bilgi edinebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken konu araç plakanızı sistemin istediği formata uygun bir şekilde girmeniz gerektiğidir. Plakanızdaki sayıları ve harfleri bitişik olarak yazmanız halinde hatasız bir şekilde plakadan OGS sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer harf ve sayıları ayrı yazarsanız sistem karşınıza herhangi bir sonuç çıkartmaz.

Otomatik Geçiş Sistemi’ne yönelik ceza sorgulama işleminiz neticesinde herhangi bir cezanız yoksa karşınıza “… plaka numarasına ait geçiş ihlali bulunmamaktadır.” Uyarısı çıkacaktır.

Plaka yazarak OGS sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!.

2. E Devlet Sitesinden OGS Ceza Sorgulama

Otomatik Geçiş Sistemi ile çalışan gişelerden yapılan ihlalli geçişleri öğrenip ceza sorgulamanın bir diğer yöntemi ise Turkiye.gov.tr URL’si üzerinden ve mobil uygulama olarak hizmet veren E Devlet’tir. Tarayıcınızı açtıktan sonra adres çubuğuna e devlet sitesinin URL’sini girip ana sayfaya ulaşın. Ana sayfada sağ üst köşede her zaman yaptığınız gibi e devlet sistemine giriş yapabilmek için “sisteme giriş” butonuna tıklayın ve açılan ekranda ilgili boşluklara sırasıyla TC kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi doğru bir şekilde yazın.

E Devlet sistemi üzerinde sıralanan onlarca hizmeti görebilmek ve OGS ceza sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi sol üst kısımda yer alan Türkiye.gov.tr logosunun hemen aşağısında karşımıza çıkan E Hizmetler butonuna tıklamamız gerekiyor. Butona tıkladıktan sonra E Devlet bünyesindeki bütün hizmetler alfabetik olarak A’dan Z’ye bir şekilde tek tek listelenecektir.

Alfabetik sıralama ile ilerleyen listede K harfine kadar ulaşmanız gerekmektedir. K harfine geldiğinizde “Karayolları Genel Müdürlüğü”nü bulun. Otomatik Geçiş Sistemi’ne ilişkin işlemler Karayolları Genel Müdürlüğü çatısı altından işlediği için buraya gelmeniz gerekmektedir.

Karayolları Genel Müdürlüğü hizmetlerinin bulunduğu kısma geldikten sonra OGS İhlal Bilgilerini Sorgulama yazısına tıklamanız gerekiyor. Bu yazıya tıkladıktan sonra işlemi gerçekleştirebilmek için geriye son bir adım kalmaktadır.

Otomatik Geçiş Sistemi kapsamında herhangi bir borcunuz olup olmadığını öğrenebilmek için son olarak karşınıza gelen OGS İhlal Bilgileri Sorgulama Formu üzerindeki başlangıç saati ile bitiş saatini ve başlangıç zamanı ile bitiş zamanını işaretlemeniz gerekmektedir. Gerekli işaretlemeleri yaptıktan sonra altta yer alan “sorgula” butonuna basarsanız araç ceza sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. Araç ceza sorgulama işlemi neticesinde karşınızı çıkan dokümanda geçiş ihlallerini ne zaman, hangi tarihte ve nerede yaptığınız detaylı bir şekilde listelenmektedir. Eğer ki dokümanda bir hata olduğunu ve yapmadığınız bir ihlalin listede yer aldığını düşünüyorsanız ilgili mercilerle iletişime geçerek itirazda bulunmanız gerekmektedir. Eğer ki ceza size aitse sıra OGS ceza ödeme işlemlerinin nasıl yapıldığına gelecektir.

E-Devlet Üzerinden OGS Ceza Sorgulama için TIKLAYINIZ!

OGS Ceza Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

Otomatik Geçiş Sistemi’ne yönelik sorgularınızda borçlu olduğunuzu gördüyseniz OGS ceza sorgulama işleminizi vakit kaybetmeden gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Çünkü cezanızın ödemesi ne kadar aksarsa o kadar gecikme bedeli ile karşılaşma ihtimaliniz de artar. Diğer taraftan cezanın size yazıldığı tarihten sonraki ilk 15 gün içerisinde OGS ceza ödeme işleminiz gerçekleştirilirse yüzde 25’e varan ceza indiriminden faydalanmanız mümkündür.

OGS ceza ödeme işlemlerinizi tüm PTT şubelerinden gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir PTT şubesine gittikten sonra yetkili kişiye OGS ceza ödeme işlemi yapmak istediğinizi söyleyin ve araç plaka kodunuz ile birlikte kimlik belgenizi ibraz edin. Bu sayede yetkili hem size ne kadar borcunuz olduğunu söyleyecek hem de sizden aldığı para karşılığında OGS ceza ödeme işleminizi gerçekleştirmiş olacaktır.

OGS ceza ödeme işlemleri bu yöntemle de sınırlı değildir. Otomatik Geçiş Sistemi ile işleyen gişelerden yapılan ihlalli geçişlere yönelik borçları ödemek için yukarıda anlattığımız sorgulama sayfalarından da faydalanabilirsiniz. OGS borcunuzu sorguladıktan sonra eğer borcunuz varsa karşınıza ne kadar borcunuz olduğu çıkacaktır ve bu borcun hemen altında ödeme yapmanız için bir buton bulunacaktır. Bu butona basmanız halinde kredi kartı vasıtasıyla OGS ceza ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartı sahibinin ismi ve soysimi, kredi kartı numarası, güvenlik kodu ve kartın son kullanma tarihi bilgilerini girerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartı bilgilerinizle ödeme yaparken internet sitesinin E devlet ya da Karayolları Genel Müdürlüğü’ne resmi bir şekilde bağlı olmasına dikkat edin. Cep telefonunuza gelen ödeme onay kodunun üstünde paranın hangi kurumun hesabına gideceğini belirten yazıyı da dikkatli bir şekilde okuyun.

OGS cezalarını ödeyebilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların şubelerinden ve ATM cihazlarından da faydalanabilirsiniz. Eğer bir bankanın müşterisiyseniz bankanızın internet bankacılığı sayfalarına ve mobil uygulamalarına göz atarak da Otomatik Geçiş Sistemi’ne ilişkin cezaların ödenebilmesi için seçenek olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.