Kamu Dünyasına Dair

MTV Zamanında Ödenmezse Ne Olur?

MTV, yani uzun adıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi; trafik şubede ya da bürolarda kayıt altına alınmış motorlu kara taşıtları ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt altına alınmış ve tescili yapılmış uçak ile helikopter sahiplerinin ödemekle yükümlü oldukları vergidir. MTV ödemesi, trafik sicil kaydının başlamasıyla birlikte zorunlu hale gelir. Bir yıl içerisinde ilk 6 ay ve son 6 ay olmak üzere iki dönem için tahsil edilir. Birinci ödeme ocak, ikinci ödeme ise temmuz ayında yapılır. MTV yükümlüleri ödemelerini nakit olarak vergi dairelerinden yapabilecekleri gibi internet bankacılığı ya da Gelir İdare Başkanlığı online hizmetleri gibi kanallar aracılığıyla da kredi kartı kullanarak yapabilirler.

MTV Ödenmezse Ne Olur?

MTV’nin ödenmemesi halinde bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir. Öncelikle tıpkı kredi borcunun ödenmemesi halinde bankaların uyguladığı faiz uygulamasına benzer bir şekilde mevcut borç tutarına aylık faiz uygulanır. Her ay uygulanan gecikme zammı ile birlikte vergi tutarı sürekli olarak artar. Uygulanan faiz yaptırımına rağmen MTV borcu ödenmemeye devam ediyorsa Maliye Bakanlığı tarafından borcun yükümlüsü kişiye ihtarda bulunulur. Ödeme işlemi bu ihtara rağmen yapılmaz ise Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına bloke konur ve bu şekilde faizli MTV borcu ödemesinin yapılması talep edilir.

MTV Ödenmezse Araç Bağlanır mı?

Banka blokesine rağmen MTV borcunun ödenmemesi halinde aracın bağlanması söz konusu olabilir. Polis çevirmesinde bağlanan araç trafikten men edilir. Geciken vergi tutarı faiziyle birlikte ödendiğinde aracın geri alınması ve trafiğe çıkması mümkün olur. Ancak söz konusu verginin yanı sıra polis tarafından kesilen cezayla birlikte aracın bağlanma masrafları da ödenmelidir.

Bağlanan aracın vergi borcu belirli bir süre boyunca ödenmez ise araç, devlet tarafından açık artırma yoluyla satılır. Vergi borcu aracın aracın satış ücretinden tahsil edilir. Satış ücreti vergi borcunu karşılamaz ise kalan borç, borcun yükümlüsü kişiden talep edilir.

MTV Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?

MTV geç ödeme cezası, aylık %1,4 gecikme faizinin uygulanmasıyla hesaplanır.

Örneğin; 1 ile 3 yaş arasındaki, 1301 ile 1600 cc arasında motor hacmi olan bir aracınız için yıllık 997 TL MTV ödemek durumunda olduğunuzu varsayalım. Söz konusu araç için yılda iki kez olmak üzere; Ocak ayında 498,50 TL, Temmuz ayında 498,50 TL ödeme yapılacaktır. Ödeme yapılmaması durumunda %1,4 oranında hesaplanacak gecikme faizi 7 TL civarında olacaktır.

Takipli Vergi Borcu Nedir, Aracın Satışını ve Muayeneyi Nasıl Etkiler?

MTV ödemesi 2 dönem boyunca yapılmazsa Maliye Bakanlığı tarafından araç sahibine icra takibi başlatılır ve borcun ödenmesi istenir. Bu durumda vergi yükümlüsü kişinin borcu, takip vergi borcu halini almış olur. İlk olarak e-haciz adı altında banka blokesi işlemi başlatılır. Ardından devam eden icra takibi sürecinde borcun ödenmemesi halinde muayene ve satış işlemleri gerçekleştirilemez.

MTV Borcu Olan Aracın Satış İşlemi

MTV borcu ödenmeyen aracın karşı tarafa devri gerçekleştirilemez. Aracın satışının gerçekleşebilmesi için üzerinde herhangi bir vergi borcu bulunmaması ve muayenesinin tam olması gerekir. Gecikmiş MTV borçları ya da diğer vergi borçları, vergi dairesi tarafından taksitlendirilerek ödeme kolaylığı sağlanabilir.

MTV Borcu Olan Aracın Muayene İşlemi

Araç muayenesi, her araç için yaklaşık 2 yıllık periyotlarda yapılması gereken bir zorunluluktur. Bir aracın muayene edilebilmesi için vergi borcunun ödenmiş olması gerekir. Bu sebeple muayene öncesi MTV borcunun sorgulanması ve sorgulama sonucunda borca rastlanılması halinde ödeme yapılması oldukça önemlidir.

MTV borcunun söz konusu olması halinde muayeneden 1 gün önce ödeme yapılması daha sağlıklıdır. Bazı durumlarda yapılan ödeme aynı gün içerisinde sisteme yansımayabilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarı Nasıl Belirlenir?

MTV tutarı belirlenirken araçla alakalı çeşitli değişkenler önüne alınır. Aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs veya otobüs olması vergi tutarını değiştirir. Ayrıca aracın yaşı, motorunda bulunan silindir sayısı da ödeme tutarına etki eder. Motor hacmi fazla olan araçlar için ödenecek vergi tutarı da daha fazladır. Büyük ölçekli araçlarda da vergi tutarının artması söz konusudur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.