Kamu Dünyasına Dair

2018 Torba Yasa – KYK Borçları Siliniyor mu?

İçerisinde milyonlarca insanı etkileyen konuların olduğu Torba Yasa 2018 yılı içerisinde yeni düzenlemeler getirecek. İmar affından, SGK borçlarının yapılanmasına kadar pek çok konuyu barındıran yasa, öğrenciler içinde bazı maddeler içeriyor. Öğrenci kredilerine af dönem dönem gündeme gelen ve Torba Yasa’ların içerisinde yer alan uygulamalardan biri. 2018 yılı içerisinde de bu affın çıkacağına dair açıklamalar var. Öğrenim süreleri boyunca Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun katkılarını kullanan ve daha sonrasında bunları ödemekte zorlananlar zaman zaman KYK borçları siliniyor mu diye araştırma yapar. Öğrenim kredisi kullanıp bunları zamanında geri ödeyemeyen vatandaşların sayısının oldukça fazla olmasından dolayı, ödeme konusunda kolaylık getiren yapılandırma çalışmaları yapılır.

Öğrenim Kredisi Nedir?

Yüksek öğrenim yaşamı boyunca öğrencilerin ekonomik olarak daha rahat etmesini sağlamak adına Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim kredisi, burs alamayan öğrenciler için alternatif bir yöntemdir. Normal eğitim süresince öğrencilerin bu krediden faydalanma imkanları vardır. Bu kredinin burstan farkı geri ödeme zorunluluğu olmasıdır. Geri ödeme miktarı Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne göre hesaplanır. Ödemenin yapılmadığı süre boyunca da KYK gecikme faizi uygulanır. Ön lisans öğrencilerinden doktora öğrencilerine kadar kredi imkanı sunulur.

KYK Borç Sildirme Şartları

  • 31 Mart tarihinden önceki KYK kredileri için, gecikme zammı ve gecikme faizi silinecek.
  • Peşin ödeme yapılmak istendiğinde, anapara üzerine eklenen düşük miktardaki enflasyon faizi ile birlikte borç geri ödenecektir.
  • Kredi borçlarının taksitleri 2 ayda bir olacak şekilde ödenecektir.
  • KYK borç yapılandırması için, taksit sayısı maksimum 18 olarak belirlenebilir. Bu sayede 2 ayda bir ödeme yapılacağı için, 36 ayda bu borçların tamamının kapatılması sağlanacaktır.
  • Peşin ödemelerde eklenen düşük faiz oranı, taksitli ödemelerde aynı şekilde olmayacaktır. Belirlenen taksit tutarına göre bir katsayı ile çarpılacak ve ödenmesi gereken tutar bu şekilde elde edilecektir. Uygulanacak katsayılar:
    • 6 taksit için: 1,045
    • 9 taksit için: 1,083
    • 12 taksit için: 1,105
    • 18 taksit için: 1,150

Borç Ödeme Aşamaları

Öğrencinin mezuniyetinin ardından veya kredi şartlarını yerine getirmediği durumlarda kredi yurtlar kurumu, belirli zaman geçmesinin sonrasında kişiye borcunu ödemesi ile ilgili bir yazı gönderir. Bu yazıda borç miktarı, ödeme süresi ve itiraz hakkına ait bilgiler yer alır.

KYK Borcu Yapılandırma

Yapılandırma işlemi, borcun ödenmesi sırasında taksitlendirilmesini içerir. Zamanında ödenmeyen borçlar tahsil edilmesi için vergi dairesine intikal eder. Yapılandırma başvuru işlemleri için:

  1. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sitesi olan www.gib.gov.tr adresi kullanılır.
  2. Bir diğer yapılandırma şekli ise doğrudan vergi dairesine başvuru yapmaktır.

Yapılandırma hususları çıkarılan yasanın niteliğine göre farklılık gösterir. Genellikle ikişer aylık periyotlarda, maksimum 18 aya kadar taksit yapılır. Yapılandırma aşamasındaki borcun taksitlerini düzenli olarak ödemek gerekir. Taksitlerin belirli bir süre ödenmemesi halinde yapılandırma iptal olur. İlk taksitin ödenmesi ise zorunludur. Taksitlendirme yapmasına rağmen ilk taksitini ödemeyenlerin de yapılandırmaları bozulur.

KYK Borcuna İtiraz

Borçla ilgili bir sorun olduğu düşünülürse, KYK borcuna itiraz hakkı vardır. Öncelikle itirazlar Kredi Yurtlar Kurumu’nun kendisine yapılır. Borç zamanında ödenmezse, Kredi Yurtlar Kurumu alacağı tutarı vergi dairesine devir eder. Bu zaman zarfında da borca dair gecikme faizleri işlemeye devam eder. Vatandaş aynı şekilde bir yanlışlık olduğunu düşünürse, vergi dairesine de itiraz hakkına sahiptir.

KYK BORÇ YAPILANDIRMA İŞLEMİ DİLEKÇESİ İÇİN TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.