Kamu Dünyasına Dair

KOSGEB’ten Hibe ve Faizsiz Kredi Nasıl Alınır? Şartları Neler?

İlk olarak 3624 sayılı yasa doğrultusunda Ankara merkezli olarak, tüzel bir kişilik ile özel bir bütçe kullanılarak 20 Nisan 1990 tarihinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan ve KOSGEB kısaltmasına sahip olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de yer alan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin rekabet güçlerini arttırabilmek, sanayi alanında gerçekleşen gelişmeleri entegre edebilmek ve bu işletmelerin ekonomik açıdan sahip olduğu etkinliği ve rolü arttırmak amacı ile kurulmuştur.

Kurulduğu andan 2009 yılının Mayıs ayına dek yalnızca üretim ve imalat sektöründe destek veren bu kurum, 27219 sayılı Resmi Gazete aracılığı ile yayınlanmış olup yürürlüğe girmiş olan 5891 sayılı Kanun kapsamında ticaret ve hizmet sektörlerini de kapsamına almış bulunuyor. Bugün ise sizlere KOSGEB’ten Hibe ve Faizsiz Kredi Nasıl Alınır? Şartları Neler gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

KOSGEB Hibe Nedir?

Kosgeb hibe, girişimcilerin yaptığı girişim ve projeler kapsamında devletin girişimcilerin yapacağı giderleri karşılama amacı ile sunmuş olduğu desteklere verilen isim olup, bu kişilerin bu destekten faydalanması için uygulamalı girişimcilik eğitimi alarak sertifika alması gerekir. Daha sonra işe verilecek olan hibe desteğine göre, o hibenin alınacağı bölgeden bölgeye ve kişiden kişiye göre değişmek üzere KOSGEB hibe verir. Elbette hibe almak isteyen kişilere KOSGEB hibe şartları da sunar. Bu şartlar ise yazımızın devamında yer alıyor.

KOSGEB Hibe Şartları

Kosgeb tarafından sunulmakta olan hibe desteğinden faydalanmak isteyen kişilerin her şeyden önce Başkanlık tarafından belirlenmiş olan KOSGEB hibe şartlarını gerçekleştirmesi gerekir. Belirlenmiş olan bu şartlar ise şu şekilde listelenmiş bulunuyor;

  • KOSGEB veri tabanına kayıt olunması,
  • Bölgede yer alan ve KOSGEB hibesi verebilme yetkisine sahip olan Hizmet Müdürlüğüne kayıt olunması,
  • Uygulamalı eğitim programına katılınması ve bu programdan katılım belgesi alınması,
  • İş projesinin tüm detayların ile birlikte doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması,
  • KOSGEB tarafından sunulmuş olan hibe programlarından herhangi birine başvuru yapılmış olması gerekiyor.

KOSGEB sunmakta olduğu hibeleri, yalnızca kanıtlanabilen şirket giderlerinin belirli bir bölümünü karşılama amacı ile verir.

Başarılı bir girişimci olmak isteyen kişilerin yalnızca sermaye sahibi olması yeterli olmaz. KOSGEB tarafından sunulmakta olan kredi ya da hibe desteklerinden faydalanmak isteyen kişilerin hibeye ilave olarak çeşitli eğitimleri alması gerekir. Bireyler bu sayede iş hayatından daha başarılı olacak ve daha iyi yerlere gelecektir. Bununla birlikte KOSGEB tarafından sunulmuş olan hibeler kanıtlanabilen giderlerin büyük bir bölümünü karşılayarak sizlere oldukça büyük bir fayda sağlarmış olur.

KOSGEB tarafından verilen hibe her ne kadar girişimcilere büyük faydalar sağlıyor olsa da bu desteklerden faydalanabilmek için üzerinden gelmeniz gereken birçok yorucu prosedür bulunur. KOSGEB hibesi almak isteyen kişilerin alanında uzman olan bir danışman tarafından destek alması halinde bu süreç hızlanacak ve yapılma olasılığı yüksek olan hata payınız da azalır. Düzenli bir iş planlaması yapabilmek adına bir danışmanın yardımını almanız halinde sürecin hızlanması oldukça fazla işinize yarar. Özellikle daha önce bu tür bir işle ilgilenmemiş olan kişilere destek alması şiddetle tavsiye edilir.

KOSGEB Kredi Şartları

Kosgeb tarafından sunulmuş olan krediden faydalanmak isteyen kişilerin yine aynı şekilde yerine getirmesi gereken çeşitli şartlar bulunur. Kosgeb kredi şartlarından ilki yine KOSGEB tarafından düzenlenmiş olan Girişimcilik Eğitimine katılınmasını ve bu eğitimden sertifika alınmasını gerektirir. KOSGEB kredisinden faydalanmak isteyen kişilerin 10 kişiden az çalışana sahip olan mikro işletme konumunda yer alması gerekir. Bankalar ile arasında herhangi bir sorunu bulunmayan mikro işletmeler KOSGEB tarafından sunulan kredi şartlarını da yerine getirmesi halinde bu destekten faydalanabilir. Elbette KOSGEB tarafından sunulan, sunulmuş ve sunulacak olan tüm krediler, çıktıkları dönemlere göre değişiklik gösterebilen şartlara sahip olacağı için her bir kredinin ayrı bir şekilde ele alınması gerekir. Bu sebeple de KOSGEB resmi internet sitesini sıklıkla ziyaret etmeniz ve tüm gelişmeleri takip etmeniz gerekir.

KOSGEB Kredi Başvuru ve KOSGEB Hibe Başvuru

KOSGEB  kredi başvuru ve KOSGEB hibe başvuru işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin içinde bulundukları dönem dahilinde KOSGEB tarafından sunulmuş olan kredi ve hibe başvuru şartlarını yerine getirmesi gerekir. Bu şartlardan bir az önce bahsettik. Bu bir yana bu tür desteklerden ilk defa faydalanacak olan kişilerin KOSGEB resmi internet sitesinde yer alan destek bölümüne giriş yapması ve KOSGEB kayıt işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Bunun için de KOSGEB başvuru formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor. Bu noktada herhangi bir sorun ile karşılaşacak olan kişilere sistem gerekli adımların düzeltilmesi gerektiği bilgisini verir ve gereken bilgiler düzeltildikten sonra KOSGEB kaydı gerçekleşmiş olur.

KOSGEB Faizsiz Kredi

Kosgeb tarafından her yıl sıfır faizli kredi ya faizsiz kredi başlıkları ile çeşitli destekler sunulur. Bu destekler her daim Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere özel olarak gün yüzüne çıkar. Genellikle 50.000 TL’ye kadar varan bu tür krediler gerekli şartları yerine getiren belirli sayıda kişilere verilir.

Sıfır faizli olarak kullanılacak olan bu kredi için ilk on iki ay boyunca herhangi bir miktarda ödeme yapmanız gerekmez. Buna karşın on iki ayın ardından üçer aylık eşit taksitler şeklinde otuz altı boyunca bu krediyi ödemeniz gerekir. Bu kredi kefalet ve teminat sıkıntısı çeken işletmelerin sahip olduğu sorunların giderilebilmesi amacı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkezler Birliği ve Kredi Garanti Fonu Anonim Şirketi tarafından yürütülen bu destek  protokol yapılan bankaların daha olumlu bir şekilde değerlendirme yapmasını sağlamış bulunuyor.

Bu destekten faydalanabilecek olan kişilerin ya ilk defa başvuru yapan bir mikro işletme yani 10 kişiden az sayıda çalışan sahip olması ya da bir önceki sıfır faizli kredi desteğine başvurmuş olan herhangi bir miktarda kredi desteği alamamış ve bir kez daha başvuru yapmasına gerek olmayan kişilerden biri olması gerekir. Bu kredi desteğinden yalnızca 1 milyon TL’nin altında net satış hasılatına sahip olan ve on kişiden az çalışana sahip olan işletmeler faydalanabilir. Bu krediden faydalanacak olan tüm işletmeler güvenlik protokolü kapsamında değerlendirmeden geçirilir.

KOSGEB Girişimcilik Desteği

KOSGEB Girişimcilik desteğinin amacı başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak, girişimciliğin yaygınlaşması ve desteklenmesi şeklinde belirlenmiş bulunuyor. Bu projeden 31 Aralık 2017 tarihinde kadar Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, girişimciler ve İş Geliştirme Merkezi yani İşgem’i yönetmek için kurulmuş olan tüzel kişiliğe sahip olan işletici kuruluşlar faydalanabilir.

Programın kapsamında uygulamalı girişimcilik eğitimi verilecek olup, yeni girişimci desteği, İş Geliştirme Merkezi yani İŞGEM Desteği ve ip plan ödülü yer alır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.