Kamu Dünyasına Dair

2018 KOSGEB Yerli Üretim Desteği

Yerli üretimi desteklemek, ithalatın ve cari açığın azaltılması amacıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Stratejik Ürün Destek Programı ile 5 milyon TL’ye kadar destek sağlıyor. Verilecek desteklerin yüzde 70’i hibe, yüzde 30’u ise geri ödemeli şekilde düzenleniyor. Proje kapsamında Türkiye’ye ithalatı yüksek olan ürünlerin yerli firmalar tarafından üretilmesi amaçlanıyor. Öte yandan destek kapsamında; küçük ve orta ölçekli işletmelerle büyük işletmelerin birlikte hareket edebilme yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı

KOSGEB tarafından sağlanan desteğin ana hedefi; ithal bağımlılığı yüksek olan ara malların yerli üretiminin desteklenmesi ile ithalatın ve cari açığın azaltılmasıdır. Destek programı kapsamında; makine teçhizat, yazılım giderleri, personel giderleri, bilgi transferi, test–analiz, kalibrasyon, referans numune hazırlanması, hizmet alımı alanlarında destek sağlanıyor. Ancak destek alabilmeniz için KOSGEB tarafından stratejik ürün olarak belirlenen alanlardan birinde halihazırda üretim yapıyor olmanız ya da yapacak olmanız gerekiyor.

Desteklenecek Stratejik Ürün Listesi

Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı

  • Temel eczacılık ürünleri, eczacılık ürünlerinin imalatı
  • Diğer metalik olmayan mineral ürünler (savunma sanayi iş birliği şartıyla)
  • Silah ve mühimmat (cephane)
  • Bilgisayar, elektronik, optik ürün
  • Elektrikli teçhizatlar
  • Başka bir yerde sınıflandırılmamış makineler ve donanımlar
  • Motorlu kara taşıtı, römork ve yarı Römork
  • Ulaşımda kullanılan araçlar
  • Tıbbi alanda kullanılan, dişçilikte kullanılan teknik malzeme ve araçlar

Stratejik ürün olarak belirlenen liste her başvuru döneminde yenilenmektedir. Başvuru yapmayı düşündüğünüzde stratejik ürünler listesini mutlaka kontrol etmelisiniz.

Stratejik Ürün Destek Programı Başvuru Şartları

Öncelikle gerçek ya da tüzel kişi işletmelerinden birine sahip olmak gerekiyor. Bu işletme aynı zamanda KOSGEB veri tabanında kayıtlı olmalı ve faal durumda gözükmeli. Başvurular sadece KOSGEB tarafından belirlenen ve dönemsel olarak yayınlanan stratejik ürünler listesinde yer alan bir alandan yapılabilir.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük işletmelerle iş birliği yaparak KOSGEB üretim desteği başvurusunda bulunabilir. Büyük işletmelerle iş birliğine girilmesi halinde birden fazla işletme projeye ortak olabilir. Başvurunuzun onaylanması halinde projenin tamamlanması için 36 ay süre verilir. Bu süre dolduktan sonra kurul kararı ile 6 ay ek süre talep edilebilir.

Başvurular Ne Zaman Başlıyor? Nereden Yapabilirim?

Başvurular yılda 2 dönem alınıyor. Destek başvuruları için ilk dönem ocak ayında başlıyor. İkinci dönem başvuruları ise temmuz ayında başlıyor. Ön değerlendirmeler başvuruların sona ermesinden sonra 2 ay içinde tamamlanıyor. Elbette bu başvuru tarihleri KOSGEB destek çağrıları üzerinden takip edilmelidir. Tarihler değişiklik gösterebilir.

Stratejik ürün destek programı dönemsel duyuru metni için TIKLAYINIZ!

Tüm başvurular KOSGEB E–Hizmetler sayfası üzerinde gerçekleştiriliyor. Başvuru yapmak için TIKLAYINIZ!

Başvuru sırasında hazırlanması gereken evraklar ve destek programı hakkında ayrıntılı bilgi almak için TIKLAYINIZ!

Ödemelerin Yüzde Kaçı Hibe, Yüzde Kaçı Geri Ödemeli

Bilinenin aksine KOSGEB ithalat desteği vermiyor, ithal edilen ürünlerin yurt içinde üretilmesi ve bu yolla ithalatın ve cari açığın azaltılmasını amaçlıyor. Bu nedenle pek çok destek kaleminde yerli makine-teçhizat, yazılım, donanım kullanılması halinde ilgili ürünlerin satın alımında hibe oranlarını yükseltiyor. Toplamda desteğin üst sınırı 5 milyon TL şeklindedir.

  • Makine teçhizat desteği: İşletmelere yüzde 70 oranında hibe sağlanır. Yüzde 30 ise geri ödemeli şekilde destek verilir. Satın alınacak makine ve teçhizatın yerli malı belgesine sahip olması halinde geri ödemesiz (hibe) destek oranlarına yüzde 15 ilave edilmektedir.
  • Yazılım giderleri desteği: Proje içinde kullanılmak için satın alınan programların lisans ücretleri, projenin devam ettiği süre boyunca geri ödemesiz şekilde karşılanır.
  • Personel giderleri: Proje kapsamında istihdam edilen personelin net ücretleri belirli bir süre boyunca geri ödemesiz şekilde KOSGEB tarafından karşılanır.
  • Bilgi transferi desteği: İşletmelerin stratejik ürünleri hızlı ve doğru üretilmesi, pazara hızlı sokulabilmesi amacıyla; bilgi, lisanslama, teknoloji, patent gibi konularda bilgi transferi için gerekli satın almalar geri ödemesiz şekilde desteklenir.
  • Test, analiz, kalibrasyon ve referans numune desteği: İşletmelerin proje süresince laboratuvarlardan alacakları test, analiz, kalibrasyon hizmetlerine ilişkin giderler geri ödemesiz şekilde desteklenir.
  • Hizmet alım giderleri: İşletmelerin eğitim ve danışmanlık giderleri ile tasarım giderleri geri ödemesiz olarak sağlanır ancak ilgili hizmetlerle ilgili desteğin üst limiti 100 bin TL ile sınırlandırılmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.