Kamu Dünyasına Dair

KOSGEB Kayıt ve Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı adına sahip olan KOSGEB, Türkiye’de yer alan hem küçük hem de orta büyüklükteki işletmelerin ekonomideki etkinliğini ve rolünü arttırabilmek, sanayide gelişmeler uygun bir şekilde entegrasyon gerçekleştirebilmek ve rekabet güçlerini arttırmak amaçları ile kurulmuş bir tür kamu kurumu olarak günümüzde hayatını sürdürmeye devam ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 3624 sayılı yasa ile 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuş olan KOSGEB’in merkezi Ankara’da olup bu kurumun özel bütçeye sahip olan bir kuruluş ve tüzel bir kişiliğe sahip olduğu biliniyor.

20 Nisan 1990 tarihinde yani kurulduğu andan itibaren 2009 yılının Mayıs ayına kadar yalnızca üretim ve imalat sektörlerine destek veren KOSGEB bu tarihte 27219 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olan 5891 sayılı Kanun ile birlikte kapsamında ticaret ve hizmet sektörlerini de dahil etmiş bulunuyor. Bugün sizlere KOSGEB Kayıt ve Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır sorularının cevaplarını vereceğiz.

Kosgeb Başvuru

Esnaflar, KOBİ destekleri, hibe ya da kredi imkanlarından yararlanmak istedikleri zaman KOSGEB’e başvuruda bulunur. Kendi iş yerini kurmak isteyen kişiler olsun yalnızca KOSGEB aracılığı ile değil aynı zamanda İŞkur aracılığı ile de başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. KOSGEB tarafından sunulmakta olan imkanlardan faydalanmak isteyen bireylerin ise Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nden geçmesi gerekir. Bu eğitim için yapılacak olan başvuruların KOSGEB tarafından görevlendirilmiş ve başvuru kabul etme yetkisine sahip olan belediye ya da meslek odalarına yapılması gerekir.

Kosgeb Başvuru Şartları

Bunun için her şeyden önce KOSGEB veri tabanına kayıt olunması gerekiyor. Sistem içerisinde yer alan KOBİ beyannamesi ile bilgi dokümanı ile birlikte aynı zamanda gerekli formların doldurulması ve bu formların çıktısının alınması gerekiyor. Bununla birlikte iş yeri açmak isteyen kişilerin her şeyden önce bir iş planına ihtiyacı vardır. Bireylerin bunun için işlerini plana dökmesi gerekir. KOSGEB tarafından sunulmuş olan iş planı örneklerini inceleyerek bu konu ile ilgili olarak fikir sahibi olabilmeniz mümkün. Kursun başarılı bir şekilde üstesinden gelinmesi ve sertifika alınması halinde iş yeri açma şansına kavuşmuş olursunuz. Geriye kalan tek şey devlet tarafından destek verilmiş olan hibe kredisi için KOSGEB’e başvuruda bulunmak olur.

KOSGEB Kayıt

İlk olarak, aşağıda vermiş olduğumuz KOSGEB’in destek resmi internet sayfasına  giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra ise bu bölümde yer alan Kosgeb kayıt bölümüne gelmeniz lazım. Bu bölümde karşınıza çıkacak olun formu sırası ile, adım adım, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Bu noktanın ardından tüm aşamalarda kullanılacak olan ve işletme adına KOSGEB E – KOBİ kullanıcı ismi ve şifresine sahip olursunuz.

Kullanıcı ismi ve şifre ile ilgili herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmak istemeyen kişilerin ne kullanıcı ismini ne de şifresini bir başkası ile paylaşmaması gerekiyor. Zira bu tür sebeplerden ortaya çıkacak olan mali ya da hukuki sorunların tamamı işletmeye ait olur. KOSGEB’e kayıt olmak isteyen kişilerin öncelikle doldurması gereken belirli bölümler bulunuyor. Bunun için aşağıda yer alan maddeleri birer birer gerçekleştirmeniz gerekiyor.

KOSGEB Kayıt Sayfası İçin TIKLAYINIZ!

Kosgeb Başvuru Formu

Kosgeb başvuru formunu doldurmak için yukarıdaki adımları takip ederek başvuru formunun olduğu bölüme gelmeniz gerekiyor. Daha sonra ise yapmanız gereken şeyler şu şekilde;

  1. İşletme isminin tam unvanını büyük harfler ile yazmanız gerekiyor.
  2. İşletme statüsünü belirlemeniz gerekiyor.
  3. Vergi Dairesi seçimini işletmenin yer aldığı şehir olarak yapmanız gerekiyor.
  4. Bulunduğunuz şehirde yer alan Vergi Dairelerinin geldiği listeden kendi Vergi Dairenizi seçmelisiniz.
  5. Şahıs işletmelerinin T. C. kimlik numarasını, diğer şirketlerin vergi numarasını girmesi gerekiyor. Her ikisi de 11 haneden oluşmalı.
  6. Yetkili kişi isim ve soy isim bölümlerinin solunda kalan bölgeye isim, sağında kalan bölgeye soy isim yazılmalı. İşletmenin imza atma yetkisine sahip olan kişisinin bu işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor.
  7. SSK İş Yeri Sicil numarası ya da bunun olmaması halinde Bağkur numarasını girmeniz gerekiyor. SSK iş yeri numarasının 21 haneden oluşması gerektiği için son iki haneyi girmemeniz gerekiyor.
  8. İşletmenin kuruluş yılını dört haneden oluşacak şekilde yazmalısınız.
  9. İşletmenin bulunduğu yeri seçmelisiniz.
  10. Esnaf olanlar esnaf sicil numarası, ticari bir işletme olanlar ise ticari sicil numarasını girmeli.
  11. Bağlı bulunulan meslek kuruluşu seçimi yapılmalı.
  12. Faaliyet kodunuzu seçmeli ve ardından madde 13’te yer alan NACE seçim ekranına geçiş yapmalısınız.
  13. Nace seçim ekranında ilk olarak işletme türünü seçmeniz gerekiyor. Bu noktada imalatçı ya da imalat dışı seçimleri yapabilirsiniz. Ardından NACE üst kodunu seçmeniz gerekiyor.
  14. Ardından NACE ikili kodu menüsü dolacak ve bir alt faaliyet daha seçme şansınız doğar.
  15. Bu noktada karşınıza gelecek olan tablo üzerinden yapmakta olunan faaliyetin seçilmesi gerekiyor. Ardından NACE seçim ekranını sağ alt bölümünde yer alan butona tıklamanız ve 1 ile 3 alan arasında seçim yapmanız gerekiyor.
  16. İşletme bilgilerini girmelisiniz.
  17. Bu ana dek girilmiş olan tüm bilgilere onay vermelisiniz.
  18. Sistem güvenliği açısından güvenlik kodunu ilgili kutucuğa girmelisiniz.
  19. Tüm adımların ardından işleminizi kaydetmelisiniz. Bu noktada hatalı bir işlem yapmanız halinde sistem sizi uyarır. Bu sebeple hatalı yerleri düzeltmeniz ve kaydet butonuna basarak işleminizi tamamlamanız gerekir.

Kosgeb Başvuru Tarihleri

Kosgeb başvuru tarihlerine ulaşmak için öncelikle Kosgeb tarafından sunulmakta olan hangi programa ya da hangi desteğe dahil olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Kosgeb tarafından sunulmakta olan kredi ya da hibe gibi desteklere başvurmak istiyorsanız bu desteklerin yürürlüğe girdiği tarihleri takip etmeniz gerekiyor. Bu bir yana aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Duyuruları hakkında bilgi sahibi olabilir ve kosgeb başvuru tarihlerini görerek Kosgeb kayıtlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Duyuruları İçin TIKLAYINIZ!

Kosgeb İlk Kayıt

  1. Yeni Girişimci Desteğine başvuru yapmak isteyen kişilerin her şeyden önce bir adet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi katılım belgesine sahip olması ya da işletmenin İş Geliştirme Merkezi bünyesinde kurulması gerekir.
  2. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi katılım belgesine sahip olan kişilerin BAŞVUR butonuna tıklaması ve Kullanıcı adı ile şifre adımlarını çevrim içi olarak tamamlanması ve başvurularını da elektronik ortam üzerinden halletmesi mümkün. Bu bir yana İş Geliştirme Merkezi üzerinden açılacak olan işletmeler ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alacak olan yabancı bir kişi olmanız halinde KOSGEB Müdürlüğüne bizzat giderek başvuru yapmanız gerekir.
  3. İş kurmadan önce destek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu destekler yıl sonuna kadar son iki yıl içinde iş kuranlara da verilecek olsa da yıl sonundan itibaren yalnızca henüz iş kurmamış olan kişilere verilecek.
  4. Yeni Girişimci Desteğinden faydalanmak için başvuru tarihinden itibaren son bir sene için aynı faaliyet konusuna sahip olan bir işletmeye sahip olmamanız, bir başka işletmenin yarısından fazlasına ortak olmamanız ve kurulacak olan işletmenin başına geçmeniz gerekir.
  5. Kurulacak ola işin başka bir işin devamı ya da genişletilmiş hali olmaması ve muvazaalı devir kapsamına girmemesi gerekir.
  6. Başvuru bildirimleri kısa mesaj ve elektronik posta aracılığı ile yapılır. Sorumluluk kişiye ait olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.