Kamu Dünyasına Dair

KOSGEB 2017 Destekleri ve Şartları Nelerdir?

KOSGEB kısaltmasına sahip olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, ülkemizde yer alan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler adına rekabet ortamını geliştirmek, sanayi alanında gerçekleşmekte olan yenilikleri iyi bir şekilde entegre edebilmek ve işletmelerin ekonomiye olan rol ve etkinliklerini arttırabilmek için mücadele etmekte olan bir kamu kurumu olarak varlığını sürdürmeye 20 Nisan 1990 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Başkanlığı tarafından 3624 sayılı yasa kapsamında özel bir bütçe ve tüzel bir kişiliğe sahip olarak kurulduğu andan itibaren devam ediyor.

Kurulduğu tarih olan 20 Nisan 1990’dan itibaren 2009 yılının Mayıs ayına dek yalnızca imalat ve üretim sektörlerinde destek vermiş olan KOSGEB, 27219 sayılı Resmi Gazete aracılığı ile yayınlanmış olan 5891 sayılı Kanun ile birlikte hizmet ve ticaret sektörlerinde de destek vermeye başlamış bulunuyor. Bugün sizlere KOSGEB 2017 Destekleri ve Şartları Nelerdir sorularının cevaplarını vereceğiz.

Kosgeb Destekleri

Kosgeb tarafından verilmekte olan birçok farklı destek bulunuyor. Şimdi bu desteklere yalnızca başlıkları itibarı ile bir göz atalım.

Örneğin işletmelerin kurulabilmesi, girişimciliğin yaygınlaşması ve desteklenmesi amacı ile Girişimcilik Destek Programı; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin verimli ve kaliteli hizmet ve mal üretmelerinin sağlanabilmesi, rekabet düzeyinin yüksek tutulabilmesi, hem yurt içi hem de yurt dışı pazar paylarının artış göstermesi ve proje hazırlama kapasitesi düşük olan işletmelere destek verilmesi amacı ile Genel Destek Programı; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin iş ve güç birliği anlayışı ile bir araya getirilmesi ve ortak pazarlama, tasarım, tedarik, hizmet, imalat ve laboratuvar gibi konularda teknolojik alanlarda hazırlanacak olan imalata yönelik destek verme amacı ile İş Birliği Güç Birliği Destek Programı; Esnek destekleme sitemi, proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi, proje kültür ve bilincinin oluşması, proje ve proje maliyetlerinin desteklenmesi amacı ile KOBİ Proje Destek Programı ve bunun gibi birçok destek KOSGEB tarafından sunulur.

KOSGEB 2017 Destekleri

Kosgeb tarafından 2017 yılında sunulmuş olan desteklerin başında gelen Sıfır Faizli Kredi ile birlikte Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin 50.000 TL’ye kadar kredi çekmesi mümkün. Bu kredi sıfır faizli uygulanacak olup ilk 12 ay boyunca geri ödenmeyecektir. Daha sonra ise üçer aylık eşit taksitler doğrultusunda toplamda 36 aydan oluşacak olan bir ödeme planına sahip olur. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği ile Kredi Garanti Fonu Anonim Şirketi tarafından düzenlenecek olan protokole göre kefalet ve teminat sorunu yaşamakta olan işletmelerin sorunları giderilecektir.

Kimler Faydalanabilecek?

Bu krediden faydalanmak isteyen kişilerin destek şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. 2016 yılı içerisinde KOSGEB tarafından sunulmuş olan sıfır faizli kredisine başvuruda bulunmuş ve bu hakkı kazanmış olan kişiler hariç olmak üzere, başvuruda bulunmuş ve gerekli tüm koşulları yerine getirmekte olan işletmelerin bir kez daha başvuruda bulunmalarına gerek olmayacak ve geçmiş başvuruları geçerli sayılacaktır. Bu bir yana destek şartlarından bir diğeri ise geçmişte başvuru yapmamış olan mikro işletmeler için başvuru kapısının açık olacak olmasıdır. Yıllık net satış hasılatı 1 milyon TL’nin altında olup 10 kişiden az çalışana sahip olan işletmelere öncelik verilmiştir. Bu tür krediler KOSGEB tarafından daima veriliyor olsa da şu an anlatmakta olduğumuz kredi yalnızca bir örnek teşkil eder. Bu noktada bilinmesi gereken bir diğer şey başvuru yapacak olan tüm işletmelerin sıkı bir şekilde güvenlik soruşturmasından geçecek olmasıdır. KOSGEB destekleri genellikle geçmişte bir başka destekten yararlanmış olan işletmelere verilmeme şartı koşar.

KOSGEB Destek Oranları

Kosgeb destek oranları KOSGEB tarafından sunulmuş olan kredi ya da hibe gibi desteklerin türüne ve aynı zamanda içinde bulunulan bölgelere göre değişiklik gösterir. KOSGEB tüm Türkiye’yi çeşitli bölgelere ayırmış ve her bölgeye belirli şehirleri dahil etmiştir. KOSGEB destekleri bu ayrıma göre yüzdesel olarak değişiklik gösterir. Şimdi sizlere KOSGEB destek oranlarının verilmeden önce bakıldığı bölgelerde yer alan şehirlerden bahsedeceğiz.

  • 1. Bölgede; Ankara, Bursa, Eskişehir, Antalya, İzmir, İstanbul, Muğla ve Kocaeli yer alır.
  • 2. Bölgede;  Adana, Bolu, Aydın, Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri hariç olmak üzere Çanakkale, Edirne, Isparta, Denizli, Sakarya, Konya, Kırklareli, Yalova ve Tekirdağ yer alır.
  • 3. Bölgede; Burdur, Bilecik, Karabük, Gaziantep, Uşak, Zonguldak, Trabzon, Samsun, Mersin, Karaman, Manisa, Karabük ve Balıkesir yer alır.
  • 4. Bölgede;  Bartın, Çorum, Artvin, Amasya, Afyonkarahisar, Düzce, Erzincan, Elazığ, Çorum, Kırıkkale, Kastamonu, Hatay, Malatya, Kütahya, Kırşehir, Nevşehir, Sivas ve Rize yer alır.
  • 5. Bölgede; Çankırı, Bayburt, Aksaray, Adıyaman, Niğde, Kilis, Kahramanmaraş, Gümüşhane, Giresun, Erzurum, Yozgat, Tunceli, Tokat, Sinop, Osmaniye ve Ordu yer alır.
  • 6. Bölgede; Çanakkale’nin Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri, Van, Şırnak, Şanlıurfa, Siirt, Muş, Mardin, Kars, Iğdır, Bingöl, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Bitlis, Ardahan ve Ağrı yer alır.

Kosgeb Genel Destek

Kosgeb genel destek; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin verimli ve kaliteli hizmet ve mal üretmelerinin sağlanabilmesi, rekabet düzeyinin yüksek tutulabilmesi, hem yurt içi hem de yurt dışı pazar paylarının artış göstermesi ve proje hazırlama kapasitesi düşük olan işletmelere destek verilmesi amacı ile gün yüzüne çıkmış bir destektir.

Kosgeb genel destek kapsamında;

  • 45.000 TL tutarında Yurt içi Fuar Desteği
  • 20.000 TL tutarında Yurt Dışı İş Gezisi Desteği
  • 25.000 TL tutarında Tanıtım Desteği
  • 30.000 TL tutarında Eşleştirme Desteği
  • 50.000 TL tutarında Nitelikli Eleman İstihdam Desteği
  • 22.500 TL tutarında Danışmanlık Desteği
  • 20.000 TL tutarında Eğitim Desteği
  • 75.000 TL tutarında Enerji Verimliliği Desteği
  • 22.500 TL tutarında Tasırım Desteği
  • 30.000 TL tutarında Sinami Mülkiyet Hakları Desteği
  • 30.000 TL tutarında Belgelendirme Desteği
  • 30.000 TL tutarında Test, Kalibrasyon ve analiz Desteği
  • 15.000 TL tutarında Gönüllü Uzmanlık Desteği
  • 15.000 TL tutarında Bağımsız Denetim
  • 20.000 TL tutarında Eğitim Desteği
  • 75.000 TL tutarında Enerji Verimliliği Desteği
  • 22.500 TL tutarında Tasırım Desteği
  • 30.000 TL tutarında Sinami Mülkiyet Hakları Desteği
  • 40.000 TL tutarında Lojistik Desteği verilir.

Biraz önce bahsi geçen bölgelere bakacak olursak bu noktada, Genel destek program kapsamında 1. bölge için %50 oranında, 2., 3. ve 4. bölgeler için %60 oranında ve 5. ve 6. bölge için %70 oranında destek verilir. Burada bahsi geçen kredi tutarları yalnızca en yüksek limiti belirleyecek olup her başvuran kişiye üst limit tutarında kredi verileceği anlamına gelmez.

Yurt Dışı İş Gezisi Desteği kapsamında, KOSGEB tarafından Kobi ve Girişimcilik Ödülleri kapsamında her yıl belirlenecek olan finalistler bir kez olma kaydı ile bu gezi programının üst limiti dikkate alınmadan %100 oranında destek alabilir.

Sınai Mülkiyet Hakları Desteği ve Belgelendirme Desteği kapsamında, Türk Standardları Enstitüsü ve Türk Patent ve Marka Kurumundan alınacak olan belgeler doğrultusunda bölge farkına bakılmadan %100 oranında destek verilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.