Kamu Dünyasına Dair

KOSGEB 2017 Desteklenen Sektörler ve NACE Kodları

KOSGEB, yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de yer alan KOBİ yani Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin rekabet güçlerini arttırabilmek, ekonomideki etkinlik ve rolünü arttırabilmek ve sanayide yaşanan ekonomik gelişmelere uygun bir şekilde entegrasyon yapabilmek amacı ile tüzel bir kişiliğe sahip olan ve özel bir bütçe ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından 20 Nisan 1990 tarihinde, 3624 sayılı yasa baz alınarak kurulmuş olan bir kamu kurum ve kuruluşudur. Bu tarihten 5 Mayıs 2009 tarihine dek yalnızca üretim ve imalat sektörlerinde destek vermekte olan KOSGEB, bu tarihten itibaren ticaret ve hizmet alanlarını da kapsamına almış bulunuyor. Bugün de sizlere bu konu ile ilgili olarak KOSGEB 2017 desteklenen sektörler ve NACE kodlarından bahsedeceğiz.

NACE Kodu Nedir?

NACE kısaltmasına sahip olan Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması şeklinde bilinen ve Avrupa’da ekonomik faaliyetlere ilişkin istatistıki bilgi üretme ve yayma amacı ile başvurulan bir bir kaynak olarak kullanılır.  NACE kodlama işlemleri iş yerleri ve işletmelerin faaliyet alanlarına göre altı haneden oluşan bir kod ile yapılır. Ülkemizde Avrupa Birliği ile uyum içinde yürütülen birçok alan bulunduğu için NACE kodları da kullanılmaya başlanmış bulunuyor. ISIC yani Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması ile arasında olan ilişkiden dolayı NACE, bu konuda oldukça önemli bir araç olarak kullanılır.

KOSGEB Nace Kodu Sorgulama

Nace kodu iş yeri SGK sicil numarasının 2. hanesinden sonra başlamakta olup 8. haneye bu hane de dahil olmak üzere devam eden 4 ya da 6 haneden oluşacak olan bir koddur.  KOSGEB nace kodu sorgulama işlemleri gerek İstanbul Ticaret Odası resmi internet sitesi üzerinden,  gerek vergi sistemi gerek ise KOSGEB resmi internet sitesi üzerinden sorgulanabilir.

İstanbul Ticaret Odası resmi internet sitesine giriş yapan bir kişi Tescil İlan Kuruluş ve Sicil Kayıtları bölümüne tıklamalı ve burada yer alan arama kriterlerini kullanarak kendi firması ile ilgili olan firmalara ulaşmalıdır. Daha sonra ise firma detay bölümünden NACE koduna ulaşmanız mümkün.

Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan vergi kodlarından herhangi bir farkı olmayan NACE kodlarına, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden de Barkodlu Vergi Levhası bölümünü kullanarak da ulaşmanız mümkün.

Kosgeb nace kodu sorgulama işlemlerini gerçekleştirerek kodunuzun doğru olup olmadığını öğrenmek isteyen kişilerin aşağıda yer alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  tarafından hazırlanmış olan Mesleklerin Gruplandırılması Rehberi i ya da KOSGEB resmi internet sitesinde yer alan Kosgeb desteklenen alanlar listesi üzerinden sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir.

Mesleklerin Gruplandırılması Rehberi İçin TIKLAYINIZ!

KOSGEB Desteklenen Alanlar İçin TIKLAYINIZ!

KOSGEB Destekleri Nasıl Alınır?

Yeni bir girişimci olarak KOSGEB’ten destek almak isteyen kişilere 30.000 TL tutarında geri ödemesiz ve 70.000 TL tutarında geri ödemeli olan Yeni Girişimci Desteğinden bahsedelim.

Bu destekten faydalanmak isteyen yani KOSGEB destekleri nasıl alınır diye merak eden kişilerin öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini tamamlaması ve katılım belgesi alması ya da İş Geliştirme Merkezi’nde yer alan bir işletme olması gerekir.

Uygulama Girişimcilik Eğitimleri 1 ile 1,5 ay arasında sürmekte olup 60 saatten oluşan ücretsiz eğitimler olarak bilinir. Dört ana modül çerçevesinde gerçekleşen bu eğitime %80 oranında devam eden öğrenciler katılım belgesi kazanır. Bu eğitimler KOSGEB Hizmet Merkezleri ya da KOSGEB ile işbirliği yapmış olan kurum ya da kuruluşlar tarafından verilir.

Eğitimden faydalanmak isteyen yani KOSGEB destekleri nasıl alınır diye merak eden kişilerin ise aşağıda yer alan link üzerinden eğitimlerin başlayacağı tün ve tarihi takip etmesi ve KOSGEB resmi internet sitesi üzerinden Hizmet merkezleri ile ilgili iletişim bilgilerine sahip olarak bu merkezlere gidip eğitim ile ilgili detaylara ulaşarak başvuru yapması gerekir. Bu bir yana İşkur tarafından verilmekte olan  girişimcilik eğitimlerinden faydalanmak için İşkur’a üye olmalı ve İşkur İl Müdürlüklerine gitmelisiniz.

KOSGEB Eğitim Duyuruları İçin TIKLAYINIZ!

1. İşletme Kuruluş Desteği

Geri ödemesiz bir şekilde verilen 3.000 TL tutarındaki bu destek işletme kuruluş giderleri olan ruhsat giderleri, zorunlu izin giderleri, oda kaydı, sicil kaydı ve kuruluşa ilişkin noter işlemleri için verilir.

2. Kuruluş Dönemi Ofis, Teçhizat ve Makine Donanım Desteği

15.000 TL tutarında ev 12 ay içinde satın alınacak olan ofis , teçhizat ve makine donanımı gibi kuruluş dönemi giderleri için geri ödemesiz olarak verilir.

3. İşletme Giderleri Desteği

Her ay 1.000 TL tutarında verilecek ve işletmenin kuruluşundan itibaren 2 yıl içinde gerçekleşecek olan giderler için geri ödemesiz bir şekilde verilen bu destek bir yıl için 12.000 TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Bu destek ile telekomünikasyon, ısıtma, su, elektrik, hizmet ya da ürün üretme amaçlı kullanılan makineler için kullanılmakta olan yakıt giderleri ve asgari geçim indirimi dahil edilmemiş olan personel net ücretleri için kullanılır.

4. Sabit Yatırım Desteği

Geri ödemeli olarak verilmekte olan 70.000 TL tutarındaki bu destek işletmenin kuruluşundan itibaren 2 yıl içinde satın alınacak olan teçhizat ve makine için banka teminatına karşılık olarak verilir.

Destek Oranı

 1. ve 2. bölge için %60 oranında verilecek olan destek, 3. ve 4. bölge için %70 oranında verilecek olup kadın ya da engelli olan bireylere %10 oranında fazla verilir.

KOSGEB’in Desteklemediği Sektörler

 

KOSGEB’in desteklemediği sektörler 9 farklı ana başlık altında toplanmış bulunuyor. Şimdi bunlara bir göz atalım.

1. Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık

  1. Beygir ve at gibi hayvan yetiştiriciliği
  2. Aromatik ve uyuşturucu bitki yetiştiriciliği
  3. Tuzak dahil olmak üzere avcılık
  4. Balıkçılık
  5. Kabuklu pirinç yetiştirme
  6. Deniz balıkçılığı
  7. Tohum İşleme
  8. Deve yetiştirme
  9. Tek ya da uzun yıllar boyunca süren bitkisel ürün yetiştiriciliği
  10. Deniz ürünü yetiştirme
  11. Keçi, koyun, manda, tavuk, domuz ya da sığır gibi kümes hayvan yetiştiriciliği
  12. Sert kabuklu meyve, çalı ve ağaç yetiştirme
  13. Tomrukçuluk
  14. Tuzlu ya da tatlı su balıkçılığı
  15. Hasta sonrası bitkisel ürün yetiştirme
  16. Üzüm, yağlı meyve ya da tütün yetiştirme
  17. Domates, ıspanak, patates, karpuz ya da kavun gibi meyve ve sebze yetiştiriciliği

2. Toptancılık ve Perakende

  1. Açık tütün ve sigara toptancılığı
  2. Toptan alkollü içki satışı

3. Yiyecek ve Konaklama

  1. Disko
  2. Bar
  3. Meyhane
  4. Birahane
  5. Kokteyl Salonu
  6. Kahvehane
  7. Taverna

4. İletişim ve Bilgi Sistemleri

  1. Müzik, plak ve kaset yapımı
  2. Sinema ve dizi gösterimi alanına yapılan yatırım
  3. Dizi ve sinema gibi video çekimi sonrası yapılan işlemler
  4. Sinema ve dizi yapımı

5. Finansman ve Sigorta

  1. Sigorta
  2. Ekspertiz
  3. Hayat sigortası
  4. Fon yönetimi
  5. Emeklilik fonu
  6. Maddi aracılık yapmakta olan finansmanlar
  7. Faktöring ve bankalar
  8. Holding şirket faaliyetleri

6. Gayrimenkul

  1. Konut yöneticiliği
  2. Ev acenteliği
  3. Kişiye at ev ya da daire kiralama
  4. Kişiye ait ev ya da daire alıp satma

7. Mesleki, Teknik ve Eğitim Sektörleri

  1. Sürücü kursu
  2. İlk okul öncesi, orta okul ve yüksek okul eğitimler
  3. Hayvan sağlık hizmetleri olan veterinerlik
  4. Vergi müşavirliği, defter tutma ve hukuk alanında yapılan muhasebe faaliyetleri
  5. Kültürel, spor ve eğlence faaliyetleri
  6. Eğitim destekleme faaliyetleri

8. Sosyal Hizmetleri ve Sağlık

  1. Çocuk bakım evi
  2. Diş polikliniği
  3. Bedensel ve zihinsel engelliler ve yaşlı bakım evleri
  4. Uzmanlık gerektiren hekimlik faaliyetleri
  5. Hemşireli bakım evleri
  6. Özel sağlık merkezleri
  7. Yatılık bakım evleri

9. Eğlence, Spor Kültür ve Sanat

  1. Masaj, sauna ve hamam merkezleri
  2. Tiyatro
  3. Bale salonları
  4. Vücut geliştirme merkezleri
  5. Kumar salonu
  6. Eğlence parkı
  7. Disko gibi eğlence mekanları
  8. Bronzlaşma merkezleri
  9. Futbol, basketbol ve tenis dahil olmak üzere tüm spor tesisleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.