Kamu Dünyasına Dair

İşsizlik Maaşı Kaç Kez Alınabilir? 2 Kez Alınabilir mi?

İşsizlik sigortası; isteği dışında yaşanan sosyoekonomik nedenlerle geliri kesilen kişilerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sosyal güvenlik sistemi kapsamında oluşturulan bir sigorta koludur. Söz konusu sigorta kapsamında kişilere ödenen maaş ise işsizlik sigortasıdır. Maaşlar 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Kişiler işsizlik sigortasından hayatları boyunca şartları yerine getirmeleri halinde sayısız şekilde faydalanabilirler. İşsizlik sigortası ödenen primler üzerinden verilen sosyal güvenlik ödemesidir.

İşsizlik Maaşı Alabilmenin Şartları

  • Çalışma yeteneği, isteği, yeterliliği ve sağlığına sahip kişilerin kendi arzusu ya da kusuru dışında işini kaybetmesi,
  • İşten çıkartılmadan önce en az 120 gün sigorta primi bulunması,
  • Süreklilik arz etmek koşuluyla son üç yıl içerisinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası kapsamında prim ödemiş olması koşullarını sağlayan herkes iş akdinin iptal edilmesinin ardından 30 gün içinde başvuru yapması halinde işsizlik maaşı almaya hak kazanır.

İşsizlik maaşı için başvurularınızı online şekilde e-devlet kapısında yer alan “Türkiye İş Kurumu” sayfasındaki “İşsizlik Ödeneği Başvurusu” başlığı altından gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda İŞKUR’un elektronik şubesi üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

İŞKUR e-şube için TIKLAYINIZ! 

İşsizlik Maaşı Kaç Kere Alınır?

İşsizlik maaşı alabilmenin şartlarını sağladığınız takdirde işsizlik ödeneğinden faydalanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken husus; ilk kez işsizlik maaşı alınan dönemden sonra ikinci kez işsizlik maaşı alabilmek için bu süreçte 600 gün çalışmış olmak gerekiyor. İşsizlik maaşı kaç sefer alınır? Açıklamadan da anlaşılabileceği gibi işsizlik maaşı tek seferlik bir sigorta düzenlemesi değildir. Gerekli şartları yerine getirenler her işsizlik sürecinde işsizlik maaşı alabilirler. Bunun için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

İşsizlik Maaşı 2 Kez Alınır Mı?

İşsizlik maaşı alabilmek için şartları yerine getirmek yeterlidir. Bu konuda sınırlama söz konusu değildir. Bu konuyu bir örnekle anlatmak gerekirse;

Sertaç isimli işçi 1 Ocak 2013’te A isimli fabrikada çalışmaya başlamış, 1 Eylül 2014’te işvereni tarafından fabrikanın küçülmesi kapsamında işten çıkartılmıştır. Sertaç, son 3 yıl içinde 600 gün süre koşulunu yerine getirmiştir. Aynı zamanda işten çıkartılmadan 120 gün öncesinde de fabrikada çalıştığı için bu şartı da yerine getirmiştir. Sertaç, 30 gün içinde işsizlik maaşı için başvuruda bulunması halinde işsizlik maaşını 180 gün boyunca almaya hak kazanır.

Sertaç örneği üzerinden işsizlik maaşı 2. kez nasıl alınır sorusunu değerlendirmek gerekirse; Sertaç, işsizlik sigortası kapsamında 6 ay boyunca maaşını aldıktan sonra B fabrikasında yeni bir iş bulmuş ve çalışmaya başlamıştır. Sertaç, B fabrikasında 600 gün çalışmadan işsiz kalması halinde 2. kez işsizlik maaşı alamaz. Ancak 600 gün çalıştıktan sonra işsiz kalırsa işsizlik sigortası kapsamında maaş almaya hak kazanır. Elbette bu durumda da işten ayrıldığı günden önceki 120 gün boyunca sigorta primlerinin yatırılmış olması gerekir.

İşsizlik Maaşı Kaç Yılda Bir Alınır?

Söz konusu soruya matematiksel bir cevap vermek mümkün değildir ancak en basit şekliyle şöyle bir hesaplama gerçekleştirilebilir;

  • 600 gün çalışmış olmak,
  • 6 ay boyunca işsizlik maaşı almak,
  • Yeniden işsizlik maaşı alabilmek için 600 gün çalışmak şartlarının yerine getirildiği düşünülürse bu süreç toplamda 46 ay sürer. Kişinin bu süreç sonunda yeniden işsiz kaldığını düşünecek olursak, kişi tekrardan işsizlik maaşı almaya hak kazanır ve iki işsizlik maaşı alma süresi arasında geçen zaman dilimi ortalama 3 yıl 10 ay sürmüş olur. Örnek olaydaki gibi bir durumda bir kişi ortalama 4 yılda bir işsizlik maaşı alabilir.

600 Günlük Sayaç

En başat şartlardan birisi olan 600 günlük prim, bir sayaç gibi düşünülebilir. Diyelim ki gerekli şartların tamamını yerine getirdiniz ve işsizlik maaşı almaya başladınız. Bu durumda 600 günlük sayaç sıfırlanır ve yeniden işe başladığınızda sayacınız yeniden çalışmaya başlar. Her seferinde 600 günü tamamlamalısınız.

600 Günlük Prim Aralıksız mı Olmalı? 

İşsizlik maaşını alabilmek için 600 günlük prime sahip olmak gerekiyor. Prim gün sayısı aralıklı bir şekilde doldurulmuş olabilir, sadece bu günlerin son 3 yılın içerisinde yer alması lazım. İşsiz kaldığınız günden önceki 120 gün ise sigorta priminizin aralıksız şekilde ödenmiş olması gerekiyor. 120 günlük süreden 1 gün bile eksik olması halinde işsizlik maaşı ödenmeyecektir ancak bunun da birkaç istisnası bulunuyor:

  • Ücretsiz izin kullanmak
  • Raporlu olmak şartıyla hastalık
  • Disiplin cezası almış olmak
  • Göz altına alınmış olmak ya da tutuklanmak (Hüküm giymemiş olmak)
  • İş yerinde yaşanan grev ve lokavt durumunda
  • Yaşanan doğal afetler
  • Kısmi istihdam durumu
  • Ekonomik kriz

Elbette tüm bu mazeretlerin İŞKUR’a başvuru sırasında belgeleriyle sunulması gerekmektedir.

600 Günlük Prim Aynı İş yerinde mi Olmalı?

İşsiz kaldığınız günden geriye doğru 600 gün olması yeterlidir, burada aralıksız şekilde olması ya da aynı iş yerinden olması şartı aranmaz. Örneğin 300 gün A firmasında, 100 gün B firmasında 200 gün C firmasında şeklinde olabilir.

İşsizlik Maaşı Alırken İş Bulursanız

Örneğin bir kişi 6 aylık işsizlik maaşı almaya hak kazanmış olsun ve bu kişi 2 ay maaşını alsın ve bu sırada yeni bir işe başlasın. Bu durumdaki kişinin işsizlik maaşı kesilir. Bu kişi 600 gün süre şartını yerine getirmeden işsiz kalırsa, ilk işsizlik maaşı hakkından kalan 4 aylık hakkını almak için başvuruda bulunabilir. Sigorta kurumu bu kişiye işsizlik maaşının kalan kısmını 4 ay boyunca öder. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise; işsizlik maaşı alırken iş bulmanız ve işe başlamanız halinde mutlaka 15 gün içinde bulunduğunuz il ya da ilçedeki İŞKUR şubesine bu durumu bildirmeniz gerekir.

Kaç Ay Boyunca İşsizlik Maaşı Alırım?

İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 50. maddesinde bu durum ayrıntılı şekilde belirtilmiştir. Bu durum ödediğiniz prim gün sayısıyla doğru orantılı şekilde değişir.

  • 600 gün sigorta primi ödeyenler için; 180 gün (6 ay),
  • 900 gün sigorta primi ödeyenler için; 240 gün (8 ay),
  • 1080 gün sigorta primi ödeyenler için; 300 gün (10 ay) boyunca işsizlik maaşı ödenir.

İşsizlik maaşı ödemeleri belirlenen süreler boyunca düzenli olarak her ayın son günü PTT’ye ödenir ve kişiler buradan kimlikleriyle maaşlarını alabilir. İşsizlik maaşları tek seferlik değildir, şartların yerine getirilmesi halinde her seferinde aynı şekilde ve yukarıda belirtilen süreler boyunda kişiye ödenir. Sınırsız sayıda işsizlik maaşı alınabilir. Herhangi bir kısıtlama yoktur.

İşsizlik Sigortası Kanunu’nun tamamını okumak için TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.