Kamu Dünyasına Dair

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Boyunca Ödeniyor?

İşsizlik maaşı; sosyal devlet anlayışı kapsamında 447 sayılı İşsizlik Maaşı Kanunu’nun usul ve esasları ile belirlenmiştir. Gerekli şartları yerine getiren herkese belirli bir süre boyunca düzenli şekilde ödenir. İşsizlik maaşı kaç ay alınıyor sorusuna verilecek cevap ise kişinin son 3 yıl içinde sahip olduğu prim gün sayısı ile doğru orantılı şekilde değişir. İşsizlik maaşı ödemelerinde alt sınır 6 ay, üst sınır ise 10 ay şeklindedir.

İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Gerekli Şartlar

  • Çalışanın kendi kusur ya da arzusu dışında işini kaybetmesi
  • İş akdinin iptal edilmesinden önce en az 4 ay, 120 gün sigorta primine sahip olması
  • Geriye dönük olarak 3 yıl içerisinde 20 ay, en az 600 gün süreklilik arz etmek kaydıyla sigorta prim ödemesine sahip olması

Sıralanan bu şartları yerine getiren herkes, işsizlik maaşı almaya hak kazanır. İşsiz kalındıktan sonra 30 gün içerisinde işsizlik maaşı için başvuruda bulunmak gerekir.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşinizi kaybettikten sonra e-Devlet Kapısı aracılığıyla İŞKUR’un “İşsizlik Ödeneği” linki üzerinden başvuru yapmalısınız. Bir diğer seçenek ise İŞKUR’un E-Şube uygulamasından da başvuru yapılabilir.

İŞKUR E-şube uygulaması üzerinden işsizlik ödeneği başvurusu için TIKLAYINIZ!

E-devlet üzerinden işsizlik ödeneği başvurusu yapmak için TIKLAYINIZ!

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Sürede Bağlanır?

Elektronik sistem üzerinden başvurunuzu yaptıktan sonra İŞKUR’un size maaş ödemesi yapmaya başlaması için 1 aylık yasal bir süresi vardır. Bu süre genellikle sonuna kadar kullanılmaz, başvurunuzun ardından sistemde çok fazla yoğunluk olmaması halinde 15 gün içerisinde maaş ödemeleri başlar. Ancak maaşlar her ayın 5’inde PTT üzerinden yatırılır. Nüfus kağıdınızla size en yakın online ödeme işlemi yapan PTT’ye giderek maaşlarınızı alabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Ödeniyor?

İşsizlik maaşı ödemelerinin kaç ay ödeneceği, sahip olduğunuz prim gün sayısıyla doğru orantılı olacak şekilde düzenlenir. Geriye dönük olarak işten ayrılmadan önceki son 3 yılınızda ödenen pirim gün sayınız alacağınız işsizlik maaşı miktarını ve süresini de belirler. İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli olan asgari prim gün sayısı 600 gündür.

  • 600 prim gününe sahip olanlara 6 ay, 180 gün,
  • 900 prim gününe sahip olanlara 8 ay, 240 gün,
  • 1080 prim gününe sahip olanlara 10 ay, 300 gün işsizlik maaşı ödemesi gerçekleştirilir.

İşsizlik maaşı ödeme süresinin üst sınırı 10 aydır. Son 3 yıl içindeki prim gün sayınız 1080 üzerinde olsa bile alabileceğiniz işsizlik maaşının maksimum süresi 10 ayla sınırlıdır.

İşsizlik Maaşı Aylık Ödemesi Ne Kadar?

İşsizlik maaşının süresi gibi miktarı da aynı şekilde ödenen prim gün sayınızla doğrudan orantılı şekilde değişir ancak burada işten ayrılmadan önceki son brüt maaşınız da devreye girer. Günlük ortalama brüt kazancınızın yüzde 40’ı şeklinde hesaplanır. Aylık alacağınız işsizlik maaşı, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’inden fazla olamaz. 2018 yılında asgari ücrette yapılan değişiklikle birlikte işsizlik maaşlarında da artış gerçekleşti. Buna göre 2018 yılı için en düşük işsizlik maaşı 811 TL, en yüksek üst sınır ise 1.623 TL olarak ödenecek.

İşsizlik Maaşı İçin Başvuruda Gecikirsem Ne Olur?

İşsiz kaldığınız günden itibaren 30 gün içinde başvuru yapmamanız halinde başvuruda geciktiğiniz süreler boyunca alacağınız işsizlik maaşlarından mahrum kalırsınız. Örneğin; işsiz kaldığınız günden itibaren 60 gün sonra başvuru yaparsanız, prim gün sayınızın 600 gün olduğunu düşünürsek, normalde 6 ay boyunca işsizlik maaşı almanız gerekirken 5 ay işsizlik maaşı alabilirsiniz. Elbette burada mücbir sebepler devreye girer ve belgelendirebilmeniz halinde işsizlik maaşınızı 6 ay alabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ödemesi Devam Ederken İşe Başlarsam Ne Olur?

İşsizlik maaşı almaya hak kazandığınız süre zarfında sigortalı bir işe başlarsanız, maaşınız kesilir. Yeni bir işe başladığınızı İŞKUR’a 15 gün içinde bildirmelisiniz. Bildirim yaptıktan sonra işsizlik maaşı ödemeniz gerçekleşmez ancak bu durumda yeni bir ayrıcalığa sahip olursunuz. Bu ayrıcalık ise kısa bir süre bu yeni iş yerinde çalıştıktan sonra işsiz kalırsanız, iş bulduğunuz için kesilen maaşınızın kaldığı yerden ödenmeye devam etmesi şeklinde gerçekleşir.

Bu durumu örnek bir olay üzerinden değerlendirelim;

Örnek olay: Mehmet işsiz kalır ve işsizlik maaşı alabilmek için gerekli tüm şartlara sahiptir. Mehmet, 900 prim gününe sahiptir ve bu durumda 8 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanır. İşsizlik maaşını 3 ay alır fakat tam bu sırada yeni bir iş bulur. İŞKUR’a bildirim yapar ve işsizlik maaşı kesilir. Ancak Mehmet’in işe başladığı tarihten 1 sonra iş yeri iflas bayrağı açar.

Mehmet işsizlik maaşı alabilir mi? Alabilirse Mehmet’e işsizlik maaşı kaç ay ödenir?

Mehmet bu durumda 120 gün şartını yerine getirmiş olmasa da işsizlik maaşı alabilir ancak alacağı maaş daha önce kendisine ödenen ve iş bulduğundan dolayı kesilen maaşın devamı niteliğinde gerçekleşir. Daha önce 3 ay işsizlik maaşı almıştır ve hak ettiği işsizlik maaşı ödeme süresi ise 8 ay olduğu için Mehmet, 5 ay daha işsizlik maaşı ödemesi alır.

Sosyal Devlet Anlayışına Göre İşsizlik Maaşı Ödemesi Dışında Hangi Haklara Sahibim?

İşsiz kaldığınız dönem için ödenen işsizlik maaşı dışında genel sağlık sigortası primleriniz de ödenmeye devam eder, böylelikle tüm sağlık (ilaç, doktor muayenesi vb.) hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. İşsiz kaldığınız dönemde yeni bir iş bulabilmeniz için de İŞKUR bünyesinde sunulan pek çok hizmet yer alır.

Yeni bir iş bulabilmek için;

  • İŞKUR’a açık iş pozisyonları için iş başvurusunda bulunabilir,
  • İŞKUR’un E-şubesi üzerindeki ilanları takip edebilir,
  • İŞKUR’un meslek geliştirme, yetiştirme ve edindirme eğitimlerinden ya da kendi işinizi kurmak için girişimcilik kurslarından faydalanabilirsiniz.

İŞKUR Mesleki Eğitim Kurslarına göz atmak için TIKLAYINIZ! 

İŞKUR İş İlanlarını incelemek için TIKLAYINIZ! 

İŞKUR Girişimcilik Kurslarını incelemek için TIKLAYINIZ! 

Tüm bunlara ek olarak yine İŞKUR tarafından verilen İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Bu hizmet; meslek edinmek, meslek değiştirmek amacıyla ilk kez çalışma hayatına başlayacak olanlar ve mesleğinde ilerlemek isteyenlere bireysel ve gruplar halinde verilir. Danışmanlık hizmeti almak için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Bulunduğunuz il ve ilçedeki İŞKUR İl Hizmet Bürolarına giderek danışmanlık hizmeti için başvuruda bulunabilirsiniz.

Danışmanlık hizmeti kapsamında; iş arama, iş bulma ve işi elde tutma, işverenle görüşme, CV hazırlama konusunda iş arama becerilerini geliştirme eğitimleri sunulur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.