Kamu Dünyasına Dair

HGS Borç Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Eylül 2012’den bu yana aktif olarak hizmet veren Hızlı Geçiş Sistemi, her geçen gün abone sayısını katlamaya ve daha yaygın şekilde kullanılmaya devam ediyor. Hızlı Geçiş Sistemi’nin bütün otoyollarda ve köprülerde tamamen yayılmasıyla birlikte gişe önlerinde oluşan uzun kuyruklar ve bekleme çilesi ortadan kalkacak. Diğer yandan HGS’nin bu kadar yaygınlaşmasıyla beraber sistemi kullanırken dikkatsiz davranan kişilerin borçları da artıyor. Peki, HGS borç sorgulama ve HGS borç ödeme işlemleri nasıl yapılıyor?

HGS Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi’nde etiketinize yüklediğiniz bakiye bittikten sonra köprü ve otoyollardan yaptığınız geçişler, ihlal olarak kabul edilir ve sistemde ceza olarak görünür. Hızlı Geçiş Sistemi ürününün sahibi kişi tarafından ödenmesi gereken borçlar da bu cezalardan oluşur. Ne kadar geçiş ihlali yapıldığı, bu ihlallerin hangi tarihlerde ve hangi mekanlarda gerçekleştiğini öğrenmek için de araç sahibi kişi HGS borç sorgulama işlemini yapmalıdır. Bazı durumlarda sistemde yaşanan bir hata sebebiyle kişiler, herhangi bir ihlal yapmadıkları halde borçlu görünebilirler. Düzenli olarak HGS borcu sorgulama işlemi yapmadıkları için bu cezaların varlıklarından da haberdar olamazlar. Durum böyle olunca borçların birikmesiyle birlikte kurumdan yapılan duyuruyla beraber araç sahiplerinde şaşkınlık oluşur. Bu duruma düşmemek adına Hızlı Geçiş Sistemi kullanan herkesin belirli aralıklarla HGS borç sorgulama işlemi yapması gerekir.

HGS borç sorgulama işlemi için çeşitli yollar bulunur. Araç ceza sorgulaması yapmak istiyorsanız e devlet sitesinden ya da PTT’nin online servisinden faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra az kullanılan çeşitli alternatifler de bulunur.

1. PTT Üzerinden HGS Borcu Sorgulama

PTT’nin internet servisi sayesinde araç ceza sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız HGSmusteri.ptt.gov.tr adresine girmeniz gerekmektedir. İlgili adresi tarayıcınızın adres çubuğuna yazıp sayfayı açıktan sonra ekranda şu site belirecektir:

Açılan sayfada en üst kısımda, sağ taraftaki sar renkli “Müşteri Hizmetleri Giriş” butonunun hemen yanında bulunan “Geçiş İhlali Sorgula” butonuna tıklamanız gerekiyor.

Daha sonra karşınıza yukarıdaki ekran gelecektir ve bu ekrana HGS borç sorgulama işleminize devam edebilmek için aracınızın plaka numarasını yazmanız gerekmektedir. Burada en önemli nokta plakanın istenen formata uygun bir şekilde yazılmasıdır. Sitedeki uyarıya göre, plaka bitişik bir şekilde ilgili alana girilmelidir.

  • Yanlış Kullanım: 78 ABC 78
  • Doğru Kullanım: 78ABC78

Plakayı doğru bir şekilde girdikten sonra plaka yazma bölümünün hemen altında bir güvenlik kodu göreceksiniz. O güvenlik kodunda yazılanları da doğru bir şekilde gerekli boşluğa girdikten sonra işleminize devam edebilirsiniz.

HGS borç sorgulama işlemi artık PTT sitesi üzerinden iki farklı aşamayla yapılmaktadır. Ekran görüntüsünde de gördüğünüz üzere “Karayolları Sorgula” ve “Avrasya Sorgula” butonları bulunmaktadır. Bu butonların ikisini de tıklayarak ilgili alanlarda ihlalinizin olup olmadığını, bu ihlallerin size ne kadar borç yansıttığını öğrenebilirsiniz.

“Ben Avrasya’yı ilgilendirecek bir alandan geçmedim” diye düşünseniz bile arada bir “Avrasya Sorgula” butonuna tıklayıp aracınız adına sisteme girilmiş yanlış bir ihlalin olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Bu sayede hatalı bir şekilde size ceza yansıtılmışsa hızlı bir şekilde müdahale edip mağdur olmaktan kurtulabilirsiniz.

PTT üzerinden ya da başka bir online servis üzerinden isimden HGS sorgulama işlemi yapılamamaktadır. İsimden HGS sorgulama işlemi yapmak günümüzde resmi olarak pek mümkün olmasa da bankalar aracılığıyla zaman zaman gerçekleştirilebilir bir eylemdir. Banka şubeleri ya da müşteri hizmetleri aracılığıyla kimlik bilgilerini ibraz ederek HGS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum ne yazık ki her banka için geçerli olmamaktadır, işlemin tam anlamıyla sonlandırılması biraz da görüşmeyi gerçekleştirdiğiniz yetkilinin elindedir.

PTT Üzerinden HGS Borcu Sorgulama için TIKLAYINIZ!

2. E Devlet Üzerinden HGS Borcu Sorgulama

Turkiye.gov.tr URL’sini adres çubuğuna yazarak tarayıcınızda E devlet sistemini açmış olursunuz. E devlet hizmetlerinden faydalanabilmek için ilk olarak sitenin sağ üst kısmında yer alan giriş bölümünden TC kimlik numaranız ve e devlet şifreniz yardımıyla sisteme girişinizi gerçekleştirebilir ve hizmetlerden faydalanmaya başlayabilirsiniz.

E devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sol bölümde yer alan turkiye.gov.tr logosunun hemen altındaki “E hizmetler” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza A’dan Z’ye doğru alfabetik olarak sıralanmış onlarca hizmet çıkacaktır. HGS geçiş ihlali sorgulaması yapmak için ise P harfinin olduğu kısma gelip PTT hizmetlerine ulaşmanız gerekiyor.

PTT hizmetlerinin altında dördüncü sırada yer alan “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama” butonuna tıkladıktan sonra adınıza kayıtlı bir HGS ürünü varsa, bu ürünle herhangi bir ihlalli geçiş yapılıp yapılmadığını, eğer yapıldıysa ihlalin nerede, ne zaman, saat kaçta yapıldığını ve yapılan ihlal karşılığında size ne kadar ceza kesildiğini öğrenebilirsiniz.  HGS borcunuzu sorguladıktan sonra karşınıza bir borç çıktıysa sıra HGS borç sorgulama işlemine gelmektedir.

E Devlet Üzerinden HGS Borcu Sorgulama için TIKLAYINIZ!

HGS Borç Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

HGS borç ödeme işlemi konusundaki detaylara geçmeden önce HGS cezaları ile ilgili yürürlüğe konan yeni uygulama hakkında sizleri bilgilendirmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Yapılan yeni uygulamaya göre, bakiyesi yetersiz olduğu için HGS gişelerinde ihlalli geçiş yapan kişiler 15 gün içerisinde kurum tarafından SMS ile bilgilendirilecekler ve bu bilgilendirme ile beraber bakiyesi yetersiz olduğu için ihlal yapan kişiler bakiye yüklemesi yaparak borçlarından kurtulabilecekler. Ceza yememek adına 15 gün içerisinde bakiye yüklemesi yapılması gerekmektedir. HGS yükleme noktaları aracılığıyla bakiyenizi yükleyebilir ve ceza ödemekten kurtulabilirsiniz.

HGS borç ödeme işlemler için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalarla iletişime geçmeniz ve bu bankaların şubelerinden ya da ATM cihazlarından ödemeleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir. HGS borç ödeme işlemini gerçekleştirebileceğiniz bankalar ve bu bankalara ait kartlar şu şekildedir:

  • Alternatifbank Bonus, Ing Bonus, Şekerbank Bonus, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • Halkbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
  • Akbank – Geçerli Kredi Kartları: Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları
  • Denizbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Denizbank VISA ve MasterCard
  • Aktif Bank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • Garanti Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Garanti American Express, VISA ve Mastercard, İş Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
  • Yapı Kredi – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard
  • HSBC – Geçerli Kredi Kartları: Tüm HSBC Bankası VISA ve MasterCard
  • Finansbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Finansbank VISA ve MasterCard
  • TEB – Geçerli Kredi Kartları: Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • Vakıfbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Vakıfbank VISA ve MasterCard
  • Ziraat Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Ziraat Bankası VISA ve MasterCard
  • Türkiye Finans Katılım Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası VISA ve MasterCard

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.