Kamu Dünyasına Dair

2018 Ev Hanımlarına Devlet Desteği

Kadınlar artık çalışma hayatında önemli bir yere sahipler. İş hayatına atılarak kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak isteyen kadın girişimcilerin sayısı giderek artıyor. Devletin ev hanımlarına verdiği iş imkanı, yeteneklerinin paraya çevrilmesinde ve ekonomik gücü elde etmelerinde önemli rol oynuyor. Devletten kadınlara geri ödemesiz kredi yani hibe kredi desteği kredisi veren tek kurum KOSGEB’dir. KOSGEB, yıllardır kendi işlerini kurma konusunda kadın girişimcilere cesaret vererek desteğini esirgememiş üstelik de ayrıcalıklı fırsatlar sunarak onları iş hayatına kolay adapte etmek için pek çok fırsat sunmuştur. KOSGEB, her yıl kadın girişimcilere 50 bin TL hibe kredi vermektedir. 2018 yılı itibarıyla kadın girişimcilere olan bu desteği yine aynı şekilde devam etmektedir.

Kadınlara Destek Kredisi Nasıl Alınır?

Kadın girişimcilerin destek kredisinden faydalanabilmeleri için ön koşul, uygulamalı girişimcilik eğitimi almalarıdır. Daha öce girişimcilik eğitimi almış olan kişilerin tekrar bu eğitimi almasına gerek yoktur. Girişimcilik eğitimi almamış olan kadın girişimciler ise KOSGEB’e ya da İş-Kur birimlerine şahsen başvurarak ilk adımı atabilirler. Eğitim için başvuruda bulunan kadınlara, küçük bir yeterlilik sınavı uygulanır. Sınavda sorulacak olan soruların miktarı, bulunduğunuz il ve ilçeye göre farklılık gösterse de genelde 20-30 arasındadır. Test sonucuna göre “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” almaya hak kazanan kişiler, yeterli kursiyer olduğu takdirde eğitime hemen başlarlar. Girişimcilik eğitimi ücretsizdir. Girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan kadın girişimciler artık iş yerlerini açabilir ve iş yeri masraflarının karşılanması için “Girişimcilik Destek Programı”na başvurabilirler.

Ayrıca ev hanımlarına faizsiz kredi desteği de verilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen 15 bin TL faizsiz ve 2 yıl geri ödemesiz krediyle kadınlar istedikleri işi kurarak hayallerine bir adım daha yaklaşabilir. Bu krediden faydalanmak isteyen ev hanımlarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurması yeterli. İş yeri açmak isteyen girişimci kadınların 15 bin TL krediyi alabilmeleri için herhangi bir masraf da istenmiyor. Sadece iş yerini açıp Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmaları isteniyor. Sosyal Yardımlaşma Kurumunun yürüttüğü bu destek projede kadın girişimcilerden, aldıkları 15 bin TL krediyi toplamda 8 yıl içerisinde geri ödemesi bekleniyor. Ayrıca kadınların iş hayatına alışmaları ve kazanç elde etmeye başlamalarının beklenmesi sebebiyle ödemeler ilk 24 aydan sonra alınmaya başlanıyor. Sosyal Yardımlaşma Vakfının bu özverili desteğinde öncelik, kadın girişimcilerinin önünü açarak neler yapabilecekleri konusunda farkındalık yaratmak ve kendilerine güvenerek iş hayatında uzun soluklu yer edinmelerini sağlamaktır.

Ev hanımlarına iş kurma kredisi vererek onlara iş kurma konusunda destek sağlayan bir diğer kurum ise Kaymakamlıktır. Kaymakamlığın Sosyal Yardımlaşmayla birlikte ortak yürüttüğü bu projede kadın girişimcilere 15 bin TL kredi veriliyor. İş kurmak isteyen kadınların Kaymakamlığın ev hanımlarına verdiği krediye başvuruda bulunmaları için aranan şart yalnızca 2 memur kefildir. Başvuruda bulunduktan sonra iş yerini açan kadınlar, aldıkları krediyi 1 yıl geri ödemesiz kullanabiliyorlar. Yani ilk 12 ay herhangi bir ödeme yapmaları gerekmiyor. Ayrıca girişimci kadınlara gerekli kolaylık sağlanarak çektikleri krediyi 3 yıl içerisinde faizsiz olarak geri ödemeleri isteniyor.

Devletin Kadınlara Verdiği Teşvik Kredisi İçin Nereye Başvurulur?

Devletin kadın girişimcilere verdiği teşvik kredisinden yararlanmak için Sosyal Yardımlaşma Derneklerine, KOSGEB’e ve Halk Eğitim Merkezlerine başvuruda bulunmak gerekiyor. Yalnız bu noktada belirlenen başvuru süresi içerisinde başvuruda bulunmak önemlidir. Ancak bu kuruluşlar birbirinden bağımsız çalıştıkları için bazı illerde bu destek tüm kurumlar tarafından verilmeyebilir. Devletin ev hanımlarına iş kurma kredisi verebilmesi için öncelikle girişimci kadınların başvuruda bulunmaları ve yapacakları işle ilgili sundukları projelerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca 18 yaşını doldurmuş ev hanımlarına hayvancılık desteği veren bankalar da mevcut. Kanatlı hayvancılık, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapacak olan kadın girişimcilere sağlanan bu destek kredisinde;

  • İnek,
  • Manda,
  • Buzağı,
  • Bıldırcın,
  • Dana,
  • Koyun,
  • Malak,
  • Tavuk,
  • Keçi,
  • Ördek,
  • Kaz,
  • Hindi ve
  • Arı alımlarının %50’si hibe ediliyor ve kadın girişimciler erkek girişimcilere oranla çok daha avantajlı oluyorlar.

Hayvancılıkla uğraşacak olan girişimci kadınların hayvan alımlarını gerçekleştirebilmesi için %50 hibe ya da %70 civarında çok avantajlı hibe kredilerinden yararlanmaları sağlanıyor. Ayrıca 2 ya da 5 yıl süreyle geri ödemesiz hayvan kredisi veren bankalardan da kredi temin edebilmek mümkün. Hayvancılık kredisi veren bankalar ise şu şekilde:

  •  Şekerbank
  •  Ziraat Bankası
  •  Deniz Bank
  •  Vakıflar Bankası
  •  TEB
  •  ING Bank
  •  QNB Finansbank

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.