Kamu Dünyasına Dair

Ev Hanımları İçin KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devletin ev hanımlarına verdiği iş imkanı, kendi parasını kendi kazanarak ekonomik özgürlüğünü eline almak isteyen kadınlar tarafından oldukça ilgi görmektedir. Bu hibeyi almaya hak kazanan kadınlar 5 yıl boyunca, almış oldukları kredinin geri ödemesini devlete yapmak durumunda kalmayacaklar; devlet bu hibeyi kadın girişimciler işletmelerini kurup kazanç elde eder hale geldikleri zaman talep edecektir. O süre zarfında kadınlara destek olmaya devam eden KOSGEB’in kadınlara verdiği hibe desteği minimum 15.000 TL maksimum ise 50.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu hibeyi, yapacakları iş kapsamında az bulan kadın girişimciler dilerlerse ortaklı bir işe girerek ev hanımı olan arkadaşlarıyla birlikte mikro kredi imkanından da yararlanabilirler.

KOSGEB’e yapılacak olan başvuru ve alınacak eğitimin sonrasında 5 yıl geri ödemesiz ve sıfır faizli kredi imkanından faydalanmak mümkün. Bununla birlikte doğum yapan kadınlar bebeklerinin masraflarını karşılayamıyorlarsa ve içinde bulundukları maddi sıkıntıları çeşitli belgelerle destekleyebilirlerse devlet onlar için de hibe desteği sağlamaktadır.

KOSGEB Ev Hanımlarına Hibe Şartları Nelerdir?

KOSGEB Hibe imkanlarından faydalanmak isteyen ev hanımlarının yapması gereken ilk şey, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi için başvuruda bulunmaktır. Toplamda 32 saat süren bu eğitimi almayan ev hanımları KOSGEB hibe desteğinden faydalanamamaktadırlar. Girişimci ev hanımlarından iş kurma ve yönetme konularıyla alakalı bilgi ve beceri sahibi olmaları istenmektedir. Verilecek olan kursta girişimci adaylarının açacakları iş yerleriyle ilgili sorumluluklarının neler olduğu anlatılarak belirledikleri iş fikirlerine yönelik olan iş planının nasıl hazırlanacağı öğretilmektedir. İşletme kurma ve yürütme konularıyla ilgili yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olmayan ev hanımlarının bu konular hakkında fikir sahibi olmaları sağlanmaktadır. Ayrıca KOSGEB hibe kredi desteğinden faydalanmak için yapılacak olan başvuruların nasıl yapılması gerektiğiyle alakalı, kapsamlı olarak çalışma imkanı tanınmaktadır.

Kosgeb Hibesi İçin İş Planının Hazırlanması

Girişimci ev hanımlarının KOSGEB aracılığıyla verilen hibelerden faydalanabilmeleri için açacakları iş yerinin planını doğru ve eksiksiz olarak doldurmaları istenmektedir. Kuracakları işe ait planın nasıl hazırlanacağı, verilecek olan uygulamalı girişimcilik eğitiminde ayrıntılı şekilde anlatılacaktır. Yapılan iş planının içeriğinde hangi konuların yer alması gerektiğine değinecek olursak 7 başlık altında toplandığını söyleyebiliriz. KOSGEB’in ev hanımlarına sunduğu hibeden faydalanmak isteyen kadın girişimciler iş planı bilgilerini, işin kapsamını ve ne üzerine olduğunu doğru ve eksiksiz bir biçimde hazırlamalıdırlar. Bu konular:

  • Genel bilgilerin yer aldığı giriş kısmı
  • Girişimciye, varsa ortaklarına ve işletmeye dair bilgiler
  • Pazarlama planı ve pazar hakkında bilgiler
  • KOSGEB’den talep edilen destekler
  • Yönetim planı
  • Üretim planı
  • Finansal plan

Belirtilen bu iş planı bilgilerini yerine getiren girişimci ev hanımları KOSGEB’in hibe desteklerinden faydalanmak için gereken başvuru işlemlerini sorunsuz şekilde tamamlamış olurlar. Yapılan başvuru eğer komisyon tarafından olumlu olarak sonuçlanırsa KOSGEB ev hanımları için özel olarak verilen hibe ve faizsiz kredi desteğini almaya hak kazanırlar.

Ev Hanımlarına Verilen KOSGEB Desteği Ne Kadardır?

İş kurarak ticarete atılmak isteyen ev hanımlarının başvuruları olumlu sonuçlandığı takdirde KOSGEB tarafından belli bir oranda hibe desteği sağlanmaktadır. Bu hibe kredisinin miktarları aşağıdaki gibidir:

  • Yeni kurulacak olan iş yerlerine işletme desteği adı altında 2 bin TL hibe desteği verilmektedir.
  • Kuruluş dönemi teçhizat, makine, yazılım, ofis donanımı ve desteği için 18 bin TL hibe desteği verilmektedir.
  • Yeni açılan iş yeri için ise işletme giderleri adı altında 30 bin TL hibe desteği verilmektedir.

KOSGEB, kendi ayakları üzerinde durarak bir iş yeri sahibi olmak isteyen ev hanımlarına toplamda 50 bin TL geri ödemesiz hibe desteği sağlamakla beraber işletmenin kurulduğu tarihten sonraki 2 yıl içerisinde iş yeri için alacakları teçhizat ve makine masrafı için faizsiz olarak 100 bin TL’ye kadar geri ödeme şartı ile kredi vermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.