Kamu Dünyasına Dair

Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin %5 Kesinti İle Emeklilik

SGK’ya bağlı olarak hizmet veren veya üretim yapan iş yerleri çalıştırdıkları kişilere sigorta yaparak, çalıştıkları süre boyunca sigorta primi yatırır. Düzenli yatırılan sigorta primleri  çalıştığımız süre boyunca hastane hizmetlerinden indirimli faydalanmamızı, bunun yanında ilaç, kolaylaştırıcı veya yardımcı ekipmanları da ucuz almamıza olanak sağlar. Yıllar sonunda yatırılan bu primler toplanır ve devletin belirlediği emeklilik yaşı geldiği zaman hesaplanır. Sigorta primleri dolan ve emeklilik yaşı gelen kişiler emekli olur, her ay belli miktar para alır. Fakat bazı kişilerde emeklilik süreci sekteye uğrar. Sigorta primi eksikliği, yaşın dolmaması veya diğer sebeplerden dolayı geç emekli olan, emekliliğinde kesintiler yaşayan birçok insan bulunuyor. Bu sorunlara karşı devlet tarafından bazı tasarılar düzenleniyor.

EYT Yüzde 5 Kesintiyle Emeklilik Nedir?

Devletin emeklilik ile ilgili yaptığı düzenlemelerde emeklilik yaşı değişmişti. Sigorta primleri veya emeklilik yaşı gelen birçok kişi ise değişen emeklilik yaşı yasasından dolayı mağdur konuma düşmüştü. Bu kişilerin yaptığı itirazlar ve açılan davalar sonucu devlet birkaç yıldır yeni uygulamalar ile mağduriyeti gidermeye çalışıyor. EYT’ler yani “emeklilikte yaşa takılanlar” için 2017 yılında yeni bir formül geliştirildi.

Bu formülde devlet vatandaşa “Kesintili Emeklilik” şartı ile yaşı emeklilik yaşına takılmadan emekli olma imkanı sunuyor. Bu imkanı kullanabilmek için aylık belli oranlarda maaştan kesinti yapılıp, primlerin erkenden ödenmesi ise asıl amaç. Konu ile ilgili çalışmalar sürerken, 15 maddelik tasarının ise daha ayrıntılı açıklanması bekleniyor.

2000 yılı öncesinde emeklilik için yalnızca iki şart vardı. 8 Eylül 1999’a kadar bu iki şarta sahip olan herkes emekli olabiliyordu. Bu şartlardan ilki; sigorta süresinin kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl olması. Bu yıllarda düzenli olarak primi yatan kişiler için emekliliğin ilk şartı tamamlanır. İkinci şartta ise emeklilik süresince en aza 5000 gün sigorta priminin yatmış olması gerekir. Bu iki şartı sağlayanlar emekli oluyordu. Fakat daha sonra devlet 3. bir şart daha getirdi.

Bu şarta göre 8 Eylül 1999’dan önce işe giren kişiler için kadınlarda 40-58, erkeklerde ise 44-60 yaş arasında emeklilik yaşı bekleme zorunluluğu var. Üstelik bu durum sadece SGK‘lılar için değil hem Bağ-Kur hem  de memurlar için de uygulanıyor. 2000 sonrasında ise işe başlayan kişiler için düzenlenen yasaya göre ödenmesi gereken primler tamamlanıp, gün sayısı dolsa bile kadınlar 58 erkekler ise 60 yaşını beklemek zorunda.

Devletin aldığı son kararla emeklilik yaşını kademeli olarak 65‘e çıkarmak üzere adımlar da atıldı. Günü ve primi dolduğu halde emekli olamayanları kurtaracak çözüm de yine devlet tarafından düzenlendi. Yüzde 5 kesinti ile erken emeklilik formülü ile vatandaşın sorunu çözüm buluyor.

Yüzde 5 Kesintili Emeklilik Kapsamı

15 maddelik bu tasarıda vatandaşın emekli olması için gereken prim ödemesini düzenlemek amaçlanıyor. Bu tasarı 2017 yılı başlarında meclise sunuldu. Fakat ayrıntıları ve ne zaman kabul edileceği hakkında hala kesin bir bilgi verilmiyor. Tasarı ile her ay maaşından %5 oranında kesinti yapılarak erkenden emekli olmanın önü açılıyor. Eğer kişi bu tasarıyı kabul ederse, devlet tarafından düzenli olarak her ay maaşından % 5 kesinti yapılıyor.

Bu kesinti sigorta primi olarak kabul edilip, primlere ekleniyor. Böylece normal süresinden daha kısa sürede primler birikmiş oluyor. Aynı tasarıdaki maddelerden birkaçı emeklilikte yaşa takılanlar için de çözüm sunuyor. Aynı haktan bu kişilerin de faydalanmasını sağlayan tasarıda emeklilik maaşından % 5 kesinti yapılarak yaşını beklemeden emekli olması sağlanıyor.

Tüm bunların yanında daha önceki sigorta primlerini ödemeyen veya borçlarını yapılandırdığı halde düzensiz ödeyen kişileri de bu kapsama dahil edileceği belirtildi. Bu durumda % 5 kesinti yapılarak erkenden emekli olmak sigorta borçluları için de umut olmuş durumda. Tasarı emekli olmak isteyen Bağ-Kur, memur, SGK ‘lı ve sigorta borçlularının da büyük bir bölümünü kapsıyor. Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılacak olan yeni düzenleme ve duyurular emekli olmak isteyen kişiler tarafından bekleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Canan yaşar dedi ki:

    Peki yaşı tamamlayıp çok az primi kalanlar nolacak 55yaşındayım mezarda mı emekli olacam. Nolur sanki emekli etsenizde o kalan süre deki borcumu emekli maaşından kesseniz?

  2. Sevkan YILMAZ dedi ki:

    23 11 1999 ilk ise giris tarihim 45 50 gun ile cok gun ve yil atiyor buna bir duzenleme gelir mi?

  3. HASAN PALA dedi ki:

    1989 YILINDA MESLEK LİSESİ ÇIRAKLIK STAJ SİGORTASI BAŞLANGICIM VAR EMEKLİLİĞE SAYILMIYOR PEKİ BİZİM HALİMİZ NE OLACAK BIKTIK ARTIK HAKKIMIZI ARAMAKTAN YORULDUK E DEVLETTE SİGORATLI İŞE BAŞLAMA TARİHİ STAJ TARİHİ OLARAK GÖZÜKÜYOR FAKAT SGK YA GİTTİGİMİZDE SİTEMDE BAŞLANGIÇ OLARAK GÖZÜKMÜYOR BU NE BİÇİM İŞ ANLAMADIM GİTTİ