Kamu Dünyasına Dair

Emekli Maaşları Haftasonuna Denk Gelirse Ne Olur? Cumartesi, Pazar Yatar mı?

Emekli maaşları, yıllarını iş hayatına adamış kişilerin mesleklerinden ayrıldıktan sonraki yaşamlarının yegane güvenceleridir. Hemen hepsi tüm planlarını, yaşam biçimlerini ve gelir gider dengelemelerini emekli maaşlarına göre yaparlar. Özellikle emekli maaşının ülkemizde bir türlü istenen seviyelere ulaşamaması nedeniyle emekliler ay sonunu güç bela getiriyorlar. Ay sonunu bu kadar zor getirirken bir de araya hafta sonu ya da resmi tatil gibi zamanların girmesi nedeniyle emekli maaşlarının geç yatması ihtimali, tüm gelir gider tablosunu alt üst edebilir ve tüm planlarını bozabilir. Bu dengeyi koruyabilmek için emeklilerin en çok merak ettiği konuların başında “emekli maaşı hafta sonuna denk gelirse ne olur” endişesi yer alır. Çalışanların hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelen maaşlarıyla ilgili bankalarla yapılan anlaşmalar pek çok kolaylık getirse de emeklilerin böyle bir durumda ne yazık ki çok fazla alternatifleri bulunmuyor.

Emekli Maaşları Hafta Sonu Yatar mı?

atmden para çeken el

Devletin ve özel sektörde faaliyet gösteren bazı kurumların bankalarla yaptıkları çeşitli anlaşmalara göre memur maaşları haftanın hangi gününe gelirse gelsin gece saat 00:00 olduğunda çalışanın hesabına yatmaktadır. Aynı şekilde özel sektör kurumları da yazılı olarak bu durumu bildirmeleri halinde, çalışanlarının hesabı hafta içi ya da hafta sonu ayrımı gözetilmeksizin çalışanların hesabına aktarılır. Ancak ne yazık ki emekli maaşlarıyla ilgili henüz böyle bir anlaşma ya da düzenleme söz konusu değildir.

Memur emeklileri eğer özel bir talep ile emekli maaşlarını bir başka bankaya taşımadılar ise, emekli aylıkları ya Ziraat Bankası’na ya da Vakıfbank’a yatar. Bu nedenle maaşlarını Ziraat Bankası’ndan alanlar “Ziraatbank haftasonu maaşlar yatar mı” diye meraklanırken, Vakıfbank üzerinden emekli maaşlarını alanlar “Vakıfbank haftasonu maaşlar yatar mı” sorusunu sormaktadırlar.

Ancak hangi banka olursa olsun durum ne yazık ki değişmiyor. Emekli maaşlarının yatırılacağı gün eğer cumartesiye gelirse, bankayla yapılan anlaşmaya göre emekliler maaşlarını cuma gününden alabilirler. Ancak maaş günü pazara denk geliyorsa, emekliler maaşlarını alabilmek için ne yazık ki pazartesi gününü beklemek durumundalar. Örnek vermek gerekirse Ziraat Bankası emekli maaşı pazar gününe denk gelirse emekli, gece saat 00:00’ı gösterdiğinde, yani pazartesiye geçildiği andan itibaren maaşını çekebilir.

Emekli Maaşları Bayrama Denk Gelirse Ne Olur?

maaş alan emekli kadın

Devlet, emeklileri bayram dönemi gibi harcamaların arttığı bir dönemde mağdur etmemek için bayram, hangi maaş gününe denk gelirse gelsin çok daha önceden emekli maaşlarını yatırıyor. Üstelik 24 Haziran Başkanlık seçimleri öncesinde verilen sözler kapsamında yapılan düzenlemeyle birlikte artık emekliler bayram öncesinde emekli maaşları haricinde, emekli maaşlarının oranına göre 1000 TL’ye kadar ikramiye de alıyorlar.

Emekli Maaşları Hangi Tarihlerde Ödeniyor?

para sayan eller

Emekli maaşlarının yatırılma tarihleri, emeklilerin SSK’dan mı yoksa Emekli Sandığından mı emekli olduklarına, tahsis numarası ya da doğum tarihlerine göre değişiklik gösteriyor. Bu kapsamda SSK’dan emekli olanlar tahsis numarasının son rakamı;

  • 9 olanlar ayın 17’sinde,
  • 7 olanlar ayın 18’inde,
  • 5 olanlar ayın 19’unda,
  • 3 olanlar ayın 20’sinde,
  • 1 olanlar ayın 21’inde,
  • 8 olanlar ayın 22’sinde,
  • 6 olanlar ayın 23’ünde,
  • 4 olanlar ayın 24’ünde,
  • 2 olanlar ayın 25’inde,
  • 0 olanlar ayın 26’sında emekli maaşlarını, sürekli iş kazası ya da sürekli iş göremezlik ödemelerini bankalardan çekebilirler.

Emekli Sandığından emekli olanlar ise ait oldukları ay grubuna ve doğum tarihlerine göre maaşlarını ayın ilk beş günü içerisinde alabiliyorlar. Emekli sandığında maaşlar üç farklı gruba ayrılarak ödeniyor. Bu gruplar;

  • Şubat, mayıs, ağustos, kasım aylarında maaş alan birinci grup,
  • Mart, haziran, eylül, aralık aylarında maaş alan ikinci grup,
  • Ocak, nisan, temmuz, ekim aylarında maaş alan üçüncü grup şeklinde sıralanır.

Örnek olarak maaşını ocak, nisan, temmuz, ekim aylarında üç aylık şeklinde alan bir emekli, doğum tarihi 41–43 arasında ise maaşını ayın dördüncü gününde çekebilir. Ancak maaş gününün hafta sonuna gelmesi durumunda emekli, maaşını bir gün önce ya da bir gün sonra çekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.