Kamu Dünyasına Dair

Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Kullandırma Cezası Nedir?

Ülkemizde trafik kazaları sıklıkla görülen bir durumdur. Trafik kazalarının artması ve sık görülmesi trafik kurallarına uyulmadığından dolayıdır. Trafik kurallarına uymamak sadece can güvenliğini değil, mal güvenliğini de tehlikeye atarak ciddi kayıplara yol açar. Trafik ihlallerinden bir tanesi de ehliyetsiz araç kullanma ve kullandırma durumudur.

Yazımızda ehliyetsiz araç kullanma ve kullandırma cezası nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bu soruların yanı sıra;

  • Ehliyet alma yaşının kaç olduğunu ve bu yaşın altında kullananlara ne ceza verildiğini,
  • Ruhsat sahibi için ceza olarak ne verildiği,
  • Ehliyetsiz kişilere araç verme cezasının ne olduğu,
  • Ehliyetsiz araç kullanma cezasının nereye ödendiği,
  • Ehliyetsiz araç kullanma ve kazaya karışma durumlarında neler yapılması gerektiğini,
  • Ruhsat sahibinin cezasının iptalinin nasıl olduğu,
  • Ehliyetsiz araç kullanma cezası ödenmezse ne olacağını,
  • Ehliyet cezası için taksitlendirme işleminin nasıl yapıldığı,
  • Ehliyeti yanında bulundurmama cezasının ne olduğunu,
  • Ehliyete ek konulduğu halde kullanma cezasının ne olduğu gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

Ehliyetsiz araç kullanma ve kullandırma cezası sadece para olmayabilir ve sadece aracı kullanan kişiye ceza kesilmeyebilir. Bazı durumlarda ceza sadece sürücüye değil, araç sahibine de kesilir. Nasıl durumlarda ehliyetsiz araç kullanıldığına göre de cezalar değişiklik gösterebilir. İşte yukarıda bahsettiğimiz merak edilen sorular için cevapları, ayrı ayrı başlıklar olarak inceleyeceğiz. Yazımızı okuyarak ehliyetsiz araç kullanma ve kullandırma cezası hakkında ve bunun yanı sıra bu konulardaki bütün sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ülkemizde ehliyet alma yaşı kaç diye soranlara cevabımız 18’dir. Bu yaşın altındaki kişiler, araç kullanırken yakalandıkları durumda 1.763 TL ceza kesilir. Aracın sahibine de ehliyetsiz kişiye aracı kullandırmasından dolayı aynı miktarda ceza kesilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Kullandırma Cezası

Ehliyetsiz araç kullanan ruhsat sahibine ceza olarak 2017 yılında, Trafik Ceza Kanunu’ nun 36. maddesi ve  3a şıkkı gereğince 1.763 TL para cezası kesilir. Ceza ücreti peşin ödenirse ya da 15 gün içerisinde ödenirse %25 ceza indirimi yapılır. Böylece kişiye 1.322 TL ceza kesilir. İster ruhsat sahibi olmadığımız halde araç kullanalım, isterse kendi üzerimize tecilli araç olsun aynı miktarda ceza kesilir. Yani aracı kullanan kişi, aracın sahibi değil ise iki kat para ödenmiş olur. Duruma göre araç da bağlanabilir. Aynı zamanda ehliyetsiz motor kullanmanın cezası da ehliyetsiz araba kullanmak ile aynı, yani 1763 TL’ dir.

Kendi araçlarını ehliyetsiz olan bir sürücüye kullandıran araç sahiplerinin plakalarına, 2017 yılı için ehliyetsiz kişiye araç verme cezası olarak 1763 TL idari para cezası uygulaması yapılır. Cezanın erken ödenmesi durumunda % 25 indirim uygulaması ile 1322 TL ödeme yapılır. Fakat aracı ehliyetsiz olarak kullanan kişi ile araç sahibine verilen para cezaları birbirinden farklı olur. Aracı ehliyetsiz olarak kullanan kişi aracın ruhsat sahibi ise, yalnızca tek para cezası kesilir. Görüldüğü gibi ehliyetsiz araç kullanma ve kullandırma cezası her halükarda kişinin cebini yakar.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir, Ödenmezse Ne olur?

Ehliyetsiz olarak araç kullanmaktan dolayı yakalanması durumunda kişiye “Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı” düzenlenir. Bu tutanak ile beraber Maliye Bakanlığı’na bağlı muhasebe birimleri, vergi daireleri veya Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen banka ve PTT kurumlarına bu ceza yatırılabilir.

Ehliyetsiz olarak araç kullanmaya kesilen cezai ödeme süresi 30 gündür. 15 gün içerisinde ödenen trafik cezasına yüzde 25 kadar bir indirim uygulanır. 30 günlük sürenin geçmesi durumunda ise, her ay için yüzde beşlik faiz uygulanır. Taksitlendirme ve indirim imkanları da ortadan kalkar. Aradan bir süre daha geçer ve ilgili kişi halen ödeme yapmazsa icra takip işlemleri başlatılır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Kazaya Karışma Durumu

Ehliyetsiz olarak araç kullanma ve kazaya karışma durumlarında, yapılması gereken şeyler konusu her şeyden öte hukuk konusuna dahil olan bir konudur. Bunun gibi durumlarda zararın karşılanması ve sigorta giderlerinin ödenmesi için, durum tespiti çok önemli bir noktadır. Bu yüzden yaşanan sorunlar karşısında çoğu hukukçunun görüşü şu şekildedir. Sigorta şirketinin her türlü zararı ödemesi ile daha sonra olan süreçte, ehliyetsiz araç kullanan kişiye geri dönmesi gerektiği görüşü hakimdir. Dolayısıyla sigorta şirketleri ehliyetsiz olarak araç kullanan kişilerin yol açtığı trafik kazalarında, kaza masraflarının ödenmesinden kaçınamaz. Her türlü zarar karşılandıktan sonra bu giderler araç sürücüsüne geri döner.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası İptali ve Taksitlendirme İşlemi

Ehliyetsiz olarak araç kullanmada ruhsat sahbine ceza iptali durumunda, aracı süren ve ehliyetsiz olan sürücüye kesilen ceza iptali diye bir durum söz konusu olmaz. Fakat aracını ehliyetsiz bir sürücüye kullandırmış olan aracın ruhsat sahibine kesilen ceza iptali ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ ne 2014/3134 sayılı başvuru yapılmıştır. Söz konusu olan başvuru dahilinde kesilen cezanın ihlali ve sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla, yeniden yargılamanın yapılması üzerine dosyanın ilgili mahkemeye gönderimine karar verilmiştir.

Ehliyetsiz araç kullanma durumunda,ceza taksitlendirme işleminin yapılması için Vergi Daireleri’ne başvuru yapmak gerekir. Bununla beraber bu işlemin yapılması için ilk 30 gün içerisinde başvuru yapmak gerekir. 30 günlük sürenin aşılması durumunda taksitlendirme işlemi yapılamaz.

Ehliyeti Yanında Bulundurmama ve El Konulduğu Halde Araç Kullanma Cezası

Her sürücü trafiğe çıktığı zaman ehliyet belgesini yanında bulundurmalıdır. Ehliyet belgesi olduğu halde trafiğe çıkmış sürücüye ise 206 TL para cezası kesilir. Şayet erken ödeme yapılacaksa 154.50 TL ödeme yapılır. Ayrıca bu durumun ceza puanı da 5 puandır.

Mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları tarafından ya da Karayolları Trafik Kanunu’ nda belirtilen yetkililerce, kişinin sürücü belgesi geçici olarak veya tedbiren geri alındığı halde, araç kullanması yasaktır. Böyle bir durumda yine ehliyetsiz olarak araç kullanma cezası ile aynı miktarda cezai işlem uygulanır. Yani bu tutar 1.763 TL olarak ödenir.

Yazımızda ehliyetsiz araç kullanma ve kullandırma cezası konusunda ve diğer merak edilen sorular hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Görüldüğü gibi ehliyetsiz araç kullanma ve kullandırma cezası, bazı durumlarda sadece araç sahibine verilmez. Ceza ödememek için ehliyetimiz varsa yanımızda bulundurmalı, yaşımız 18 yaşın altındaysa araç kullanmamalı, ceza almışsak gereken süre içerisinde ödemesini yapmalıyız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.