Kamu Dünyasına Dair

Ehliyetsiz Araba, Motor Kullanma Cezası Nedir?

Motorlu araçları trafikte kullanmak için 18 yaşını aşmış herkesin ehliyet sahibi olması gerekir. Ehliyet araçları kullanmak için yeterliliğe sahip olunduğunu gösteren bir belgedir. Ülkemizde ve tüm dünyada ehliyet sahibi olamadan araç kullanmak yasaktır. Bu yasaklar delindiğinde genel olarak para cezası ile cezalandırılır. Araç kullanabilmek amacı ile ehliyet almak için 18 yaşından sonra Ulaştırma Bakanlığından izinli kurslardan birine kayıt yaptırmanız gerekir. Bu kurslarda trafik kuralları ve araçlara ait bilgiler verilir. Aynı zamanda direksiyon dersleri ile araç kullanması da öğretilir.

Bakanlık tarafından her 3 ayda bir açılan sınavlarda ise kişilerin gereken başarıya ulaşması beklenir. Eğer uygulanan yazılı ve direksiyon sınavında başarılı olunursa kişiye ehliyet verilir. Bu belgeyi alarak motorlu araç kullanabilir. Her motorlu aracın ayrı bir ehliyeti vardır. Bu yüzden araba ehliyeti olan kişilerin kamyon sürmek yasaktır. Bunun yanında motorlu araçların ehliyetsiz kullanılması ve 18 yaşından küçüklerin sürmesi de yasaktır. Bu yazıda 2017 yılında ehliyetsiz araba, motor kullanma cezasına göz atalım.

Ehliyetsiz Araba, Motor Kullanma Cezası

Trafikte ehliyetsiz olarak araba veya motor kullanılması Trafik Yönetmeliği gereğince cezaya tabidir. Bu kişilerin trafik çevirmelerinde ehliyetsiz olarak bulunması halinde o yılın ceza ücreti üzerinden ceza kesilir. Ülkemizde en çok kazananın yaşandığı konulardan birisi ehliyet olmadan araba ve motor kullanmaktır. Bunun önüne geçmek amacı ile devlet her yıl cezalara ciddi artışlar uygular.

2017 yılında trafik cezalarına yüzde 3,83 oranında zam uygulandı. Bu zamma rağmen hala trafikte ehliyetsiz sürücülerin tespit edildiği ve kazalara karıştığını görüyoruz. Sadece ehliyetsiz araba ve motor kullanmak değil, 18 yaşından küçük olup ehliyetsiz araç kullananlar, ehliyetsizken araç kullanıp kaza yapma ve birden fazla defa ehliyetsiz olarak araç kullanırken yakalanma durumlarında farklı farklı trafik cezaları uygulanır. İşte 2017 yılı ehliyetsiz araç sürmenin cezaları;

  • Ehliyetsiz motor kullanmanın cezası ; 1763 Türk Lirasıdır.
  • Ehliyetsiz araba kullanmanın cezası da 1763 Türk Lirasıdır.

Kesilen trafik cezalarının erken ödenmesi gibi bir durum vardır. Ehliyetsiz araba, motor kullanma sonucu alınan cezalara ceza size tebliğe edildikten sonra 15 gün içinde öderseniz cezada indirim alırsınız. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi halinde  cezada % 25 indirim uygulanır. Bu durum cezanın ana miktarı düşer.

  • Erken ödenen ehliyetsiz araç kullanma cezası % 25 indirimli olarak 1322,25 Türk Lirasıdır.

Ehliyetsiz olduğu halde araç kullanan kişilerin tespit edilmesi sonucu ceza verilir. Bu ceza verilip ödendikten sonra 2. kez ehliyetsiz araç kullanma cezası ise büyüktür.

  • 2. defa ehliyetsiz araç kullanan kişilere 1.763 Türk Lirası ceza ile, 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilebilir.

18 yaş altında olan kişilerin ehliyet olmadan araba veya motor kullanımın tespit edilmesi halinde hem aracı süren kişiye hem de araç sahibine ceza uygulanır. Aracı süren ehliyetsiz kişiye ceza verilirken, araç sahibinin plakasından ceza yazılır. Eğer riskli bir durum varsa araca el konarak, emniyet otoparkına alınır.

  • 18 yaş altında ve ehliyetsiz araba-motor kullanılmasının cezası 1.763 Türk Lirasıdır.
  • Araç sahibine uygulanacak olan ceza da 1.763 Türk Lirasıdır.

Ehliyetsiz araç kullanma ve kazaya karışma durumunda kişilere verilecek net bir ceza değeri yoktur. Bu durumda hukuki süreç başlar. Sigorta şirketleri ve tarafın avukatları arasında mutabakat sağlandıktan sonra sorumlulara aracın hasarlarının maddi karşılığı yansıtılır. Kazaya karışan kişinin ehliyetsiz oluşu cezanın büyük bölümünü ödemeye mahkum edebilir.

Bazen ehliyetiniz olduğu halde kayıp edildiği veya evde unutulduğu için çevirmelerde sorunlar yaşanıyor. Ehliyet sahibi olunduğu halde, ehliyet yanında olmadan araç sürmek durumunda daha farklı bir ceza kesilir.

  • Ehliyetsizlik cezası 2.016 Türk Lirasıdır.

Ehliyetine çeşitli nedenlerden ötürü el konan veya trafikten men edilen kişilerin araç kullanması kesinlikle yasaktır. Bu kişilerin araç kullandığı tespit edildiğinde cezai işlem uygulanır.

  • Mahkeme kararı ile ehliyeti geçici olarak veya tamamen elinden alınan kişilerin araba veya motor kullanması sonucunda verilecek olan ceza 1.763 Türk Lirasıdır.

Ticari taşımacılık yapan araç sahipleri veya şoförlerin uygun sürücü belgesine sahip olması gerekir. Sürücü belgesi olmadan ticari taşımacılık yapan araç sahipleri ve araç sürücüleri cezaya maruz kalır.

  • Sürücü belgesi olmadan araç kullanma cezaları en düşük 248 TL iken en yüksek 625 TL arasında değişiyor.

Sürücü ehliyet sınıfına uygun olmayan araçlar sürmesi halinde trafik çevirmesinde yakalandığında cezaya tabi tutulur.

  • Sınıfına ait olmayan araç sürmenin cezası 727 Türk Lirasıdır.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası taksitlendirme gibi işlemler yapılabiliyor. Ceza aldıktan sonra 30 iş günü içinde vergi dairelerine giderek cezada taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. Uygun görüldüğü takdirde cezanızda taksitlendirme yapılabilir. Ayrıca bu cezaları kredi kartına taksit yaptırarak bile ödeyebilirsiniz. Vergi dairelerinde cezanın ilk taksiti peşin alınır. Kalan 3 taksit ise 1 yıl içinde 4 taksit şeklinde ödenir. 30 günden sonra ödenmek istenen cezalar için taksit şansı ortadan kalkar. Geciken her ay için faiz uygulanır.

Ehliyet Cezası Nereye Ödenir?

Aldığınız ehliyet cezalarını hiç vakit kaybetmeden ödemeniz önemlidir. Çünkü kişiye verilen ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde ödenirse cezada % 25 indirim uygulanır. Bu da ceza miktarının hatırı sayılır bir biçimde düşmesini sağlar. Ehliyetsiz araba, motor kullanma cezası alındığında kişiler hakkında ” Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı” hazırlanır. Bu tutanak cezalı kişiye tebliğ edilir. Bu belge ile 15 gün içinde Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine, vergi dairelerine, GİB anlaşmalı bankalara, PTT’lere giderseniz ehliyetsizlik cezasını % 25 indirimli ödersiniz.

Dilerseniz Gelir İdaresi Başkanlığının online internet sitesinden kredi kartı ile cezanın ödemesini de yapabilirsiniz. Verilen bu trafik cezasının ödeme süresi ise 30 gündür. 1 ay içinde ödenmeyen cezalar için geciken her ay için ana ceza miktarı üzerinden % 5 faiz uygulanır. 30 günden sonra ödenmek istenen cezalarda % 25 indirimden faydalanma veya taksitlendirme hakkını kaybedersiniz. Uzun süre ödenmeyen trafik cezalarının tespiti halinde kişiler mahkemeye verilir. Bu durumda ödenmemiş tüm trafik cezası borçları, vergi borçları veya SGK borçları birleştirilerek kişi bunları ödemek ile sorumlu tutulur. Bu yüzden trafik cezalarını hiç geciktirmeden ödemek önem taşır.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden ödeme yapmak için ilk olarak aşağıda verdiğimiz linke tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir;

  • Plaka, Özel Plaka, T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik numarası ve Tescil Tarihi boşluklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurunuz.
  • Boşlukları doldurduktan sonra “Tamam” butonuna tıklayınız.
  • Sayfa sizi otomatik olarak aracın borçlarının olduğu sayfaya yönlendirecek.
  • Bu sayfadan anlaşmalı bankalar aracılığıyla kredi kartı kullanarak ödeme yapabilirsiniz.

GİB Sitesinden Ceza Ödemesi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.