Kamu Dünyasına Dair

Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Özellikle gerekli yaş limitini dolduran her bireyin ilk işlerinden biri ehliyet sahibi olmak için ilgili kurslara gidip sınavlardan geçerek gerekli koşulları sağlamak oluyor. Direksiyon sınavı ve test uygulamasını da düşündüğümüz zaman şüphesiz ki ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarının kafasını karıştıran en önemli meselelerden birisi de ehliyet sınıflarıdır. Ehliyet sınıflarının neye göre belirlendiği, hangi sınıfın ne anlama geldiğini, sürmek istedikleri aracın hangi sınıfa dahil olduğunu merak eden sürücü adayları bu yazımızda ehliyet sınıflarına dair tüm detaylara ulaşabilecekler.

Ehliyet Sınıflarında Değişme Oldu mu?

2017 senesi itibariyle yeni ehliyet sınıfları ortaya çıktı. Yenilenen sınıflara göre artık ehliyetler ek yükler ile ilgili düzenlemelere göre kategorize edilmeye başlandı. Römork bazına göre yeni ehliyet sınıflarının ortaya çıkmasıyla birlikte ehliyet sınıfı konusundaki çeşitlilikte artış görüldü. Ayrıca kimi ehliyet gruplarına yaş sınırı kimi gruplara da deneyim şartı getirildi. Örnek vermek gerekirse MOPED sürücüleri için yaş sınırı 16’ya çekildi ve bütün sınıfların moped kullanmasının önü açıldı. Önceden sadece A1 ve A2 şeklinde motosiklet grupları varken günümüzde bu gruplar M, A, A1 ve A2 olmak üzere daha çeşitli hale getirildi.

Yeni ehliyet sınıfları konusunda yapılan değişikliklerden birisi de H sınıfının kaldırılması oldu. Bu kapsamda artık kişinin engel durumu sahip olduğu ehliyet üzerinde ayrı olarak belirtilecek. Diğer taraftan ilk kez ehliyet alanlar için de “otomatik vites ehliyet” için başvuru yapılabilmesinin önü açıldı.

Ehliyet Sınıfları

En basiti M sınıfı olarak görülen ehliyet sınıfları G sınıfına kadar gitmekte ve bu aralıkta birçok çeşit bulunmaktadır. Her ehliyet grubunun ayrı şartları ve ayrı imkanları bulunmaktadır. Şimdi bu ehliyet gruplarının detaylarına tek tek göz atalım.

M Sınıfı Ehliyet

M sınıfı sürücü belgesi motor ehliyeti olarak bilinen belgelerden bir tanesidir. İki, üç ve dört tekerlekli araçlara yönelik olabilir ve bu sürücü belgesi için en az 16 yaşında olmak gereklidir. M sınıfı sürücü belgesine sahip şoförlerin saatte maksimum 45 kilometreye kadar hız yapmasına imkan tanınmaktadır. M sınıfı sürücü belgesi ile eğer ki araç içten yanmalıysa silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyecek kapasitede olan; elektrikliyse nominal güç çıkışı 4 kw değerini geçmeyecek kapasitede olan motorlu bisikletler sürülebilmektedir. M sınıfı ehliyet alabilmek için en az ilkokul mezunu ya da ikinci kademe okur yazarlık belgesini almış olmak gereklidir.

A Sınıfı Ehliyet

A sınıfı sürücü belgesi için yaş sınırı 24’tür. İki senelik A2 ehliyetine sahip olanlarda ise 24 yaş sınırına bakılmaz, bu kişiler 20 yaşında A sınıfı sürücü belgesini alabilirler. İki tekerli motorlar için sahip olunması gereken bu ehliyet için de ilkokul mezunu ya da ikinci kademe okur yazarlık belgesi sahibi olmak gerekiyor.

A1 Sınıfı Ehliyet

A1 sınıfı ehliyet için yaş sınırı 16’dır. Silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmemiş, motor gücü 11 kw’nin altında olan iki tekerli motorlar için bu ehliyet verilmektedir. Eğer araç üç tekerli ise motor gücü 15 kw’yi geçmemiş olmalıdır. A1 sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar M sınıfı araçları da kullanabilir.

A2 Sınıfı Ehliyet

M ve A1 sınıfı ehliyet grubundaki araçları da kullanabilen A2 sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler 18’ini doldurmak zorundadır. Silindir hacmi 500 santimetreküpü, motor hacmi 35 kw’yi geçmeyen iki tekerli motorlar için alınması gereken ehliyet için ilkokul mezunu ya da ikinci derece okur yazarlık belgesi sahibi olmak gerekiyor.

B1 Sınıfı Ehliyet

Yaş sınırı 16 olan B1 sınıfı ehliyet ile atv türündeki dört tekerli motorlar kullanılabiliyor. Net ağırlığı 400 kg olan, yük taşınması halinde 550 kg’yi geçmemesi gereken araçlar için verilen B1 sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar da kullanılabiliyor.

B Sınıfı Ehliyet

18 yaşını doldurmuş ve bu çağı geçmiş kişilerin alabileceği B sınıfı ehliyet ile azami yük ağırlığı 4250 kiloyu geçmeyen, manuel ya da otomatik vitesli araçlar sürülebiliyor. Kamyonet ve otomobillerin kullanılabileceği B sınıfı sürücü belgesi ile M, B1 ve F sınıfı ehliyetlere yönelik araçlar da sürülebilir. İki sene stajyer sürücü olma şartı bulunmaktadır.

BE Sınıfı Ehliyet

18 yaş ve üstü kişilerin alabildiği BE sınıfı sürücü belgesi kapsamına göre iki sene stajyer şoför olarak araç kullanılabiliyor. Römork ya da yarı römork ile yük taşımak için alınan sürücü belgesidir ve römorkların yüklü halinin ağırlığı 3500 kg’nin altında olmalıdır. BE sınıfı ehliyet ile M, B1, B ve F sınıfı araç kullanılabilmektedir.

C1 Sınıfı Ehliyet

C1 sınıfı sürücü belgesi için yaş sınırı 18’dir. Deneyim şartı olarak en az B sınıfı ehliyet sahibi olunması gerekiyor ve 3500 kg’den 7500 kg’ye kadar olan kamyon ve çekici tipi araç sürücülerinin alması gereken ehliyettir. Bu ehliyet ile M, B1, F ve B sınıfı ehliyetlere yönelik araçlar sürülebiliyor.

C1E Sınıfı Ehliyet

18 yaş ve üstü kişilerin alabileceği C1E sınıfı ehliyet için gerekli deneyim şartı en az C1 sınıfı ehliyete sahip olunmasıdır. Bu sürücü belgesi ile ağırlığı 12000 kilograma kadar olan römorklu araçların sürüşü gerçekleştirilebilir. C1E sınıfı sürücü belgesi sahipleri M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı ehliyetlere yönelik araçları kullanabilirler.

C Sınıfı Ehliyet

C sınıfı ehliyet için yaş sınırı 21’dir. Deneyim şartı olarak en az B sınıfı ehliyet sahibi olmanın gerektiği C sınıfı sürücü belgesi ile 12000 kilograma kadar olan çekici ve kamyonları sürebilirsiniz. C sınıfı belge ile M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçlar kullanılabilmektedir.

CE Sınıfı Ehliyet

Bu ehliyet için yaş sınırı 21’dir. Deneyim şartı olarak en az C sınıfı sürücü belgesine sahip olunması gerekir. Römorkun yüklü haldeki ağırlığı 12.000 kg’yi geçen araçlar için kullanılır. Bu sürücü belgesi ile M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçlar kullanılabiliyor.

D1 Sınıfı Ehliyet

D1 sınıfı ehliyet için yaş sınırı 21’dir. Bu ehliyet sınıfı için en az B sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekiyor. Minibüs sürecek kişilerin sahip olması gereken D1 sınıfı ehliyet ile 16+1 yolcuya kadar araç kullanılabilir. Ehliyet; M, B1, B ve F sınıfı araçlar için de geçerlidir.

D Sınıfı Ehliyet

D sınıfı ehliyet için yaş sınırı 24’tür. Bu sürücü belgesi için deneyim şartı olarak en az B sınıfı ehliyet sahibi olunması gerekiyor. Otobüs şoförü olarak araç sürecek kişilerin alması gereken D sınıfı ehliyet ile 24 ve üstü yolcunun olduğu araçlar kullanılabiliyor. D sınıfı sürücü belgesi M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçların da kullanılmasını mümkün kılıyor.

F Sınıfı Ehliyet

Bu sürücü belgesine sahip olmak için en az 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Herhangi bir deneyim şartı aranmaz ve bu sürücü belgesi ile traktör sürülebilir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar da kullanılabilmektedir.

G Sınıfı Ehliyet

Bu ehliyet türü için de yaş sınırı 18’dir. Herhangi bir deneyim şartı aranmaksızın iş makinesi kullanacak kişilere verilen sürücü belgesidir. G sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.

H Sınıfı Ehliyet

Engelli konumundaki kişiler için önceden verilen ehliyetti. Yeni düzende H sınıfı ehliyet bulunmuyor ve kişinin engel durumu ehliyetinde ayrıca görünüyor.

E Sınıfı Ehliyet

Yeni sistemle beraber kaldırılan sürücü belgesi gruplarından bir tanesi de E sınıfı ehliyettir. 2017’de geçmişteki e sınıfı ehliyet, D sınıfı ehliyete tekabül ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.