Kamu Dünyasına Dair

Doğum İzni Raporu Nerelere Verilir? Doğum Raporu Örneği

Çalışma hayatında kadının varlığı gün geçtikçe daha da artıyor. Her sektörde üst kademelerde görebildiğimiz kadın çalışanlar fırsat eşitliği ve sosyal hakların kullanılabilirliği açısından da umut veriyor. Kadının iş hayatına kattıkları yadsınamaz iken yaradılışı gereği bazı durumlarda işte çalışması mümkün değildir. Kadının isteğine bağlı olarak hamile kalıp çocuk sahibi olması halinde işten ayrılmak zorunda olduğu zamanlar için yasal haklarını koruyan ve sosyal sigortasının devamını sağlayan durumlar mevcut.

Doğum Raporu Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu kadın çalışanlara mevcut yasa kapsamında hamilelik ve doğum sürecinde bazı haklar veriyor. Bu haklar annenin hamilelik sürecinin güvenli bir şekilde ilerlemesi ve doğum sonrası süreçte hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi olmasını amaçlıyor. SGK kapsamında iş yerinde çalışan hamile kadınlar için gerek doğum öncesi gerek ise doğum sonrası izin veriliyor. Bu izinler hazırlanan rapor şeklinde iş yeri ve bakanlığa sunularak yasal olarak elde edilir. Bu süreçte anne adayının doğum iznini nasıl kullanacağını bilmesi gerekir. Bu yüzden yasada doğum izni için bazı bilgilendirici açıklamalar mevcut.

SGK çalışanı anne adayı gebelikte 16 hafta izin yapma hakkı sahibidir. Bu izinler 4 ay ücretli izin olarak alınır. Normal şartlar altında bu izinler doğumdan önce ve doğumdan sonra şeklinde kullanılır. Doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere izin kullanılır. Bu hak tekil gebelik için geçerlidir. Anne adayının ikiz ve üçüz hamileliğinde ücretli izin süresi artar. Normalde 16 hafta olan doğum iznine 2 hafta daha eklenir. Bu durumda anne adayı 18 hafta doğum izni hakkına sahip olur. Bu izni de doğum öncesi 10 hafta olarak kullanırken, doğum sonrası da 8 hafta izne sahiptir. Tüm bu izinler normal gebelik süresi 40 hafta olarak bilindiği için bu süre üzerinden hesaplanıyor. Tek gebeliklerde doğum izni için iki rapor alınması gerekir. Bunlar doğum öncesi ‘’32. hafta çalışamaz raporu ‘’ ve doğum sırasında doğumun raporudur. Bunlar ilgili yerlere sunularak izin başlatılır.

Bazı durumlarda ise annenin doğum öncesi fiziksel ve ruh sağlığı çalışmaya elverişli olduğundan anne adayı doğum izni hakkını doğumdan önce kullanmak istemiyor. Bu durumda doğum sonrası iznini toplu kullanabiliyor. Bu sebeple anne adayı doğumdan önceki en geç 3 hafta çalışabilir. Doğum sonrasında ise 13 hafta izin kullanır. Daha fazla çalışmak istemek yasal olarak mümkün değildir. Doğum sonrasında toplu izin kullanmak isteyen kişilerin ise alması gereken raporlar bulunuyor. Buna göre gebeliğin 32. haftasında çalışabildiğini gösteren ’32. hafta analık öncesi doğumun raporu’ (çalışabilir rapor) , ‘’37. hafta çalışamaz raporu (analık öncesi doğumun raporu) ’’ ve doğum sırasında doğumun raporu alıp bunlar ilgili mercilere ileterek doğum iznini toplu olarak kullanabilir.

Doğum Raporu Nasıl Alınır?

Doğumun raporunu almak için hastanelere başvurmak gerekir. Bunun için gebeliğin 32. haftasında doktora giderek muayene olunur. Eğer 32. haftada işten ayrılmak istiyorsanız, bu durumda ’32. hafta analık öncesi doğumun raporunu alırsınız. Bu raporu doktor SGK resmi sitesinden doldurur ve kayıt edip bir nüshasını size verir. Siz de iş yerinizin muhasebe biriminden bu raporun doğruluğunu kontrol edersiniz. Eğer 32. haftadan sonra hala çalışmaya devam ediyorsanız, bu durumda doktora giderek gebeliğin 32. haftasında çalışabildiğinizi gösteren ’32. hafta analık öncesi doğumun raporu’ (çalışabilir rapor) almalısınız. Bu durumu doktora belirtirsiniz ki raporu SGK sisteminde ona göre doldursun. Ardından gebeliğin 37. haftasında bir kez daha giderek ’37. hafta çalışamaz raporu (analık öncesi doğumun raporu) almalısınız. Bu raporları aldıktan sonra doğumun ardından ilgili hastaneden doğumun raporu alınır. Bu raporlar toparlanarak ilk önce iş yerinizin muhasebesinden daha sonra ise SGK biriminden eksik veya yanlış olmadığı kontrol edilir. Raporlarda sorun yok ise 4-6 ay arasında ücretli doğum izni miktarları Ziraat Bankası’ndan hesabınıza yatar.

Doğum Raporu Nerelere Verilir ?

Bağlı olarak çalıştığınız iş yerinden alacağınız vizite kağıdını, doğumun raporunu alacağınız hastaneye vermeniz gerekir. Bu vizite kağıdında son dört ayda ödenmiş SGK prim dokümanları bilgileri mevcut. Daha sonra hastane ve anne adayının doğum için belirlediği tarihten sonra doğumun raporu verilir. Bu raporlar SGK sistemine kaydedilir ve hastane tarafından gönderilir. Akabinde alacağınız doğum parasını temin edebilirsiniz.

Doğum Raporu Örneğine Erişmek İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.