Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Sınav Konuları Neler? Ne Zaman? Ücreti Ne Kadar?
Polis Akademisi Daire Başkanlığı tarafından 7000 çarşı ve mahalle bekçisi alınacağının duyurulmasıyla birlikte gerekli şartları taşıyan binlerce kişi bekçi olabilmek için başvuruda bulundu. Ön başvurusu kabul edilen adaylar şimdi sabırsızlıkla üç aşamadan oluşan sınav zamanını bekliyorlar. Bekçilik sınavı ne zaman sorusunun cevabını merak eden adaylar her gün Polis Akademisinin resmi sitesindeki duyuruları takip ediyorlar. 23 Temmuz’da Polis Akademisinin sınav tarihi ve yerleriyle ilgili duyuru yapması bekleniyordu ancak bu konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Adaylar bir yandan sınav tarihini beklerken bir yandan da hem zihinsel hem de fiziksel bir kampa girmiş vaziyetteler. 100 TL olarak belirlenen bekçilik sınavı ücreti bazı adayların tepkisini çekse de adayların büyük bölümü, bekçi olmayı başarmaları halinde alacakları yüksek maaş sebebiyle bu miktarı yüksek bulmuyor.
Bekçilik Sınavının Aşamaları Nelerdir?
Polis Akademisinin yaptığı açıklamaya göre bekçi alımında uygulanacak sınav üç aşamalı olacak. Başvuruları kabul edilen ve ön sağlık kontrolüne çağrılarak başvuru evraklarını teslim etmeleri istenen adaylar, sonrasında üç aşamalı bir sınava tabi tutulacak. Bu üç aşama;
- Yazılı,
- Sözlü,
- Fiziksel yeterlilik basamaklardan oluşacak.
Bekçi adaylarının bu üç aşamada aldıkları puanların ortalaması alınacak ve kesin başarı puanları belirlenmiş olacak.
1. Yazılı sınav
Yazılı sınavda bekçi adaylarının çoktan seçmeli 100 adet soruyu çözmesi gerekecek. Bu sorular Türkçe, matematik, fen, hayat bilgisi, sosyal bilgiler ve genel kültür konularını kapsayacak ve adayların bu alanlardaki yeterliliklerini ölçecek. Polis Akademisi tarafından yapılan açıklamada, sınavdaki her bir sorunun 1 puan değerinde olduğu ve yanlış cevapların doğru yanıtları götürmeyeceği kaydedildi. Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyen adayların, bekçilik yazılı sınav konularını kapsayan bu testte başarılı sayılabilmeleri için en az 50 puan almaları gerekiyor. Üniversite ya da lise giriş sınavlarında olduğu gibi bekçilik yazılı sınavında da adayların yanıtlarını işaretlemeleri için optik kağıtlar kullanılacak.
2. Fiziki yeterlilik sınavı
Daha önceden yalnızca asker ve polis alımlarında uygulanan fiziki yeterlilik sınavı, 2018 yılında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte artık bekçi adaylarına da uygulanacak. Fiziki yeterlilik sınavında çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyen adaylar, bir kapalı spor salonu ya da sahada oluşturulan parkurda çeşitli fiziksel testlere tabi tutulacaklar. Adaydan, parkurda yer alan çeşitli engel ve alanları belli bir sürede tamamlaması beklenecek. Adayın bu parkurdaki başarısı ve süre takibi sınav yerindeki komisyon ve kullanılan sayaçlarla belirlenecek. Fiziksel yeterlilik sınavı yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve adayın bu sınavdan başarıyla geçebilmesi için en az 60 puan alması gerekir. Bu puan barajını aşamayan adayların başvuru belgelerine komisyon tarafından “çarşı ve mahalle bekçisi adayı olamaz” kararı yazılacak. Başvurusu bu şekilde değerlendirilen adaylar ne yazık ki bir sonraki aşama olan sözlü sınava katılamadan elenirler.
3. Sözlü sınav
Adayların pek çoğu yazılı sınavdan korksa da bekçi olabilmek için asıl belirleyici sınavlardan biri de sözlü mülakat aşamasıdır. Mülakat komisyonunun karşısında bekçi adayından genel kültür konu başlıklarının bulunduğu bir kart seçmesi ve seçtiği konuyla ilgili komisyona bir sunum yapması istenecek. Bu sunum aşamasında komisyon, adayın konuyla ilgili bilgi düzeyini, beden dilini kullanma kabiliyetini, kendisine duyduğu güveni, kendini ifade etme becerisini ve istenileni kavrama yetisini değerlendirilecek. Beş farklı kategoriden oluşan bu aşamanın her bir adımı 20 puan olarak değerlendirilecek ve adayın sözlü mülakatta başarılı olabilmesi için en az 70 puan alması gerekecek. Sözlü sınavda adaya sıklıkla yöneltilen sorular arasında;
- FETÖ hakkında bilgilerini ve düşüncelerini söyler misin?
- PYD hakkında bildiklerini anlatır mısın?
- Bekçinin esnafla diyaloğu nasıl olmalı?
- 15 Temmuz hakkındaki fikirlerini açıklar mısın?
- Türkiye’deki idari kolluk kuvvetlerini sayar mısın?
- Bekçi ile polis arasındaki ilişki sence nasıl olmalı?
- Neden bekçi olmayı istiyorsun? Sorularının yer aldığı belirtilmektedir.
Sözlü sınav sırasında adayın heyecanını kontrol altına alabilmesi ve kendisine yöneltilen soruyu kapsamlı bir biçimde açıklayabilmesi komisyon değerlendirme puanının yükselmesini sağlayan bir faktördür.
Adaylar Bekçilik Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?
Öncelikli olarak adaylar her aşamaya ayrı ayrı özen göstererek hazırlanmalı. Üç aşamalı sınav sonucunda adayın basamaklarda aldığı puanların ortalaması değerlendirildiğinden, aday sınavın tek bir aşamasına odaklanıp yalnızca orada başarı sağlamayı hedeflememelidir.
1. Yazılı sınava hazırlık
Bu aşamada yapılabilecek en faydalı ve yerinde hareket bekçilik alımları için daha önceden yapılmış sınavlarda çıkmış soruları yanıtlamak olacaktır. Aday çıkmış soruları yanıtlarken hem sınavın genel yapısıyla ilgili fikir sahibi olacak, hem sınav zamanını doğru değerlendirme yetisi kazanacak hem de sınavda yer alan konu başlıklarından hangilerine dair eksikliği olduğunu görecektir. Çıkmış soruların kontrolünün ardından aday eksik olduğu konuların üzerine eğilmeli ve bu konudaki ders kitaplarından faydalanarak eksikliklerini gidermelidir. Ayrıca bu aşamada adayın, çeşitli kırtasiyelerde satılan optik kağıtlardan alarak yanıtlarını bu kağıtlara da işaretlemesi, sınav süresi değerlendirmesinin daha verimli olmasını sağlayacaktır.
2. Fiziki yeterlilik sınavına hazırlık
Bekçi adayları fiziksel yeterlilik sınavına hazırlanırken günün belli bir saatini spora ayırmalıdır. Burada kastedilen spor yalnızca çeşitli salonlarda yapılan ağırlık kaldırma ve kas geliştirme hareketleri değildir. Kondisyon ve esneklik sağlama açısından kardiyo çalışmaları yapmak da önemlidir. Adayların yapabileceği bir diğer hazırlık da askerlik ya da polislik sınavlarına hazırlanmış bir tanıdıklarından parkurda hangi aşamaların olduğunu öğrenmek ve bunun bir simülasyonunu hazırlamaktır. Örneğin çeşitli direklerin arasından, direklere değmeden geçme aşaması için bir koşu parkurunda böyle bir alan oluşturarak fiziki yeterlilik sınavına hazırlanılabilir.
3. Sözlü sınava hazırlık
Yazılı ve fiziksel yeterlilik sınavlarında başarı gösteren adayların en çok çekindiği adımlardan olan sözlü sınav, eğer yeterli hazırlık yapılır ve komisyonun hangi kategorilere dikkat ettiği araştırılırsa o kadar da zor değildir. Bu aşamada adayın yapması gereken en önemli şey, önceki sözlü mülakatlarda adaylara yöneltilmiş soruları bulmak ve bu konu başlıklarıyla ilgili araştırma yapmaktır. Tüm sorulara bir yanıt oluşturup bunu ezberlemek bir yöntem olsa da hazırladığınız yanıtları kendi kelimelerinizle olağan bir şekilde ifade etmeniz komisyondan daha yüksek puan almanızı sağlayacaktır. Kaldı ki, ezberleyerek girdiğiniz bir sözlü sınavda, ezberinizi unutmanız halinde her şey sarpa sarabilir ve bütün emekleriniz bir anda boşa gidebilir.