Kamu Dünyasına Dair

Bekçi Alımında Boy Kilo Endeksi Ne Olmalı? Boy ve Kilo Şartları Nedir?

İşsizlik ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri. Özellikle genç nüfustaki işsizlik geleceğe umutla bakmayı güçleştirirken sayısız genç, yeteneklerini ya da birikimlerini zorunluluktan dolayı sevmedikleri işlerde çalışarak harcamak durumunda kalıyor.

Başkanlık seçimi öncesi, hükümetin 7000 bekçi alımı yapılacağını duyurmasının ardından iş aramakta olan binlerce genç hem iş sahibi olabilmek hem de devlet güvencesi altına girebilmek için bekçilik şartlarını araştırmaya başladı. Polis Akademisinden yapılan resmi açıklamada bekçi olarak alınacak kişilerde aranan özellikler ve sağlanması gereken şartlar detaylı olarak belirtildi. Ancak bunlardan biri hala pek çok adayın kafasını karıştırıyor. “Boy kilo endeksi” olarak belirtilen bu şarta göre bekçi adaylarının vücuttaki yağ oranları ile boy uzunluklarının orantılı olması gerekiyor.

Bekçi Olabilmek İçin Boyum En Az Kaç Santim Olmalı?

bekçiler_1

Polis Akademisinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre bekçi adaylarının boyu en az 167 santim olmak zorunda. Bekçi alımı boy şartına göre, boyu 167 santimin altında kalan adayların başvuruları otomatik olarak geçersiz sayılıyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu, başvurunuzu gerçekleştirirken teslim ettiğiniz sağlık formunda gerçeği yansıtmayan beyanlarda bulunmamanızdır. Örneğin boyunuz 165 santim iken sırf asgari seviyede olduğunuzu göstermek için 167 santim derseniz, bu durum başvuru sonrası yapılacak sağlık kontrollerinde ortaya çıkar ve başvurunuz geçersiz sayıldığı gibi sonraki alımlarda da bu durum kayıtlarınıza işlenir. Bu nedenle doldurduğunuz sağlık formunda gerçek bilgiler paylaşmanız hem adaylık sürecinize pozitif yansır hem de bekçilik alımında yeterli görülmeseniz dahi sonraki memurluk alımlarında kayıtlarınızda olumsuz bir kanaat oluşmasını engeller.

Boy Kilo Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Bekçilik boy kilo endeksi hesaplama işlemi aslında derin matematik hesaplamalarına ihtiyaç duyulmayan bir işlemdir. Bunun için faydalanabileceğiniz sayısız internet sitesi bulunsa da en güvenilir olanı Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesidir. Polis Akademisinden yapılan resmi duyurunun 1B maddesine göre adayların boy kilo endeksinin 18.00-27.00 arasında olması gerekmektedir. Bu hesaplamaya göre boy kilo endeksiniz 18.00’dan düşük 27.00’dan fazlaysa bekçilik vücut kitle indeksi hesaplamasına uygun değilsiniz demektir ve orana bağlı olarak kilo almanız ya da vermeniz gerekir. Bekçi alımı kilo şartı yerine getirememek de, tıpkı boy uzunluğunda olduğu gibi sağlık kontrolünde tespit edilir. Belirlenen orandan bir kilo eksik ya da fazla olsanız bile elenirsiniz. Endeksinizdeki fark az miktarda olsa bile seçici hakem kurulu herhangi bir esneklik sağlamaz.

Vücut Kitle Endeksinizi Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!

Boy ve Kilo Endeksi Neden Önemli?

bekçiler esas duruşta

Polis Akademisi tarafından gerçekleştirilecek bekçi alımları, yeni yönetmeliğe göre hayli zor bir hale getirildi. Öyle ki bekçi adayları, yazılı sınav ve sözlü mülakatın yanı sıra, tıpkı Polis Akademisi alımlarında olduğu gibi fiziki yeterlilik sınavından da başarıyla geçmek zorundalar. Geceden sabaha kadar halkın güvenliğini sağlamakla yükümlü olan bekçilerin çeşitli durumlarda fiziksel olarak yeterli olmaları gerekir. Oldukça zorlu parkurlardan oluşan fiziki yeterlilik sınavında adayların başarılı olabilmeleri için esas faktör boy ve kilo oranlarının bu parkuru bitirebilmek için yeterli olmasıdır. Yoğun fiziksel aktivite gerektiren parkurlarda gerekli endekse sahip olmayan adaylar oldukça yorulacak hatta sınavı bile tamamlamakta zorlanacaklardır.

Fiziki Yeterlilik Sınavı Nedir?

7000 kişilik bekçi alımında uygulanacak olan fiziki yeterlilik sınavı aslında uzun yıllardır Polis Akademisi tarafından, polislik başvurularında kullanılıyor. Yedi parkurdan oluşan bu sınavda adaylar fotosellerin arasından geçerek kronometreyi başlatır ve son parkurun ardından yine fotosellerin arasından geçerek kronometreyi durdururlar. Aday, eğer parkurlardan birinde hata yaptıysa hataya bağlı olarak ya diskalifiye edilir ya da ceza puanı olarak saniyeler, toplam derecesine eklenir. Adayların, fiziki yeterlilik sınavındaki parkulardan birini atlaması ya da girmemesi otomatik olarak diskalifiye olmalarına sebep olur. Fiziki yeterlilik sınavının parkurları:

  • Jimnastik tahtası üzerinden sıçrayış
  • Lastik içerisinden geçiş
  • Ağırlık taşıma
  • Sağlık topuna dokunma
  • Düz takla
  • Slalom koşusu
  • Engelli koşu olarak sıralanır

Bu parkurları başarıyla tamamladıktan sonra kronometre sürelerine göre aldıkları puan hesaplanır ve yazılı sınav ve sözlü mülakatın ortalaması alınarak adayın toplam başarı puanı belirlenir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.