Kamu Dünyasına Dair

Bayan Bekçi Alımı Var mı? 2019 Kadın Bekçi Alımları

Geçmişte gece vardiyasında mahallerin asayiş ve güvenliğini sağlamakla görevli olup daha sonradan kaldırılan bekçilik mesleği, 2017 yılı itibarıyla tekrar hayatımıza dahil oldu. Bekçilerin devlet memuru statüsünde çalışmaları ve maaşlarının hatırı sayılır seviyede olması sebebiyle iş arayışında olan gençlerin bu mesleğe olan ilgilerinde de bir artış söz konusu. Temel görevleri sorumlu oldukları mahallenin asayiş ve güvenliğini sağlamak olan bekçiler cenaze gibi olaylarda da mahalle sakinlerine yardımcı olmakla görevliler. Başvuru yapacak adayların mülakat aşamalarına dair detayların yanı sıra bayanlar bekçi olabilir mi sorusu da kafalarındaki soru işaretlerinden biri.

İlk olarak 2017 yılında yapılan bekçilik alımlarında bayanlar için kontenjan ayrılmıştı. Bayan bekçi alımı 2019 yılı için de söz konusu. Yine de 2019 yılında bayan bekçi alınacak mı sorusunun için ilanlar açıklandığında net bir yanıt verilebilmesi mümkün. 

Bekçilerin Görev Alanları Nelerdir?

Halkın güvenlik ve asayişi temin eden bekçiler için yarı polis tanımlaması yapılabilir. 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu kapsamında görevlerini icra eden bekçiler, görev bölgelerinde meydana gelen herhangi bir olay karşısında polis gelene kadar müdahale etme yetkisine sahiptir. Bunun yanı sıra bir suç karşısında güvenli alan oluşturmak, suç mahallinde bulunan kanıtların muhafaza edilmesini sağlamak da bekçilerin görevleri arasındadır.

Şehirlerin yanı sıra köylerde de görev yapan bekçiler köy bölgelerinde; köy bekçisi, kır bekçisi ve korucu gibi isimlerle anılırlar. 442 sayılı Köy Kanunu çerçevesinde görevlerini yürüten köy bekçileri, görev yaptıkları köydeki can ve güvenliğinin sağlanması amacıyla çalışırlar. Tüm köylerde köy muhtarına bağlı olarak görev yapan en az 1 korucu vardır.

Toplum refahı için oldukça önem teşkil eden bir görevi yerine getiren bekçilik mesleğine erkekler kadar kadın vatandaşlarımızın da ilgisi bulunuyor. Ayrıca bazı toplumsal olaylara karşı kadınların farkındalığının problem çözme konusunda daha etkili olacağını düşünen yetkililer, kadın bekçi alımına önemle yaklaşmaktadırlar.

Nasıl Bekçi Olunur?

Bekçi olmak için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. Bunların başında Polis Akademisi Başkanlığı tarafından her alım dönemi öncesi duyurulan şartların sağlanması gelir. Bu şartlar sağlandığı takdirde önce internet üzerinden ön başvuru yapılmalı, ardından talep edilen evraklar temin edilmelidir. Bu aşamadan sonra sınavlara katılmaya hak kazanan adaylar, sınavlarda başarı gösterdikleri takdirde bekçi olmaya hak kazanırlar.

Bekçi Alım Şartları Nelerdir?

Bekçi olmak için İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmiş bazı şartlar vardır.

Bu şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak
  • 18 yaşını doldurmuş ve 31 yaşına girmemiş olmak
  • Kamu haklarından mahrum edilmemiş olmak
  • Herhangi bir ağır cezaya çarptırılmamış olmak
  • Görevini yapmaya engel teşkil edecek herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamak
  • Bir siyasi partinin üyesi olmamak

Yukarıdaki şartların yanı sıra akıllara bekçi alımı şartlar bayanlar için bir farklılık gösteriyor mu geliyor. Bu sorunun cevabı için yapılacak en sağlıklı şey ilanları takip etmektir. Açılan ilanlarda açık bir şekilde yaş, öğrenim gibi detaylar adaylarla paylaşılıyor. Bunun yanında hamile kadınlar bekçi olarak istihdam edilmezler.

Bekçi Alımı Başvurusu için Gerekli Evraklar ve Başvuru Süreci

İhtiyaç ve kadro planlamasına uygun olarak yılın belirli dönemlerinde bekçi alım ilanları yayımlanır. İlanda belirtilen süre içerisinde e -devlet üzerinden ön başvuru yapılması gerekir. Ayrıca ilanla ilgili detaylar Polis Akademisi Başkanlığının web sitesinden takip edilmelidir.

Polis Akademisi resmi web sitesi için TIKLAYINIZ!

Web sitesindeki bilgilendirmeler haricinde adaylara herhangi bir şekilde bilgilendirme yapılmaz. İnternet ilanı tebligat yerine geçerken internette yayımlanıp adayın haberi olmayan gelişmelerde sorumluluk adaya ait olmaktadır.

Bekçilik Sınavına Ön Başvuru Yapmak için TIKLAYINIZ!

Başvuru için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Çarşı ve Mahalle Bekçiliği sınav başvuru dilekçesi
  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi T.C. kimlik numarasını gösteren bir belgenin aslı ve fotokopisi
  • Diploma ya da geçici mezuniyet belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Adayın görev yapmak için başvuruda bulunduğu ilde en az 1 yıldır yaşadığını gösterir belge
  • Son 1 yıl içerisinde çektirilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Kendisi ve evli ise eşinin yönetmeliğin 5’inci maddesi uyarınca engel hallerinin bulunmadığını ifade eden yazılı beyan
  • Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu
  • Erkek adaylar için askerlik terhis belgesi aslı ve fotokopisi
  • Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi
  • Sağlık kurulu tarafından hazırlanan ve adayın bekçilik yapabilmek için gerekli sağlık şartlarını taşıdığını gösteren sağlık bilgilendirme formu

Bekçilik Sınavları Nasıl Yapılır?

Ön başvurularını tamamlayıp gerekli şartları sağlayan adaylar eleme sürecine tabi tutulurlar. Bu süreçte adaylar çeşitli aşamalarda başarı göstermeleri halinde bekçi olmaya hak kazanabilirler. Bir aşamada başarısız olan bir adayın bir sonraki aşamaya katılması mümkün değildir.

Ön Sağlık Kontrolü

Ön sağlık kontrolü, adayların bekçilik yapmak için gerekli olan sağlık koşullarını taşıyıp taşımadıklarının uzman doktorlar tarafından tespit edildiği aşamadır.

Yazılı Sınav

Yazılı sınavda Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel Kültür testlerini cevaplayan adayların başarılı olabilmeleri için 100 üzerinden 50 puan almaları gerekir. Bu puan ihtiyaç durumuna göre İçişleri Bakanlığı tarafından değiştirilebilir. Yazılı sınavda sorulara verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez.

Fiziki Yeterlilik

Yazılı sınavı başarı ile tamamlayan adaylar fiziki yeterlilik testine girmeye hak kazanırlar. Fiziki yeterlilik testinde kurul tarafından adayın bekçilik için gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını anlayabilmek için bir parkur etrafında çeşitli fiziksel aktiviteler yaptırılır. Bu aşamada başarılı olabilmek için adayın 100 üzerinden 60 puan alması gerekir.

Sözlü Mülakat

Bekçilik sınavında son aşama sözlü mülakattır. Sözlü mülakatta adayın konu hakkındaki bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavraması, özgüveni, ifade yeteneği ve beden dilini kullanma becerisi kriterlerine göre bir değerlendirme yapılır. Sözlü mülakat, adayın komisyon tarafından belirlenen ve çeşitli konuların yazıldığı kartlardan rastgele seçilen bir kartta yazılı olan konu hakkında yaptığı bir sunum ile gerçekleşir. Bunun yanında komisyon üyeleri adaya çeşitli sorular da sorabilir. Sözlü mülakattan başarılı olabilmek için 100 üzerinden 60 puan alınması gerekir.

Yazılı sınav puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınav puanının %25’i ve ve sözlü mülakatın %50’si alınarak aday için bir esas giriş puanı belirlenir. Adaylar bu puana göre sıralanarak kontenjana göre mesleğe kabul edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.