Kamu Dünyasına Dair

Araç Tescil Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Son yıllarda araç tescil sorgulama ve plaka tescil işlemleri sık sık insanların gündeminde olmaya başladı. Bilindiği üzere ülkemizde üretimi yapılmış olan ya da yurt dışından ithal edilmiş olan araçların teknik bilgilerinin bulunduğu araç uygunluk belgesinin belgeleri araç üretileri ya da ithalatçılar aracılığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından araç sahiplerine sağlanıyor. Sıfır veya ikinci el olan bir aracın satış işlemi yapıldığı zaman satış ile alakalı olan verilen elektronik ortamda aracın satışını gerçekleştirmiş olan kişilerce Emniyet Genel Müdürlüğünün sistemine gönderiliyor ve alıcının adına da plaka tescil isteği yapılıyor. Araç ya da alıcı ile ilgili bilgilerin birbiri ile bağlantılı olan sistemlerden doğruluğunun tespit edilebilmesi ve herhangi bir sınırlandırma gerektiren durumun bulunup bulunmadığının bu sorgulama yöntemi ile tespit edilmesi, araçların zorunlu olarak ödemesi gereken vergilerin ödenip ödenmesi, zorunlu mali sorumluluk sigortalarının yaptırılmış olup olmadığının bu elektronik ortamlardan tespit edilmesi çok önemli oluyor. O nedenle devletin internet yolu ile bu bilgilere ulaşmak imkanı tanıması araç alım ya da satımı yapacak olan kişiler için çok değerli oluyor.

Eğer ki aracı satın alacak kişi satılan bu araç ile ilgil olarak tescile engel olacak herhangi bir sorunun olmadığını anlar ve bu konuda mutabık olur ise aracı satın alacak olan kişi kendi ismi üzerine tescil işlemlerini yapıyor. Aynı şekilde aracı satan bayinin de aracın yeni sahibine bu aracın tescil edilmiş olduğuna dair geçici olan belgeyi göndermesi gerekiyor. Araçların satışını yapan bayiler genellikle otomatik bir sistem ile plaka basım fişi alırlar, sonrasında şoförler odasına aracın tescil plakası ile müracaat edip gerekli işlemleri tamamlarlar ve ilgili plakayı bastırırlar. Ancak bu belgeler yalnızca bir aylığına geçerli olur. Aynı zamanda bu belgeleri bulunulan yerde herhangi bir trafik tescil kurumu vasıtası ile almak mümkün olur.

Tescil Yapılacak Araçlardan İstenen Belgeler:

  • Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi
  • Uygunluk adı verilen belge
  • T.C. kimlik numarası
  • Tescil belgesii ve Trafik belgesi
  • Zorunlu tutulan Mali Mesuliyet Sigortası
  • ÖTV ödeme belgesinin aslı
  • Şoförler Odasından alınan yeni kayıt dosyası

Yukarıda belirtmiş olduğumuz belgeler ile trafik tescil şubelerine giderek başvuru yapılabilir ve sonrasında da plaka kolay bir şekilde tescil ettirilebilir. Tabii öncesinde trafik tescil randevu süreci bulunur. Herhangi bir trafik tescil kurumundan trafik tescil randevusu aldıktan sonra bu işlemlerin hepsi gerçekleştirilebilir. Bu tescil işlemi yapıldıktan sonra aracınızın araç tescil sorgulama işlemini de yapabilir ve durumunu görebilirsiniz.

Araç Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan araç sorgulama işlemlerinde özellikle tescil konusunda aracın ilk olarak yola çıktığı gün itibari ile işlemler yapılır. Aslında araç tescil sorgulama süreci hem aracın tescil işlemlerinin araç satışını yapan yerlerden yapıldığı durumlarda hem de direkt olarak kişilerin kendilerinin hallettiği durumlarda önemli oluyor. Bilindiği üzere sıfır olan araçlarda satın alma sürecinde tüm tescil işlemleri oto sanayiler yani bir diğer deyişle araç satışının yapıldığı mekanlar tarafından yapılıyor. İkinci el araç alım satımı sürecinde ise bu işlemler bireysel olarak hallediliyor. Dilediğiniz herhangi bir araçla ilgili araç tescil tarihi sorgulama işlemi yapmak adına öncelikli olarak aşağıda vermiş olduğumuz linke tıklamanız gerekiyor. Bu link sizi Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesinde bulunan araç tescil sorgulama sayfasına yönlendiriyor.

Bu linke tıklandığında ilk olarak çıkan sorgulama alanına aracın plaka numarası giriliyor. Plakanın özel bir plaka mı olduğu yoksa standart verilmiş bir plaka mı olduğuna dair bir seçim yapmak da gerekiyor. Bunun için sistemde evet ya da hayır seçenekleri yer alıyor. Ardından T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarasının girilmesi gerekiyor. Son olarak da tesil tarihi girildiği zaman en alttaki “tamam” butonuna tıklandığında gerekli bilgilerin olduğu yönlendirme ekranına ulaşılmış oluyor. Bu pratik işlemleri yapmak için herhangi bir sisteme kayıt olmak ya da ücret ödemek gerekmiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı Araç Tescil Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ!

E-Devlet Araç Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-devlet araç sorgulama işlemini tescil için de yapmak mümkün.  Bunun için elbette öncelikli olarak tescil tarihini ve tescil durumunu öğrenmek adına e-devlet sistemine giriş yapılması gerekiyor. Aşağıda bu giriş için kullanmanız gereken adrese ulaşmak adına tıklayacağınız bir link bulunuyor. Sonrasında kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmek durumundasınız. Yine e-devlet kapısı yani e-devlet sistemi üzerinden yani internetten online olarak araç ruhsat sorgulama ve araç haciz sorgulama işlemleri de yapılabiliyor.

E-devlet sistemine giriş yapabilmek için herkesin bir e-devlet şifresinin olması gerekiyor. E-devlet şifresini almak ise çok kolay. Bunun için herhangi bir PTT şubesine gidip e-devlet şifresi almak istediğinizi beyan etmeniz ve bu işlem için gerekli olan 2 TL’yi ödemeniz yeterli. Artık bir e-devlet şifreniz var ve işlemlerinizi bu şifre ile birkez daha şifre almak zorunda kalmadan gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ki daha önce bir e-devlet şifresi aldıysanız ve bu şifreyi halen daha hatırlıyorsanız yeniden bir e-devlet şifresi almanız gerek yok, o şifreyi kullanabilirsiniz. Ancak aldığınız e-devlet şifresini kesinlikle hiç kimseyle paylaşmamanız gerekiyor.

Eğer e-devlet şifresi alma süreci sizin için zorlayıcı ise günümüzde hemen hemen herkesin kullanıyor olduğu internet bankacılığı ile de e-devlet sistemine girmek mümkün. Bu işlem için e-devlet işlem sayfası sizi bankanızın giriş yapma sayfasına yönlendiriyor. Oradan giriş yaptığınız takdirde e-devlet sistemine de girmiş oluyorsunuz.

Tüm bunların yanında mobil imza, elektronik imza ve T.C. kimlik kartı ile de e-devlet sistemine giriş yapmak mümkün oluyor. Dilediğiniz herhangi bir yöntemi kullanarak e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra artık “adıma tescilli araç sorgulama” sayfasına gitmeniz çok kolay. Buradan aracınızla ilgili tüm sorgulamaları hızlı bir şekilde ve başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz.

Araç tescil sorgulama işlemleri aslında internet üzerinden çok kolay bir şekilde, kısa sürede ve ücretsiz olarak yapılabilecek işlemler. Özellikle e-devlet sisteminin yürürlüğe girmesi ile beraber artık vatandaşlar bu işlemler için ekstra uğraşmak durumunda kalmıyorlar ve zamandan tasarruf ediyorlar. Fakat araç tescil sorgulama işlemlerini internet üzerinden yapmak istemeyen ya da internetten yaptığı işlemlere her ne kadar e-devlet sistemi çok güvenilir olsa da güvenmeyenler işlemlerini offline ortamlarda da gerçekleştirebilirler elbette. Bunun için araç tescil işlemlerinin yapılmış olduğu trafik tescil kurumuna gitmek ya da orası ile telefonla irtibata geçmek gerekecektir. Ancak bunun için mesai saatlerini ve müsaitlik durumlarını kontrol etmek gerekeceği için tüm işlemleri elektronik ortamda online olarak yürütmek çok daha pratik olur.

E-devlet Sistemi Üzerinden Araç Tescil Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ!

Emniyet Genel Müdürlüğü Plaka Tescil İşlemleri ile ilgili Detaylı Bilgi için TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.