Kamu Dünyasına Dair

Altın Teminatlı İhtiyaç Kredisi Nedir?

Kredi kullanmak, nakit kaynakların yeterli olmadığı durumlarda finansman sağlamak için en sık başvurulan yollardan biridir. İhtiyaç kredisi ile bireyler sağlıktan tatile, doğumdan düğüne kadar tüm özel ihtiyaçları için maddi kaynak yaratabilir. Ticari girişimler ise krediyle yeni yatırımlara başlayıp işlerini büyütebilir, borçlarını tek çatı altında toplayabilir. Özellikle büyük ödemelerin tek kalemde yapılması gereken durumlarda ihtiyaç kredisi neredeyse tek seçenektir.

Kredi talebinde bulunan kişilerin kimlik bilgilerinin yanında mutlaka aylık gelirlerini ve varsa ek gelirlerini de bankaya ibraz etmeleri gerekir. Daha önceki banka işlemlerinden kaynaklanan düşük kredi notları kredi kullanıcıları için problem teşkil eder. Banka inisiyatifine göre, kredi çekilirken müşteriden kefil göstermesi istenebilir. Son dönemde piyasaya sunulan altın teminatlı kredi ile bazı bankaların altını da teminat olarak kabul edebilmesi, yastık altında altın yatırımı bulunan kişiler için büyük avantaj sağlamıştır.

Altın Kredisi nedir?

Altın teminatlı kredi, müşterinin fiziksel olarak muhafaza ettiği altınları ve ziynet eşyalarını banka şubesine getirerek değerlendirmeye sunması ve bu altınları banka hesabına gram cinsinden yatırmasıyla hesaplanan kredi türüdür. Altının alanında uzman kişiler tarafından açıklanan maddi tutarı dikkate alınarak müşteriye özel marjlar belirlenir. Altın kredisi faiz oranları için belirlenen bir sabit yoktur; vade süresi, altının değeri ve geliri gösteren diğer belgeler faizin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Piyasada “altın kredisi” olarak adlandırılan bir bankacılık ürünü daha vardır. Altın kredisi ve altın teminatlı kredi kavramları birbirinden farklıdır. Altın kredisine altın üretimi ve ticareti ile ilgilenen ticari işletmeler (kuyumcular gibi) başvurabilir. Bu kredide faiz ve komisyonlar altın olarak gram bazında izlenir; bu sayede altından para kazanan işletmelerin kur ve enflasyon riskinden korunmaları sağlanır. Altın kredisine yalnızca altını işlemekten para kazanan işletmeler başvurabilirken; altın teminatlı ihtiyaç kredisi tüm küçük ve orta ölçekli işletmelere açık bir üründür.

Altın Teminatlı Krediden Kimler Faydalanabilir?

Bankacılık sisteminde yeni bir uygulama olan altın teminatlı kredinin kapsadığı müşteri kitlesi henüz sınırlıdır. Bazı bankalar yalnızca kadın girişimciler için altın teminatlı kredi fırsatını sunarken; cinsiyet belirtmeksizin ticari girişimlere altın kredisi fırsatı sunan bankalar da vardır. Örneğin Garanti Bankası altın kredisi, Kadın Girişimcilere Altın Teminatlı Kredi adıyla piyasaya sunulmuştur. Bu hizmetten yararlanabilmek için işini büyütmek isteyen girişimcinin kadın olması şartı koşulmuştur. Diğer yandan QNB Finansbank tarafından açıklanan kredide yalnızca ticari kredi şartı vardır, cinsiyet aranmaz.

Altın teminatlı kredide dikkat çeken kredi başvurusunu yapanın bireyler değil; küçük ve orta ölçekli işletmeler olması gerektiğidir. Uzun vadede tüketici kredilerinde de altın teminatı uygulamasına gidilmesi beklenmektedir. Bu sayede çeşitli nedenlerle kredi çekmekte sorun yaşayan bireyler, altınlarını ipotek ederek kredi alma şanslarını artırabilir. Altın teminatlı kredi iki yönden kazandırır: Bu kredi ile müşterilere hem altınlarını güvenli bir şekilde muhafaza etme hem de bundan finansman yaratma imkanı tanınmış olur.

Altın Kredisi Nasıl Alınır?

Mevcut bankacılık düzenine göre; fiziki olarak saklanan altın ve ziynet eşyalarının değerlemesinin yapıldığı belirli günler ve şubeler vardır. Bu günler ve şubeler bankadan bankaya değişiklik gösterir. Banka tarafından belirtilen şubelere, altın kabul gününde ziynet eşyalarını getiren kişilerin maddi varlığı eksper tarafından belirlenir. Bu altınlar bankada girişimci adına açılan hesaba 24 ayar gram altın cinsinden yatırılır ve bir altın hesabı oluşmuş olur. Bu altın hesabının büyüklüğüne göre banka ile anlaşılarak altın teminatlı krediden faydalanmak mümkündür. Kredi kapandığı zaman kişi, altınlarını Türk Lirası cinsinden bankadan çekebilir.

Altın Teminatlı Krediye Başvurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Ticari kredilerde aranan tüm belgeler, altın teminatlı kredide de müşterilerden talep edilmektedir:

  • İşletme sahibi veya ortakların kimlik fotokopileri
  • Vergi levhası
  • İmza beyannamesi
  • Esnaf/Ticaret Sicil Kayıt Beyannamesi veya Oda Kayıt Belgesi
  • Limited ve anonim şirketlerin kuruluş tarihi, ortaklık ve sermaye yapısını gösteren ticaret sicil gazetesi

Altın Teminatlı Kredi İçin Hangi Ziynet Eşyaları Kullanılabilir?

Küpe, kolye, yüzük, bilezik, bileklik gibi ziynet eşyalarının tümü altın teminatı olarak kullanılabilir. Bu eşyalar eksper olarak bankayla anlaşan kuyumculuk şirketi tarafından değerlendirilerek 24 ayar gram altın cinsinden banka hesabına yatırılır. Külçe altın, gram altın, çeyrek, yarım ya da tam altın şeklindeki yatırımların tümü ticari kredi için teminat olarak kabul edilebilmektedir.

Altın teminatlı kredinin vadesi dolduğunda ve ödemesi tamamlandığında; tekrar benzer ekspertiz süreçlerinden geçilmesi beklenmez, kredi sahibi istediği an Türk Lirası cinsinden yatırımını yönetebilir.

Faizsiz Altın Kredisi Kullanmak Mümkün müdür?

Altın teminatlı kredi kullandıracağını açıklayan tüm bankalar, bunun için müşteriye özel faiz oranları belirleneceğini özellikle belirtmiştir. Altın teminatı sayesinde de olsa faiz ödemeden kredi kullanmak mümkün değildir. Faiz oranı; kredi başvurusunda bulunan girişimcinin kredi notu, vade süresi, altının değeri gibi çeşitli değişenlere bağlıdır.

Bankada oluşturulan altın hesabının ancak değişen altın fiyatlarına göre değer kazanması beklenir, bu hesaplarda çoğunlukla mevduat faizi uygulaması bulunmamaktadır. Altın kredisi hesaplama işlemi için bankanın altın değerleme işlemi yapan şubesine giderek bireysel başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Altın Teminatlı Kredinin Avantajları Nelerdir?

  • Altın teminatlı kredi ile yastık altında tutulan ve saklanan altınlar ekonomiye kazandırılmış olur. Bankalar kredi vadesi boyunca bu altın varlığını aktif ekonomiye katarak değerlendirebilir.
  • Çalınma ve kaybolma riskine karşılık altın varlığı güvence altına alınmış olur, kasa kiralama ve hesap işletim ücreti gibi bir maliyete girilmeden banka koşullarında altın yatırımının saklanması sağlanır.
  • Girişimciliği ve özellikle kadın girişimcileri desteklemek amacıyla gündeme gelen bir proje olması nedeniyle önem taşır, bu kredi talebine dönüşlerin büyük oranda olumlu olması bekleniyor. Kredi notu yönünden kara listede olunmadığı sürece, girişimcilerin altın teminatı ile yüklü miktarda kredi çekebilmesi mümkündür.
  • Piyasada 24 aya kadar vade ile 30 bin liraya kadar altın teminatlı kredi fırsatı mevcuttur. Ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlanan teşvikler sayesinde, ödeme dönemleri içerisinde erteleme ve birkaç ayı ödemesiz geçirme gibi şanslar sunulabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.