Kamu Dünyasına Dair

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Alkollü araç kullanma cezası nedir, diye merak eden kişiler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda sizlere iki farklı trafik cezası maddesinden bahsedeceğiz. Trafik Cezası Madde 48/5 ve Trafik Cezası Madde 48/9 alkol ile ilgili yönetmeliklere sahip bulunuyor. Diğer yandan Madde 97’de ise bu konu ile ilgili ek bilgiler var. Alkollü araç kullanma cezası affı ise her ne kadar beklenen bir şey olsa da 2017 yılında da böyle bir bilgi gün yüzüne çıkmış değil. Şimdi sizlere bahsi geçen maddelerden bahsedeceğiz.

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Trafik Cezası Madde 48/5’e göre alkollü araç kullanma cezası şu şekilde belirlenmiş bulunuyor;

Alkollü araç kullanma cezası nedir sorusuna verilecek ilk cevap ilk seferde 876 TL, peşin bir şekilde ödenmesi halinde %25 indirim ile birlikte 657 TL şeklinde olur. İkinci defa alkollü araç kullanma cezası ise 1.098 TL olurken bu cezanın peşin bir şekilde ödenmesi halinde 823,50 TL ödenmesi gerekir. Üç ya da daha fazla kez bu maddeyi ihlal eden kişilerin ise 1.763 TL ödemesi gerekirken bu ücretin peşin bir şekilde ödenmesi halinde 1.322,50 TL ödenmesi gerekiyor.

Bu ceza 0,50 promilden fazla alkole sahip olan kişilerin alkollü bir şekilde araç kullanması halinde veriliyor. Diğer yandan hususi otomobil haricinde bir aracın kullanılması halinde ise 0,20 promili aşmanız halinde ceza veriliyor. Alkollü araç kullanmanın cezası ruhsat sahibine 20 puan olarak yansıyor. Bu ceza araç sürücülerine veriliyor. Bununla birlikte bu maddeyi ilk kez ihlal eden kişilerin 6 ay, ikinci kez ihlal eden kişilerin 2 yıl ve 3 ya da daha fazla kez ihlal eden kişilerin 5 yıl boyunca belgelerin Trafik Zabıtası tarafından el konuluyor. Böylelikle de sürücüler araç kullanmaktan men ediliyorlar.

Bu madde kapsamında iki yıl süreyle belgesi geri alınan sürücülerin davranışlarını geliştirme eğitimine girmesi gerekiyor. Eğer belgeniz beş yıllığına alınmışsa bu durumda bir psikiyatri uzmanı tarafından psikoteknik değerlendirmeler çerçevesinde muayene edilmeniz gerekiyor. İki ya da beş yıl boyunca belgelerin el konulan kişilerin bahsi geçen şartları yerine getirmesi gerekiyor. Aynı zamanda sürücünün herhangi bir sebepten dolayı Trafik Kanunu çerçevesinde idari para cezası bulunmaması gerekiyor.

1,00 promilin üzerinde alkollü olan kişilerin alkollü bir şekilde trafik kazasına neden olması halinde ise alkollü araç kullanma cezası için TCK 179 maddesi baz alınarak işlem yapılır.

Trafik Cezası Madde 48/9’a göre alkollü araç kullanma cezası şu şekilde belirlenmiş bulunuyor;

Uyuşturucu ya da uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da kandaki alkol miktarının tespiti için gerekli olan teknik cihazların kullanılmasına karşı çıkıldığı durumlarda bu şekilde zorluk çıkartan sürücülere 2.507 TL tutarında idari para cezası verilir. Bu cezanın peşin bir şekilde ödenmesi halinde ise %25 oranında indirim yapılarak 1.880,25 TL gibi bir ücret ödenir. Bu ceza aracı süren kişiler verilmekte olup bu kişiler trafikten men edilecek ve iki yıl boyunca sürücü belgelerin alı koyulacaktır.

Trafik görevlileri tarafından uyuşturucu ya da uyarıcı maddenin ölçümünün yapılmasına engel olan fakat uyarıcı ya da uyuşturucu madde kullandığı düşünülen şüpheli kişiler 5271 sayılı Ceza Mahkemesi Kanunu kapsamında ali kolluğa ilişkin olarak beyan edilmiş olan hükümler göz önünde bulundurularak mahalli zabıtaya teslim edilir. Mahalli zabıta tarafından yürütülecek olan soruşturmanın takip edilmesi ve sonuçlanmasının ardından Trafik Kanunu Trafik Cezası Madde 48/9 maddesine göre kişilere ceza verilecektir. Bununla birlikte Trafik Kanunu kapsamında 48. madde ve diğer maddeler ile ilgili olarak belirlenmiş olan idari para cezasının bulunması halinde bu cezaların kuruşu kuruşuna ödenmemesi durumunda bireylerin belirlenmiş olan zamanın geçmesine rağmen belgelerini geri alması mümkün olmaz. Bu nedenle de sürücü belgenizi geri almak istemeniz halinde mutlak surette adınıza yazılmış olan idari para cezasını ödemeniz gerekir.

Alkollü Araç Kullanma ve Ehliyete El Konulması

Aşağıda yer alan durumlarda alkollü araç kullanma durumunda geçerli cezalar bulunuyor;

1. Taksi ya da dolmuş otomobil, otobüs, kamyon, minibüs ve çekici gibi araçlar ile yük ve yolcu taşımacılığı ile kamu hizmeti veren kişiler ile resmi araç süren sürücüler alkollü bir şekilde araç süremezler.

2. Alkollü içki içmiş olan diğer araç sürücülerinin ise 0,50 promilden fazla alkol miktarına sahip olmaması gerekir.

3. Alkollü bir şekilde araç kullandığı düşünülen sürücülerin alkol tespiti Trafik Zabıtası tarafından yapılır.

4. Trafik kazasına karışan alkollü sürücülerin alkol durumları da kaza tespit tutanağında yer alır.

5. Yaralanma ya da ölümle sonuçlanmış olan trafik kazalarında acil müdahale gereken bir yaralının teknik cihaz ile ölçüm yapılamaması durumunda sevk edileceğin hastanede alınacak olan kan üzerinden alkol tespiti yapılır. Sevk edilmiş olan hastanenin yeterli tıbbi ve teknik imkana sahip olmaması durumunda alınacak olan kan örnekleri bu tür imkanlara sahip olan bir kuruma gönderilir.

6. Alkol durumunun tespit edilmesi için kullanılmakta olan cihazların yeterli teknik özelliklere sahip olmaması sebebiyle itiraz edilmesi, alkol ölçümüne saldırgan bir tepki verilmesi ve ölçüme izin verilmemesi gibi durumlarda adli tabiplik, adli tıp kurumu ya da Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan kuruluşlara olay anından itibaren en geç iki saat içinde sevkin gerçekleştirilmesi ve burada yeterli teknik özelliklere sahip olan cihazlar kullanılarak gerekli alkol testinin yapılması gerekir. Daha sonra olay anı ile testin yapıldığı an arasındaki zamanın da göz önünde bulundurulmasının ardından yasal işlem yapılır.

7. Kandaki alkol miktarının tespit edilebilmesi için yeterli teknik cihazların bulunmaması, kanın alınarak laboratuvardan incelenme gibi imkanının olmaması halinde şüpheli kişinin en yakın resmi kuruluşa sevk edilesi gerekir.

8. Yapılacak olan testlerin ardından belirlenmiş olan limitlerin üzerinde araç sürmekte olan kişilere yukarıda da bahsi geçen idari para cezası verilecek. Alkollü araç kullanma ehliyete el konulması durumuyla karşı karşıya kalınacak, bu şekilde araç süren kişilerin ehliyetlerine ceza puanı yazılacaktır.

Alkollü bir şekilde araç kullanarak yaralanma ya da yaralanmalara ve ölümlere sebep olan kişiler ağır kusurlu sayılır. Bu sebeple de alkollü araç kullanma cezası ile karşı karşıya kalırlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.