Kamu Dünyasına Dair

701 Sayılı KHK ile İşten Atılan Memurlar İtiraz Edebilir mi?

Resmi Gazete’de yayımlanan 701 sayılı KHK neticesinde 18.000’e yakın kişi kamu görevlerinden ihraç edilmişti. İhraçların ardından haksız işlemlerin olup olmadığı şüphesi üzerine pek çok vatandaş ve milletvekili çağrıda bulunmuş, meclisten ihraç kararına itiraz gelmiş ve vatandaşlara ihraçlara karşı itiraz hakkının verilmesi talep edilmiştir. Bu doğrultuda bir süre önce KHK ile görevlerinden uzaklaştırılan kişiler için itiraz işlemleri başlatıldı.

KHK ile Hak Kaybına Uğrayanların Karara İtiraz Hakkı Bulunuyor mu?

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile işlerinden ihraç edilen vatandaşların hak arama taleplerine karşılık verilmesi için Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu adında bir komisyon kuruldu. Komisyon, yapılan başvurular neticesinde;

  • Kamu görevinden çıkarılan,
  • Öğrencilik bursu kesilen,
  • Emekli güvenlik personeli rütbeleri alınan vatandaşlardan,
  • Kapatılmış olan kurum ve kuruluşlardan gelen başvuruları değerlendirip karara bağlamaya başladı.

Komisyon içerisinde 80’i hakim, uzman ve müfettişlerden oluşan raportör olmak üzere toplamda 250 kişi görevlendirildi.

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından dijital ortamlarda başvuru alma, başvuruları arşivleme ve inceleme işlemlerinin yapılabilmesi için özel bir bilgi işlem sistemi oluşturulmuş ve başvuruların doğru değerlendirilebilmesi için 20’den çok kurum ve kuruluştan bilgiler temin edilip bu sisteme kayıtları yapılmıştır. Bunlara ek olarak yargı mercilerinin vermiş oldukları kararlar da UYAP sistemi üzerinden takibe alınmıştır. Şimdiye kadar OHAL kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile yapılan işlemlere yapılan itirazlara ilişkin 435.000’den fazla evrak tasnif ve kayıt edilip arşivlenmiştir.

KHK Nasıl İtiraz Edilir?

Daha önce 5 Eylül 2018’e kadar evrak teslimlerinin yapılması talep edilmesine rağmen KHK itiraz süresinin uzatıldığı görülüyor. Sistemde hala başvuru formu aktif olarak çalışmakta. Peki KHK ile ihraç edilenler nereye başvuracak?

İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık çatısı altında faaliyet gösteren OHAL işlemlerini inceleme komisyonu için yapılan başvuruları alan sistem, yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı çatısı altına alındı ve sitenin adresi de değişti.

  • KHK kapsamında alınan karara itiraz etmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Sayfanın alt bölümlerine inerek “OHAL işlemleri inceleme komisyonu başvuru formu ve başvuru sorgulama” ekranına gelin.
  • Bu ekranda itiraz başvurusu gerçekleştirmek ya da yapmış olduğunuz başvuru hakkında sorgulama yapmak için “gerçek kişi” başlığı altındaki uygun boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası, isim ve soyisim, anne kızlık soyadı ve cep telefonu bilgilerinizi girdikten sonra “onay kodu gönder” seçeneğini işaretleyip aşamaları takip edebilirsiniz.

  • Vekaleten ya da vesayeten başvuru yapacak ya da başvuru sorgulayacaksanız üst menüde ilgili seçeneği işaretleyip işlemlere devam edebilirsiniz.
  • Vekil ya da vasi işlemlerinde vekalet edenin veya vasi olanın T.C. kimlik numarası, vekil ya da vasinin T.C. kimlik numarası, ismi ve soyismi, anne kızlık soyadı, cep telefonu numarası bilgilerini doldurmanız ve “ben robot değilim” seçeneği işaretlendikten sonra “onay kodu gönder” yazısına tıklamanız yeterli olacaktır.

  • Kurum ya da kuruluşlar hakkında tüzel başvuru yapacak olanlar ise üst menüden “tüzel” seçeneğini işaretledikten sonra başvuru formunda tüzel türü, tüzel kurum ismi, başvuran kişinin T.C. kimlik numarası, ismi ve soyismi, annesinin evlenmeden önceki soyadı, cep telefon numarası bilgilerini girdikten sonra “onay kodu gönder” yazısına tıklamalıdır.

KHK kapsamında yapılan ihraçlara itiraz etmek için TIKLAYINIZ!

İhraç Edilen Memurlar İçin Dava Dilekçesi Örnekleri

KHK kapsamında mesleğinden ihraç edilen öğretmen, memur, emniyet personeli gibi pek çok kamu çalışanı bir yanlışlık sonucu görevlerinden alındığını düşünüyor. Kamudan ihraç edilen memurlar, bu durumun bir haksızlık ya da yanlışlığa binaen meydana geldiğini düşünüyorlarsa dava haklarını kullanabilirler. Mahkemeye başvurmak için çeşitli dava dilekçelerinin hazırlanması ve evraklar ile formların eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor. Davalar ve itirazlar sonucunda suçsuzluğu ispatlanan, bir haksızlık sebebiyle kamudan ihraç edilen memurların yeniden göreve alınmaları beklentiler arasında.

İdare Mahkemesine açacakları davaya ilişkin dilekçe örneğini incelemek için TIKLAYINIZ!

Danıştaya açacakları davaya ilişkin dilekçe örneğini incelemek için TIKLAYINIZ!

Anayasa Mahkemesine açacakları davaya ilişkin dilekçe örneğini incelemek için TIKLAYINIZ!

Anayasa Mahkemesine açacakları davaya ilişkin dilekçelerine eklenecek içerik örneğini incelemek için TIKLAYINIZ!

İhraç Edilenler Sigortalı İşte Çalışabilir mi?

Kamu görevlerinden ihraç edilen memurlar, geçim sıkıntısı yaşamamak için en kısa sürede yeni bir işe başlayarak çalışma hayatlarına devam etmek istiyorlar. KHK ile işlerinden alındıkları için çalışacakları işler konusunda da kimi kısıtlamalar bulunuyor ve aksi bir karar alınmadığı sürece tekrar memur olarak kamuda çalışma imkanları bulunmuyor. Ama bunlara rağmen özel şirketlerin ve işverenlerin kabul etmesi halinde KHK ile mesleğinden ihraç edilen herhangi bir memurun sigortalı olarak çalışması mümkündür. Örnek vermek gerekirse mesleğinden alınan memur, bir inşaat şirketinde sigortalı olarak herhangi bir pozisyonda işbaşı yapabilir. Bu konuda devlet tarafından herhangi bir engel konulmamıştır. İnisiyatif tamamen işverenlerin ve yöneticilerin elindedir.

Aynı şekilde mesleklerinden alınan öğretmenlerin de sigortalı işte çalışması mümkündür. Örnek vermek gerekirse işinden atılan bir bilgisayar öğretmeni, özel bir kurumda yazılım uzmanı olarak kendisine iş bulabilir ve sigortalı olarak çalışabilir. Aynı şekilde ihraç edilen İngilizce öğretmenleri de özel kurumlarda İngilizce kursu verebilir, çevirmenlik ya da rehberlik gibi işlerle uğraşabilirler.

Fakat öğretmenlerde istisnai bir durum bulunuyor. İhraç gerekçesinde ve SGK kayıtlarında “FETÖ ihracı” gibi bir ifadenin bulunması halinde her ne kadar suçsuz olunsa bile bu kişilerin iş bulmaları ve sigortalı olarak çalışmaları zor görünüyor.

İhraç Edilen Memur Ne İş Yapar?

İhraç edilen devlet memurları yukarıda da anlatıldığı üzere özel sektörde sigortalı olarak çalışabilirler. Bu noktada kesin bir resmi engel bulunmuyor. İhraç edilerek kamu haklarından mahrum bırakılan kamu çalışanları, imkanlar dahilinde herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılabilir. Örnek vermek gerekirse kamuda nüfus müdürlüğünde çalışan bir memur ihraç edildikten sonra özel bir şirkette şoför olarak, restoranda garson olarak da çalışabilir.

İlk etapta kendi uzmanlığı alanında meslek bulamayan pek çok ihraç edilen vatandaş, daha farklı işlere yönelerek sigortalı olarak çalışıp hem prim gün sayılarını dolduruyor hem de gelirlerini sürdürmeye çalışıyorlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.