Kamu Dünyasına Dair

2017 İşsizlik Maaşı Tutarları

İşsizlik maaşı, çalışırken istem dışı işini kaybetmiş kişilerin gelir kayıplarının kısmen giderilmesini amaçlayan bir sistemdir. Devlet tarafından oluşturulmuştur. Sosyal Sigortalar Kurumu’na çalışan adına ödenen primlerin içinde yer alan kalemlerden biridir. İşsizlik sigorta koluna ait ilk kesinti 01.06.2000 tarihinde yapılmaya başladır. İlk işsizlik maaşı ödemesi ise 2002 yılının Mart ayında yapıldı.

İşsizlik Maaşı Hesaplaması

İşsizlik maaşı son dört aylık brüt maaşın üzerinden hesaplanmakta. Bu hesaplama yapılırken brüt maaş ne olursa olsun ödenecek tutar brüt asgari ücretin %80’inin üzerine çıkmayacak şekilde yapılır. İşsizlik maaşı hesaplaması yapılırken geriye dönük son dört aylık brüt kazancın bir güne düşen kısmının %40’ı baz alınarak gerçekleştirilir. 2017 işsizlik maaşı hesaplama işlemlerine göre üst limit 1.421 TL iken alt limit 710 TL olarak belirlenmiştir.

2017 İşsizlik Maaşı Hesaplaması yapılırken brüt ücret dikkate alındığından, yüksek işsizlik maaşı almak için sigortalının primlerinin hak ettiği kazanç üzerinden yatırılması önemlidir. Burada önemli olan çalışanın gerçekte ne kadar maaş aldığı değil, prim ödemelerinin yapıldığı tutardır. İşsizlik maaşı ve diğer haklar konusunda kayıp yaşamak istemeyen vatandaşlar sigorta primlerinin aldıkları maaş üzerinden yatırılmasına dikkat etmelidirler.

İşsizlik Maaşı Almak İçin Şartlar Nelerdir?

İşsizlik maaşı almak için çalışanın istemi dışında işsiz kalmış olması gerekir. İş yerinin iflas etmiş olması, işçinin işten çıkarılması gibi nedenlerden işsizlik maaşına hak kazanılır. Çalışan haklı fesih sebepleriyle istifa ederse işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Fazla mesai ücretlerinin karşılanmaması, ayrımcılığa uğramak, baskı görmek gibi nedenlerle istifa edenler durumlarını kanıtlarlarsa işsizlik maaşı bağlanması söz konusu olur. İş yeri kapananlar da işsizlik ödeneği desteğinden faydalanabilirler. Hizmet akdi sona ermeden önce kesintisiz olarak 120 gün sigorta primi ve son üç yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası prim ödemesi yapılmış olma şartı vardır. İşsizlik maaşına işten çıktıktan 30 gün sonra başvuru yapılmalıdır. Haklı bir nedene dayanarak 30 gün içerisinde başvurusunu yapmamış olanlar için başvuruda geçen süre toplam işsizlik maaşı alacağın süreden düşülerek işlem yapılır. Askerlik nedeniyle işten ayrılmış kişiler için 30 gün kuralı askerliğin bitiminde başlar. Yani İŞKUR askerde geçirilen süreleri görmezden gelir ve kişi yeni işten ayrılmış gibi işlem yapar. İşsizlik maaşı başvuruları İşkur birimlerine şahsen veya İşkur internet sitesinden yapılabilmektedir. Son üç yıl içince 600 gün sigortalı çalışanlar 6 ay, 900 gün sigortalı çalışanlar 8 ay, 1080 gün sigortalı çalışanlar 10 ay süreyle işsizlik ödeneği alır. İşsizlik maaşları resmi kimlik kartı ile birlikte PTT şubelerinden çekilebilir. İşsizlik maaşının bağlanıp bağlanmadığı e-devlet portalı ile kontrol edilebilir. İşsizlik ödeneği alan vatandaşlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam ederler. İŞKUR bu kişiler adına sağlık primi ödemesi yapmaya devam eder. Ayrıca İŞKUR işsiz kalmış kişiler için istihdam ve meslek edindirme yardımları da yapmaktadır.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

İŞKUR, işsizlik maaşı alan kişiye yaşadığı belediye sınırları içerisinde istihdam sağlamış ama kişi haklı nedenleri olmadan işi reddetmiş ise ödenek kesilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olsun olmasın gelir getiren bir işte çalışmaya başlandığı tespit edilirse maaş ödemesi yapılmaz. Haklı bir nedene dayanmadan davet edildiği halde kurum tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına katılmayanların işsizlik ödenekleri ödenmez.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.