Kamu Dünyasına Dair

2017 İhbar Tazminatı Hesaplama

Günümüzde artık tüm bireyler nerede çalışırsa çalışsın sigortalı olmak zorundadır. Böylece, sigortalı çalışan birey bir bakıma işten çıkarılma durumunu da garanti altına almış oluyor. Şöyle ki sigortalı birey iş yerindeki kıdemine göre işveren tarafından işine son verileceği tarih bildirilir. Aynı şekilde çalışan da iş yerine önceden işten çıkacağı tarihi bildirir. İş sözleşmesinde bu maddeler yer almaktadır. Kanunda yer alan sürelere uymadan işçinin çıkışını vermeyen işveren veya belirlenen sürelere uymadan işten ayrılan sigortalıların tazminat ödemesi gerekir. Ödenen bu tazminat iş kanununda ihbar tazminatı olarak adlandırılır. 2017 İhbar Tazminatı Hesaplama, ihbar süreleri ve konu hakkında diğer bilgiler yazımızda yer alıyor.

2017 İhbar Tazminatı Süreleri Ne Kadardır?

Bir iş yerinde çalışan bireylerin çalışma sürelerine oranla iş sözleşmesini feshetmesi veya bir işverenin çalışanının sözleşmesini feshetmesi için uyması gereken süreler vardır. Bu süreler 4857 sayılı kanunun 17. maddesine göre belirlenmiş ve şu şekildedir:

  • Çalışma süresinin 6 aydan az olması durumunda iki hafta önce,
  • Çalışma süresinin 6 ay – 1,5 yıl arasında olması durumunda 4 hafta önce,
  • Çalışma süresinin 1,5-3 yıl arasında olması durumunda 6 hafta önce,
  • Çalışma süresinin 3 yılı aşması durumunda ise en az 8 hafta öncesinden her iki tarafında birbirine haber vermesi gerekmektedir.

2017 İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

2017 yılı için belirlenen işçinin ve/veya işverenin ödeyeceği günlük en düşük ihbar tazminatı 46,80 TL olarak belirlenmiştir. Çalışan veya işveren olarak ödemeniz gereken ihbar tazminatı hesaplamak için çalışma süresine göre önceden bildirmesi gereken zaman dilimindeki gün sayısı ile 46,80 TL çarpılır. Çıkan sonuç ödenecek ihbar tazminatını verir. Örnek vermek gerekirse 2,5 yıldan beri çalışan bir bireyin ani iş çıkışı sonucunda ihbar bildirim süresine uyulmadığı için ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. Eğer bu çıkış işveren tarafından ise işverenin çalışanına, çalışandan kaynaklı ise çalışanın işverene ödemesi gerekir. 2,5 yıldır çalışan bir birey için ihbar süresi 6 hafta olduğu için 6*46,80: 1,965,00 TL olarak ödenmesi gereken tutar hesaplanır.

Tabi yukarıda hesaplama yaptığımız tutar en düşük ihbar tazminatı üzerinden yapıldı. Maaşınıza göre ihbar tazminatınızın miktarı artar. İhbar tazminatınızı hesaplamak için internet üzerinden birçok sayfa bunu kısa sürede gerçekleştirir. Ek olarak iş sözleşmesi belirsiz süreli olmalıdır. Tam veya yarı zamanlı çalışıyor olmak etkilemez. Çünkü belirli süreli iş sözleşmelerinde karşılıklı olarak sözleşmenin bitim tarihi bilindiğinden iki tarafında ihbar tazminatı hakkı huhuken yoktur. Ayrıca çalışan işten çıkarıldığı süreç içerisinde deneme sürecinde ise herhangi bir ihbar tazminatı işveren tarafından ödenmeyecektir. Son olarak kendi isteği ile işten ayrılan işçiye işverenin ihbar tazminatı ödeme gibi bir durumu yoktur aksine çalışan işverenine öder. Şunu unutmamak da gerekir ki ihbar tazminatı üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır. Bu kesintilerden gelir vergisi %15 ve damga vergisi ise % 0,759 olarak belirlenmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.