Kamu Dünyasına Dair

HGS Ceza Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

2012’nin Eylül ayından beri aktif olarak kullanılan ve yaygınlığı her geçen gün artan Hızlı Geçiş Sistemi, köprü ve otoyollardaki gişelerde bekleme sürelerini azaltmak için kurulmuş bir sistemdir. Otomatik Geçiş Sistemi ve Kartlı Geçiş Sistemi gibi uygulamalardan istenen başarı elde edilemeyince devreye giren Hızlı Geçiş Sistemi sayesinde trafikte harcanan zaman, bir miktar da olsa, azalmıştır ve bu sayede yolculuktaki stres ve vakit kaybı faktörlerinin bir miktar düşürülmesine imkan tanınmıştır. Abone sayısı her geçen gün katlanarak artan HGS, yani Hızlı Geçiş Sistemi, ile ilgili en büyük sorunlardan birisi de HGS ceza sorgulama ve HGS ceza ödeme işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda hala herkesin tam olarak bilgi sahibi olmamasıdır.

HGS Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi’nin basitçe çalışma mantığı şu şekilde ilerlemektedir. PTT ya da bankalar gibi kuruluşlar aracılığıyla satın aldığınız HGS etiketini aracınızın ön camına yapıştırırsınız ve yolculuk yaptığınız süre boyunca herhangi bir şekilde dur-kalk gerektirmeden gişelerden hızlıca geçebilirsiniz. Bu geçişler esnasında Hızlı Geçiş Sistemi etiketinize önceden yüklemiş olduğunuz bakiyelerden geçiş ücretleri teker teker düşülür. Eğer ki bakiyeniz bitmişse ücret gerektiren otoyol ve köprülerden her geçtiğinizde HGS ihlali yapmış olursunuz ve bir ceza ile karşı karşıya kalırsınız. Zaman zaman sürücülerin HGS bakiyelerini yüklemelerini unutması bu tip cezalar ile onları karşı karşıya getiriyor.

HGS ceza sorgulama işlemi sayesinde ürünün yapışık durumda olduğu aracın hangi bölgelerden, günün hangi zaman diliminde ihlalli geçiş yaptığını görebilirsiniz.

HGS ceza sorgulama işleminin son derece önemli olmasının sebeplerinden birisi de zaman zaman sistemde yaşanan hatalardır. Araç, herhangi bir şekilde ihlalli geçiş yapmasa bile sistemde yaşanan aksaklıklar yüzünden belki de hiç geçmediğiniz bölgelerden HGS ihlali yaptığınıza dair uyarılarla karşılaşabilirsiniz. Bu tip cezaların kötü sonuçlarını çekmemek için HGS ceza sorgulama işleminizi düzenli olarak yapıp sistemi kontrol etmenizde fayda var. Bu sayede herhangi bir aksiliğin yaşanması halinde konudan erken bir şekilde haberdar olabilir ve itirazınızı gerçekleştirerek mağdur olmaktan kurtulabilirsiniz.

Günümüzde HGS ceza sorgulama işlemlerinin yapılması için farklı yöntemler bulunur. PTT’nin online hizmetlerinden araç ceza sorgulama işlemi yapılabileceği gibi Turkiye.gov.tr adresinden yayına devam eden e devlet hizmetleri sayesinde de HGS ceza sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra bankalar, PTT şubeleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün merkezleri ya da telefon numaraları vasıtasıyla da HGS ceza sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

1. E-Devlet HGS Ceza Sorgulama

E devlet aracılığıyla Hızlı Geçiş Sistemi uygulamasında herhangi bir cezanız olup olmadığını öğrenmek için ilk olarak tarayıcınızın adres çubuğuna Turkiye.gov.tr adresini yazmanız ve e devlet sitesini açmanız gerekmektedir. Turkiye.gov.tr adresindeki hizmetlerden faydalanabilmek için ilk olarak sitenin sağ bölümünde yer alan “Sisteme giriş” butonuna tıklayın ve daha sonra TC kimlik numaranız ile e devlet şifrenizi ilgili alanlara yazarak giriş yapın.

Sisteme giriş yaptıktan sonra E devlet hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmaya da başlayabilirsiniz. HGS cezanızın olup olmadığını sorgulamak için ilk olarak ana sayfada, sol bölümde bulunan Turkiye.gov.tr logosunun altındaki E hizmetler butonuna tıklamalısınız. Bu butona tıklamanızla birlikte alfabetik olarak A’dan Z’ye doğru bütün E devlet hizmetleri karşınıza çıkacaktır. HGS geçiş ihlallerine ve cezalarına yönelik sorguyu gerçekleştirebilmek adına bu hizmetlerin arasından P harfine kadar ilerlemeniz ve PTT hizmetlerini bulmanız gerekmektedir.

PTT hizmetlerinin yer aldığı bölüme geldikten sonra bu hizmetler arasında dördüncü sırada karşımıza çıkan “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama” yazısına tıklamamız gerekiyor. İlgili yere tıkladıktan sonra ismimize kayıtlı bir HGS ürünü sistemde yer alıyorsa, bu ürünle gerçekleştirilmiş herhangi bir ihlalli geçişin olup olmadığı size söylenecektir. Eğer ortada HGS ihlali bulunuyorsa bu ihlalin hangi tarihte, saat kaçta, nerede yapıldığı ve ihlal karşılığında ne kadar ödeme yapmanız gerektiği bilgisi de size sunulacaktır.

E-Devlet HGS Ceza Sorgulama için TIKLAYINIZ!

2. PTT ile HGS Cezası Sorgulama

Edevlet HGS ceza sorgulama işlemine alternatif olarak PTT üzerinden araç ceza sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. HGSmusteri.ptt.gov.tr URL’sini tarayıcınızın adres çubuğuna girdikten sonra PTT’nin çevirmiçi hizmetleri sayesinde HGS cezalarına yönelik borcunuz olup olmadığını görebilirsiniz. Adrese girmenizle beraber karşınıza şu şekilde bir sayfa çıkacaktır:

Bu sayfada sağ üst köşede yer alan “Geçiş İhlali Sorgula” butonuna tıkladıktan sonra işlemlerinize devam edebilirsiniz.

İlgili butona tıkladıysanız hemen üsttekine benzer bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Bu sayfada işlemlerinizi tamamlayabilmeniz için araç plaka numaranız ile sayfada görünen güvenlik kodu kutucuğundaki kodu ilgili alana doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Burada en çok yapılan yanlışlardan birisi de plakanın uygun formatta ilgili alana yazılamıyor oluşudur. Kullanıcılar genelde plaka kodunu aralarında boşluk bırakarak sisteme girerler. Sizinle bir yanlış kullanım ve doğru kullanım örneği paylaşalım.

  • Yanlış kullanım örneği: 78 AYL 78
  • Doğru kullanım örneği: 78AYL78

Doğru bir şekilde plakayı ve güvenlik kodunu girdikten sonra işlemlerinize devam edebilmeniz için iki seçenekli bir durumla karşı karşıya kalmaktasınız. PTT’nin bu hizmetinde “Karayolları Sorgula” ile “Avrasya Sorgula” adı altında iki farklı seçenek bulunmaktadır. Hangisine yönelik sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız ona tıklayarak geçiş ihlali yapıp yapmadığınızı, eğer cezanız varsa bu cezanızın nereden kaynaklandığını ve ne kadar olduğunu öğrenmeniz mümkündür.

Tavsiyemiz iki seçeneğe de tıklayıp hatalı bir işlem olup olmadığını kontrol etmeniz yönündedir. Avrasya Tüneli’nden hiç geçmemiş olsanız bile hata yüzünden bir ceza ile karşılaşabilirsiniz. Bu hatalı cezadan ne kadar erken haberdar olursanız sizin için o kadar iyi olacaktır.

Buradaki resimli anlatımda da gördüğünüz üzere PTT’de herhangi bir şekilde isimden HGS sorgulama işlemi yapılamıyor. E devlet sistemi üzerinden de isimden HGS sorgulama işlemi yapamazsınız. İşlem yapabilmek için PTT’de plaka numarası, E devlet sisteminde ise TC kimlik numarası ile e devlet şifrenizi bilmeniz gerekmektedir.

PTT ile HGS Cezası Sorgulama için TIKLAYINIZ!

HGS Ceza Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

HGS ceza ödeme işlemlerini Karayolları Genle Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu banka kurumları aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu bankaların kredi kartları, ATM cihazları ya da şubeleri yardımıyla HGS ceza ödemelerinizi yapabilirsiniz. HGS ceza ödeme işlemleri için kullanabileceğiniz bankalar ve bu bankalara ait kredi kartlarının tümü şu şekildedir:

  • Yapı Kredi – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard
  • HSBC – Geçerli Kredi Kartları: Tüm HSBC Bankası VISA ve MasterCard
  • Finansbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Finansbank VISA ve MasterCard
  • Alternatifbank Bonus, Ing Bonus, Şekerbank Bonus, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • Ziraat Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Ziraat Bankası VISA ve MasterCard
  • Türkiye Finans Katılım Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası VISA ve MasterCard
  • Halkbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
  • Akbank – Geçerli Kredi Kartları: Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları
  • Denizbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Denizbank VISA ve MasterCard
  • Aktif Bank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • Garanti Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Garanti American Express, VISA ve Mastercard, İş Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
  • TEB – Geçerli Kredi Kartları: Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • Vakıfbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Vakıfbank VISA ve MasterCard

HGS online ceza ödeme işlemleri için ise bankanızın internet şubesine ve mobil uygulamasına göz atmanız gerekmektedir.  Plaka ile HGS bakiye sorgulama işleminizi gerçekleştirerek ne kadar bakiyeniz kaldığını düzenli olarak kontrol ederseniz geçiş ihlalinin önüne geçmiş olursunuz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.